Som Kampanje omtalte tirsdag morgen har det siden årsskiftet vært langt færre offentlige kommunikasjonsutlysninger over terskelverdi ute på anbud enn på samme tidspunkt i fjor. En opptelling Kampanje har gjennomført viser at det i perioden 1. januar til 18. februar i fjor, var hele 11 utlysninger norske kommunikasjonsbyråer kjempet om. I samme periode i år er det kun snakk om to utlysninger, hvorav ingen av disse var rettet særskilt mot PR-arbeid.
Dette skjer på en tid der norske, statlige foretak og tilsyn har fått en klar marsjordre fra den nye regjeringen om å kutte ned på kostnadene til konsulentbruk og i særdeleshet knyttet til kommunikasjonstjenester.
Les mer: PR-byråene kjemper om færre offentlige kontrakter: - Innkjøperne har fått beskjed om å roe seg
Flere statlige virksomheter Kampanje har vært i kontakt med bekrefter at de allerede har tatt grep for å redusere innkjøpene av konsulenttjenester.
Kommunikasjonsdirektør Sverre Molandsveen i OsloMet opplever at de har fått klar beskjed fra regjeringen om å redusere konsulentbruken og den følger de opp. De var på listen over de 20 statlige virksomhetene som har regnskapsført mest på «artskonto 672 Konsulenttjenester til organisasjonsutvikling, kommunikasjonsrådgivning mv.» i løpet av de to siste regnskapsårene og dermed ble pålag et særskilt kutt i budsjettet.
- Fra OsloMet sin side har vi et bredt kommunikasjonsmiljø allerede. Det betyr at vi kan løse de aller fleste kommunikasjonsoppgaver med intern kompetanse, sier han.
Storbyuniversitetet vil samtidig benytte seg av muligheten de mener regjeringen åpner for til å bruke konsulenttjenester i informasjons- og holdningskampanjer.
- Vi tenker i hvert tilfelle gjennom om dette er oppgaver vi kan utføre med interne krefter eller om det må settes ut til for eksempel et byrå, og det aller meste lar seg utføre med interne krefter. Det vi bruker kommunikasjonstjenester på nå er informasjon om studietilbudene våre og litt kursing av forskere.