TV 2 og NRK har bedt FIFA om svar etter nye skrekk-tall: - Rystende

- Dypt tragisk at folk dør på veien mot et VM, sier NRKs sportsredaktør.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

The Guardian publiserte nylig artikkelen «Avdekket: 6500 arbeidsinnvandrere har dødd mens Qatar girer opp til verdensmesterskap». I artikkelen skriver The Guardian at over 6500 arbeidsinnvandrere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har dødd i Qatar siden sistnevnte for ti år siden ble besluttetet VM i fotball 2022.

Ifølge NTB har Qatar fått massiv internasjonal kritikk for det Amnesty International og andre har betegnet som slavelignende forhold for arbeiderne som bygger de mange anleggene som skal stå klare til neste års VM. I etterkant av The Guardian-publiseringen har flere stilt seg kritiske til tallene, blant annet sosialantropolog Mari Norbakk som nylig uttalte seg i VG.

I Norge sitter TV 2 og NRK på rettighetene til Fotball-VM neste år. Kampanje har snakket med sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes og sportsredaktør Egil Sundvor i NRK om den nå mye omtalte The Guardian-artikkelen og hva det vil si for deres dekning av VM.

- Om det stemmer at så mange arbeidere har omkommet i forbindelse med byggeprosjekter i Qatar så er det selvfølgelig rystende lesning, sier Sandnes til Kampanje.

- Problemstillingen er ikke ny. Korrupsjon, uverdige arbeidsforhold og dødsfall i forbindelse med utbyggingen har fulgt denne svært kontroversielle VM-tildelingen siden 2010. Det er ingen tvil om at Qatar står langt fra oss verdimessig og i synet på menneskerettigheter, sier Sundvor til Kampanje.

I forbindelse med VM i fotball i 2022 kommer dette oppdraget kanskje til å bli viktigere enn noen gang.  Olav Sandnes, sjefredaktør TV 2

Sendt felles henvendelse til Fifa

NRK og TV 2 sendte tirsdag denne uken en felles henvendelse til Fifa.

- Det er svært triste tall The Guardian legger fram, og vi har sammen med TV 2 bedt FIFA om deres respons på saken. Selv om tallgrunnlaget til avisen nå diskuteres av flere, er det det uansett dypt tragisk at folk dør på veien mot et VM. Vi kommer til å følge utviklingen i Qatar og diskutere med EBU, fotballforbundet og andre samarbeidspartnere framover, sier Sundvor.

- Det foreløpige svaret vi har fått er deres offisielle uttalelse, som de har publisert i forbindelse med The Guardian-artikkelen, sier TV 2-sjefen.

- Er dere fornøyde med svaret fra FIFA?

- Nå har vi fått et første svar fra FIFA, og så vil vi følge opp videre for å forstå bedre hva som er situasjonen og hvordan FIFA som arrangør, påvirker arbeidsforhold i Qatar, svarer Sandnes.

Ber om svar:

TV 2-sjef Olav Sandnes har sammen med NRK bedt Fifa redegjøre for informasjonen publisert i The Guardian. Foto: Eivor Eriksen

- Den historien må vi også fortelle

Både TV 2 og NRK er klare på at de vil dekke Qatar-VM kritisk både i forkant og underveis.

- Uavhengig av våre senderettigheter vil NRK selvsagt drive kritisk journalistikk på Qatar og Fotball-VM. NRK har sammen med en bred norsk presse satt et kritisk søkelys på arbeidsforholdene  i Qatar i en årrekke, sier Sundvor og trekker frem NRK-artikkelen fra 2013, «Nordmenn gransket Qatar-anlegg: – Uhyggelig», som eksempel. 

Sandnes sier TV 2 har en lang tradisjon med å kombinere rollen som rettighetshaver med kritisk og undersøkende journalistikk.

- Så svaret på det er ja. Vi har utøvd det tidligere under OL i Russland og fotball-VM i Brasil. I forbindelse med VM i fotball i 2022 kommer dette oppdraget kanskje til å bli viktigere enn noen gang, sier Sandnes.

- For spillere og fans er kampene på VM-stadion et sted for drømmer. Men for mange av arbeiderne og deres familier, er det åpenbart et mareritt. Den historien må vi også fortelle. Utøverne og lagene som spiller kamper, skal få en dekning som de fortjener. Samtidig skal vi, i respekt for de som har ofret mye, sørge for at deres historier blir hørt, legger Sundvor til.

Sportsredaktør:

Egil Sundvor, sportsredaktør i NRK, nevner at Qatar har arrangert flere type verdensmesterskap de siste årene. - Det er åpenbart at Qatar investerer stort for å kunne sole seg i glansen av idretten, sier Sundvor. Foto: Erik Johansen / NTB

Vil være tilstede med journalistiske ressurser

Tidligere i dag oppfordret Tromsø til boikott av VM i Qatar. Tromsø idrettslag ber som første norske toppklubb Norges Fotballforbund om å boikotte VM i 2022, kunne NTB formidle fredag formiddag. I etterkant har både Rosenborg-fans mobilisert for et lignende budskap, samtidig som Strømsgodset har sagt at de støtter Tromsø. 

På spørsmål om NRK og TV 2 har planer om å sende ansatte til VM i Qatar, svarer begge mediehus bekreftende.

- Vi kommer til å følge utviklingen nøye, men det er neppe naturlig ikke å være til stede med journalistiske ressurser, sier NRKs sportsredaktør.

- Tilstedeværelse er viktig både for formidlingen av det sportslige, men også den kritiske journalistikken som skal være en del av vår redaksjonelle satsing, sier TV 2-sjefen.

- Kommer TV 2 som mediehus selv til å undersøke noen av påstandene lagt frem i The Guardian-artikkelen?

- Vi har allerede bedt om en redegjørelse fra FIFA og vil følge opp denne ytterligere sammen med blant annet NRK. Amnesty gjør også en veldig viktig jobb her. Vi vil følge situasjonen nøye, i den redaksjonelle dekningen vår, men også som rettighetshaver, sier Sandnes.

- VM er som regel en folkefest, hvordan vil denne saken påvirke dekningen av Qatar-VM?

- Det betyr at vi kommer til å ha en ekstra bevissthet og oppmerksomhet rundt de problematiske sidene ved mesterskapet. Vi skal dekke både det som skjer på banen og det som skjer utenfor. Ingen av våre journalister blir ilagt noen begrensinger som en følge av TV 2s rolle som rettighetshaver, snarere tvert imot. Dette er roller vi har kombinert tidligere og har vi journalister i Qatar så vil det være journalister som også skal drive med undersøkende og kritisk journalistikk, sier TV 2-sjefen.

TV 2 og NRK har bedt FIFA om svar etter nye skrekk-tall: - Rystende