Dagligvarekjede slåss med VG om å være størst: - Oppleves ikke som en stor konkurrent

Digitalansvarlig i Meny mener de kjemper om å være landets største nettsted for mat.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Saken er oppdatert med nye sidevisningstall fra Meny.

Meny og Norgesgruppen har på få år gått fra syv til 47 millioner årlige besøk på sin nettside meny.no. På nettsiden kan kundene handle matvarer, se tilbud og få hjelp med oppskrifter og tips til matlaging. I desember i fjor nådde Meny og Norgesgruppen en ny milepæl: For første gang var de ifølge uoffisielle målinger blant de mest besøkte matnettstedene for nordmenn. 

- Det går litt opp og ned, men i desember så var vi Norges største nettsted for mat, og det lever vi veldig på, sier digitalansvarlig ved Meny, Marie Lunde, til Kampanje. 

Det er tjenesten SimilarWeb som Meny har lagt til grunn for sammenligningen og som viser at dagligvarekjeden er større enn konkurrentene.  Egne trafikktall viser at i desember hadde meny.no totalt 8,7 millioner besøk. Ser en på sidevisningene til Meny på nett så var de på sterke 18,6 millioner sidevisninger (se tabell lenger ned i saken).

- Det har vært et veldig spesielt år, men tallene er jo bra for vår del. Vi skulle helst ha ønsket å kunne spise middag sammen med andre og gå ut å spise, til tross for at vi leverer bra, sier Lunde.

Blant sine største konkurrenter trekker hun frem opplysningstjenesten for egg og kjøtt, matprat.no, og VG-eide Godt.no.

- Men Godt.no henter mye av trafikken sin fra forsiden av VG, så de oppleves ikke som en så stor konkurrent, fortsetter Lunde.

Se videointervju med Marie Lunde fra Norgesgruppen og Meny her i forbindelse med Kampanjes store digitale konferanse Content Marketing-dagen 2021, som har premiere i dag:

På Topp 10-liste i Europa

I tillegg til at Meny nå kjemper i toppen blant norske matnettsteder, får de også gode skussmål av det nederlandske konsulentselskapet, Bearingspoints, som årlig gjennomfører en undersøkelse på digital kundeopplevelse blant europeiske selskaper.

Der måles parametre som netthandel, digital markedsføring, digital produktmarkedsføring og dialog.

Fire norske selskaper er inne på kåringen over Europas ti beste selskaper på digital kundeopplevelse, hvor Meny hanker inn en 8. plass.

- Vi er stolte over å være kåret blant de ti beste i Europa på digital kundeopplevelse. Og best i Europa blant dagligvareaktører. Vi har jobbet målrettet med vår online-strategi i flere år og har bygget et digitalt matunivers skreddersydd for kundene våre. Vi ser på våre fysiske butikker og vår nettbutikk som en og samme kanal hvor matglede, gode handleopplevelser, attraktive tilbud og en friksjonsfri handel er hovedfokus, sier Lunde.

Den eneste dagligvareaktøren som er inne på listen, foruten Meny, er britiske Ocado, som ender på plassen bak Meny.

VG: - Vi mener vi er størst

VG kjøper ikke helt trafikktallene til Meny og viser i stedet frem egne tall på rett i overkant av ti millioner sidevisninger i desember 2020. Ifølge VGs trafikkmålinger er nettavisens nettsted for mat Godt.no dermed hakket foran Meny på antall besøk.

- Det er tøff konkurranse om å være best og størst på mat, både fra kommersielle sider som Matprat og Meny, men også fra bloggere og influencere. Vi ønsker å være med i den konkurransen, og vi ønsker å vinne den hver eneste dag og hver eneste måned, sier Atle Jørstad, leder for Nisje-avdelingen i VG, til Kampanje.

I januar måned steg besøkstallene deres ytterligere til rett i underkant av 11 millioner sidevisninger. Meny måtte i januar tåle en større nedgang. 

- Den høye trafikken, og universet vi har skapt på Godt, gjør jo at vi har et godt kommersielt samarbeid med Meny. Vi mener jo at vi er størst, og sånn kniving gjør oss uansett bare bedre, fortsetter han.

Til tross for de gode tallene, påpeker han at trafikk alene ikke er nøkkelen til suksessen med Godt, men heller relevant innhold, og riktige brukere.

- Vi ønsker å skape et univers for matentusiaster, med oppskrifter, guider og nyhetssaker, ikke å «makse» trafikk for trafikkens del. Vi har hatt en veldig god effekt av at vi relanserte Godt.no på forsommeren i fjor, og så har nok også pandemien spilt inn på høye trafikktall, sier Jørstad.

Her kan du se trafikktallene fra matnettstedene målt i antall sidevisninger. Størst på mat på nett

Nettsted* Desember 2020 Januar 2021 Endring i %
Meny.no 18,6 12,7 - 31
Matprat.no  14,3 8,8 - 38
Godt.no (VG) 10 10,9 + 9
Coop.no**      

* I forbindelsne med denne saken har alle aktørene oppgitt tall basert på egne kilder for måling.

** Coop oppga kun tall på årlige sidevisninger. 

- All time high hver eneste måned

Den rene dagligvarekonkurrenten til Meny og Norgesgruppen, Coop, mener også at de også slår godt fra seg i den digitale matkampen. Ifølge den nye markedsdirektøren Ingrid Amundsen hadde Coop rundt 70 millioner besøk i 2020, uten bygg-delen. 

- Har dere merket en økning på antall besøk under korona?

- Matlevering ble lansert under korona og har hatt all time high hver eneste måned siden lansering, med unntak av juli. I tillegg har vi sett en økning i både oppskrifter og matinspirasjon under korona. Dette kommer som en konsekvens av at folk er mye hjemme, sier Amundsen i Coop.

- Hva tenker dere om at Meny sier de var størst på mat på nett i desember?

- Meny har gjort et godt stykke arbeid med den digitale satsningen sin, det har vi sett over flere år, så det kommer ikke som noen overraskelse at de har veldig mye trafikk nå. De satser åpenbart mye på oppskrifter og matinspirasjon og det er klart at det driver mye trafikk i disse dager, så vel som nettbutikken deres.

- Hvordan opplever dere konkurransen på dette feltet?

- Konkurransen er stor, og matinnhold er noe som engasjerer det norske folk. Når alt fra dagligvarekjeder til oppskriftssider som Godt.no og matbloggere, livsstilsmagasiner, treningsblogger og mange flere snakker om mat, blir kampen om synlighet er stor, både i sosiale medier, Google og andre digitale flater, sier Coops markedsdirektør.

Konkurransen er stor, og matinnhold er noe som engasjerer det norske folk. Ingrid Amundsen, markedsdirektør i Coop

Dagligvarekjede slåss med VG om å være størst: - Oppleves ikke som en stor konkurrent