NRK tar nytt grep i jakten på det neste store TV-fenomenet - har over 400 millioner kroner i potten

Nå er det spesielt én ting som står øverst på ønskelisten til NRKs eksternsjef. - Vi savner mangfold bak kamera.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Akkurat nå sitter det meste som kan krype og gå av norske TV-produsenter og finpusser på skjemaet som kan resultere i et nytt stort underholdningskonsept på NRK1 eller den nye dramaserien «alle» snakker om på NRKs strømmetjeneste.

1. mars går nemlig fristen for å melde seg på årets store NRK-pitsj ut, og det er ikke lite som ligger i potten. I fjor la NRK for første gang over 400 millioner kroner av programbudsjettet sitt hos eksterne produksjonsselskaper. Det tilsvarer omtrent 40 prosent av NRKs totale programbudsjett.

Eksternsjef Petter Wallace sitter på toppen av denne budsjettposten og han har høye forventninger til årets innspillsrunde.

- Jeg ser en kontinuerlig profesjonalisering av den norske TV-bransjen. Den holder et så utrolig høyt nivå. Når vi tenker på at vi er et folk med fem millioner mennesker og har innholdsprodusenter som leverer på det nivået de gjør, så er det ganske imponerende, sier Wallace til Kampanje.

- Savner mangfold bak kamera

Det er spesielt produksjoner som kan oppnå høye tall i strømmetjenesten NRK TV som eksternsjefen er på jakt etter nå.

I år har NRK derfor delt inn TV-behovene sine i kategoriene «Mer innhold for de som strømmer mest», «Flere nye serier som treffer bredt i NRKTV», «Helg - når vi har fri» og «Drama».

- Drama er den viktigste drageren i strømmetjenester, både vår og andres, så det er viktig at vi har god fart på drama, men ikke bare på et overordnet nivå. Drama rettet inn mot enkelte målgrupper er også viktig. Når det er sagt, så er det bredden av innhold folk kommer til NRK og NRK TV for. Vi må tilfredsstille publikum på langt flere områder enn drama, sier Wallace.

Men Petter Wallace er også opptatt av å finne leverandører utenfor ring 3 i Oslo.

- Jeg ønsker meg at flere leverandører kommer utenfra Oslo. Vi føler at det er mange stemmer vi savner, og vi savner mangfold ikke bare foran kamera, men også bak kamera, sier han.

- Bransjen er veldig sentralisert og det har jeg tatt opp både med enkeltselskaper og bransjen. Vi vet det er en bekymring de deler, og jeg håper at vi dette året vil se noen stabile miljøer utenfor Oslo.

Leder av Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, synes det er et positivt signal at NRK ønsker flere stemmer inn.

- Det er riktig at mye av bransjen er sentralisert rundt Oslo. 80 prosent av film- og dramaproduksjonsselskapene som mottar støtte fra NFI befinner seg i Oslo og det sentrale Østland. Det er ikke unaturlig, ettersom det ikke er en stor bransje og det er en tendens til at man samler seg, sier Kringstad til Kampanje.

Hun mener satsingen på regionale filmsenter over hele landet og regionale filmfond er med på å skape grobunn for produksjonsmiljøer også utenfor Østlandsområdet.

- I tillegg spilles det aller meste inn utenfor Oslo, og det er med på å speile kulturhistorien fra hele landet. Men man kan alltid bli bedre og ingen kan være selvgode og si at her leverer bransjen tipp topp.

På dramajakt:

«Heimebane» er bare én av mange dramasuksesser NRK har fått levert av eksterne produksjonsselskaper de siste årene. Nå kniver hundrevis av selskaper om å lage den neste store dramaserien på kanalen. Foto: Eivor Eriksen

Tar grep etter rekordmange bidrag

Forrige gang NRK ba om innspill fra det eksterne produksjonsmiljøet, fikk kanalen inn over 400 ideer til nye TV-programmer. Den enorme pågangen har ført til noen endringer i årets prosess.

- I stedet for å levere inn enkeltforslag som tidligere, så vil vi gjerne at de gjør en samlet presentasjon til oss hvor de forteller hvordan de kan hjelpe oss med å løse våre strategiske utfordringer. Det er fordi vi ønsker å synkronisere dette med hva vi gjør med våre interne leverandører, som har et tilsvarende oppdrag, sier Wallace.

Rundt 25 av selskapene som melder sin interesse blir invitert til å presentere sine ideer for NRK i april. NRK-sjefen mener denne metoden bør være godt kjent for produksjonsselskapene, ettersom den ligner på hvordan andre kunder jobber.

- Kjenner dere ikke selskapene godt nok fra før?

- Jo, vi kjenner selskapene godt, men når de har hørt fra oss hvor skoen trykker for NRK og hva vi ser etter, så ønsker vi å høre hva de har som vi er mest interessert i. Tidligere har vi i mange tilfeller sett at noen har sendt inn dusinvis med forslag, og skyter veldig bredt for å se om noe treffer. Nå legger vi mer ansvar på produksjonsmiljøene selv for å finne hva de mener er de beste bidragene de kan gi til NRK.

Han anslår at de fikk presentert en tiendedel av fjorårets over 400 inspill, og at de kun gikk videre med halvparten av dem. Til slutt er det bare et fåtall som når publikum i form av realiserte TV-produksjoner.

- Det er veldig mye tid som går tapt, for hvert av de 400 forslagene er forholdsvis grundig utviklet av produksjonsmiljøene.

- Blir viktigere og viktigere

Jørgen Hermansen, som leder de norske produksjonsselskapene Strix, Novemberfilm og Rakett, bekrefter at de er blant dem som melder seg til tjeneste for NRK.

- For selskaper som i stor grad lever av de unike norske historiene, vil det alltid være viktig med kanaler som prioriterer det norske publikumet. Når da stadig flere strømmeaktører med nordisk- og/eller internasjonalt publikum tar markedsandeler i Norge, vil NRK og andre kanaler som prioriterer det norske publikumet være viktigere og viktigere, sier han til Kampanje.

- Hvor mye arbeid legger dere ned i disse rundene?

- Vi prioriterer alltid å levere gode egenutviklede konsepter som vi mener kan treffe NRK sine behov. Vi legger ned det arbeidet som trengs.

- Hvordan er etterspørselen generelt i TV-markedet nå? Har den blitt påvirket av koronapandemien eller andre faktorer?

- Da koronaen kom ble etterspørselen fort stengt, og kanalene måtte forståelig nok prioritere gjennomføringen av allerede bestilte produksjoner framfor innspill om framtiden. Flere produksjoner ble skjøvet på som følge av korona, og i dag er det vel fortsatt noen «slotter» som er okkupert av utsatte produksjoner fra i fjor. Vi opplever allikevel at kanalene stort sett er tilbake i vanlig gjenge når det gjelder etterspørsel for framtiden.

Kjemper om NRK-oppdrag:

- For selskaper som i stor grad lever av de unike norske historiene, vil det alltid være viktig med kanaler som prioriterer det norske publikumet, sier Strix-sjef Jørgen Hermansen.

NRK tar nytt grep i jakten på det neste store TV-fenomenet - har over 400 millioner kroner i potten