Anti trekker seg ut av designbyrå – Christensen får jobben med å «bygge et nytt selskap»

Samtidig har bemanningen i AntiDiffer falt kraftig og de fleste ansatte har allerede forsvunnet til andre designselskaper etter en større permitteringsrunde.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidlig på nyåret ble det kjent at sjefen i AntiDiffer sluttet i selskapet hun var med å starte opp høsten 2019. Fremover skal Ann-Kristin Hansen jobbe i det nye selskapet Kvesst som blant annet har Halogen inne på eiersiden.

- Jeg startet AntiDiffer og det er ikke lett å legge ting bak seg når man har en jobbfamilie. Men nå har jeg guidet AntiDiffer gjennom vanskelige tider. Vi har bygget et bra team og har fått fantastiske kunder. Dette var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sa Hansen til Kampanje i januar i år.

Les mer: Ann-Kristin Hansen slutter i AntiDiffer – skal bygge opp nytt Halogen-selskap

Men nå viser det seg at det er ikke bare Hansen som har forlatt AntiDiffer. Også flere ansatte og en av hovedeierne har kastet inn håndkle og gått videre. Administrerende direktør i reklame- og designbyrået Anti, Kenneth Pedersen, sier at Anti nå selger seg ut av selskapet.

- Da vi startet AntiDiffer rett før pandemien, var utgangspunktet å supplere våre tjenester innen strategi, design, innhold og kommunikasjon og da spesielt med tanke på ressurser innen utvikling og UX- UI-kompetanse. Men de siste årene har Anti bygd opp mye av denne kunnskapen selv. Det ble derfor naturlig for oss at vi trakk oss ut av selskapet nå, sier Pedersen.

AntiDiffer har siden starten i 2019 bygd seg opp til en omsetning på over 12 millioner kroner og leverte et lite overskudd på drøye 600.000 kroner i 2021. Regnskapstallene for 2022 er ikke kjent.

- Har manglende resultater vært noe av årsaken til at dere trekker dere ut av prosjektet?

- Manglende resultater kom nok dessverre mye av at oppstarten fikk pandemien rett i fleisen. Da starter man jo i en rimelig bratt oppoverbakke, men vi varslet at vi skulle ut av selskapet før Ann Kristin valgte å gå videre, så vår retrett hadde mer med vårt fokus å gjøre enn noe annet, sier Pedersen.

Ut av AntiDiffer:

Toppsjefen i Anti, Kenneth Pedersen, sier han etterhvert fikk mye av kompetansen i AntiDiffer inn i eget byrå. - Det ble derfor naturlig for oss at vi trakk oss ut av selskapet nå, sier Pedersen.

Konsulenthus blir sittende i selskapet

Styreleder i selskapet er Eirik Vindegg Underhaug. Han jobber til daglig i Folden Advisory som er en del av det svenske konsulentselskapet Xlent. Xlent har i tillegg til Folden også selskapene Differ, Xlent og AntiDiffer i porteføljen i Norge. Han sier konsulentselskapet vil fortsette som eier i AntiDiffer etter at det i 2022 ble gjennomført «en strategiprosess» i AntiDiffer.

- Anti konkluderte i løpet av denne prosessen at de ønsket å avslutte sitt eierskap. Dette blant annet som følge av at de hadde bygget opp kompetanse på noen av områdene som AntiDiffer også leverte. Differ og Xlent ønsket på vår side å videreføre eierskapet og tar som følge av dette over Anti sin eierandel, sier Underhaug til Kampanje.

- Kjøper dere eierandelen til Anti eller tar dere bare over?  

- Vi har kommet til en avtale med Anti som begge parter er fornøyd med. Jeg ønsker ikke å kommentere ytterligere detaljene i denne avtalen, sier han.

Men det er altså ikke bare Anti som trekker seg ut. Også flere av selskapets ansatte har forsvunnet foruten Ann-Kristin Hansen. På det meste talte AntiDiffer 12-13 mennesker, men i løpet av det siste året har både Stine Modal, Ronny Ellefsen, Andrea Kristine Lysgaard, Karen DeSilva, Henrik Fischer Bjella, Ida Margrethe Sørensen, Stian Høiaas, Mathilde Weiby og Charoltte Strier Cumberland forlatt byrået til fordel for andre teknologi- og designselskaper som Netflife, Aboveit, Karabin, Netflife og Sans.  

- Første halvåret i 2022 leverte AntiDiffer gode resultater, men opplevde et krevende andre halvår. Selskapet fikk en økonomisk utfordrende situasjon som følge av for høy bemanning i forhold til oppdragsmengde. En konsekvens av dette var at flere av medarbeiderne dessverre ble permittert. I november valgte også Ann-Kristin Hansen å si opp som daglig leder. Ben Christensen tok da over ansvaret for selskapet, sier styrelederen.

Jeg skulle gjerne vært i AntiDiffer lenger, men i fjor høst kom det et omslag i markedet som gjorde at mange kunder reduserte budsjetter og da begynte jeg å se meg om etter noe nytt. Ronny Ellefsen, tidligere UX-designer i AntiDiffer

- Kom et omslag i markedet

En av partnerne som var med tidlig i AntiDiffer var Stine Modal. Designeren valgte imidlertid på vårparten i fjor å slutte for å starte opp i Aschehoug som på den tiden var i et kundeforhold med AntiDiffer.

- Jeg har bare positive ting å si om AntiDiffer der var jeg kreativ leder samtidig som jeg også var konsulent og jobbet med Aschehoug. Ettersom AntiDiffer på det tidspunktet vokste så ble det vanskelig å kombinere de to jobbene og da falt jeg ned på å jobbe videre i Aschehoug, sier Stine Modal.

- Hvordan var tiden i AntiDiffer?

- Det var helt topp, selv om det var røft å starte opp å få en pandemi i fanget. Vi var en fin gjeng som jobbet sammen i et topp miljø og fikk mange morsomme oppdrag og vi kom oss også ut av pandemien med begge beina solid plantet på bakken.

Men på høsten i fjor kom det et omslag i markedet. Det kan en annen partner i AntiDiffer, Ronny Ellefsen, fortelle. Han startet også i designbyrået i 2019, men valgte høsten i 2022 å gå videre til Sans.

- Jeg skulle gjerne vært i AntiDiffer lenger, men i fjor høst kom det et omslag i markedet som gjorde at mange kunder reduserte budsjetter og da begynte jeg å se meg om etter noe nytt, sier Ronny Ellefsen som i dag jobber som UX-designer i Sans som er en del av Karabin-gruppen.

Et av selskapene som har benyttet sjansen til å plukke opp noen designere er AboveIt som har hentet inn designerne Stian Høiaas og Ida Sørensen. De ønsker ikke å gi noen kommentarer til denne saken.

Startet sammen:

AntiDiffer så dagens lys da konsulentene i Xlent og Differ startet opp sammen med Anti. Her fra venstre Kjetil Granum i Differ, Kenneth Pedersen i Anti, Eirik Vindegg Underhaug i Differ, Birgitte Bruusgaard i Anti og Kjetil Wold i Anti. I midten de to opprinnelige AntiDiffer-grunnleggerne, Iris Basic og Ann-Kristin Hansen.

Bygger «nytt selskap»

Tilbake står nå Ben Christensen som har tatt over som daglig leder og kollegene Caspar Heide og Aron Lindegård.

- Vi er veldig godt fornøyde med måten selskapet har håndtert en krevende situasjon, både med tanke på å ivareta forpliktelser overfor oppdragsgivere og medarbeidere. Det at alle som ble permittert relativt raskt fikk seg nye arbeidsgivere er bra for alle parter. Vi vil også berømme Anti og måten vi sammen har forvaltet eierskapet helt til avslutningen, sier styreleder Eirik Vindegg Underhaug.

- Hva er planene fremover?

- Vi har fra vår side vært tydelige på at vi har synergier å hente som eiere, og vi jobber nå for å konkretisere det videre fundamentet for hva vi skal gjøre fremover i samarbeid med Ben og teamet. Dette handler både om å ivareta eksisterende oppdragsgivere, samtidig som man allerede har sikret seg nye, sier Underhaug.

Kampanje har også vært i kontakt med den nye AntiDiffer-sjefen, Ben Christensen, men han ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer utover det styreleder Underhaug har kommet med.

På nettsiden til AntiDiffer kommer det imidlertid tydelig frem at det er et nytt selskap som er på trappene.

«We are building something new» er beskjeden på nettsiden.

Anti trekker seg ut av designbyrå – Christensen får jobben med å «bygge et nytt selskap»