I går skrev Kampanje om det nye australske lovforslaget som pålegger Google og Facebook å betale for nyhetsinnhold, og at Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og en rekke europeiske presseorganisasjoner mener politikerne i Europa bør følge Australias eksempel ved å pålegge globale plattformer å betale for innholdet.
Bjørn Wisted, fagsjef for næringspolitikk i MBL, sa da til Kampanje at mediene bruker mye ressurser på å lage innhold, men at de har tapt store annonseinntekter som i realiteten har gått til Google og Facebook.
Men lederen for noen av Norges største mediehus, Siv Juvik Tveitnes, mener ikke modellen fra Australia er veien å gå.
- Europa var først ute med reguleringer på dette området, etter at europeiske publisister hadde argumentert for dette i flere år. Det er dette vi forholder oss til, sier konserndirektøren for Schibsteds nyhetsmedier til Kampanje.
Hun viser til Publishers Right i Copyright-direktivet, som gir publisister lignende rettigheter som det Australia har valgt, men med to viktige forskjeller.
- I Australia vil man også ta betalt for lenking, det mener vi er galt og det ligger heller ikke inne i EUs direktiv. Det andre er at Australia har en tvisteløsningsmekanisme. Vi har behov for noe lignende i EUs regelverk.
Tveitnes sier at Schibsted først og fremst ønsker at de nordiske landene kan få gjennomført en implementering av EU-direktivet så fort som mulig.
- Det er sannsynlig at forhandlinger med plattformene kommer til å skje kollektivt for nordiske publisister, selv om dette ikke er avgjort. Eventuelle særnorske tillegg til direktivet har vi foreløpig ikke tatt stilling til.
- Savner du engasjement fra politikerne i denne saken?
- Det hadde vært bra med større utålmodighet for å få implementert direktivet og for å få på plass en tvisteløsningsmekanisme, sier Tveitnes.