Norsk serie-gründer frister mediehusene med lyden av penger

- Vi synes det er rart at avisene publiserer innhold uten å ta eierskap eller tjene penger på det.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I disse dager starter et seks måneders akseleratorprogram for medie-startups; Next Media Accelerator-programmet (NMA), i Hamburg i Tyskland. Av årets 200 søkere er det kun ti selskaper som har blitt plukket ut til å få hjelp med å etablere seg. Blant dem er de tre norske selskapene Lytt, Adbooker og Lunicorn.

NMA regnes om en av Europas fremste medieakseleratorer og har som formål å hjelpe ferske mediebedrifter med å komme seg på fote. Det er German Press Agency som står bak akseleratoren, og med på partner- og investorlisten finner man en rekke kjente navn som Axel Springer, Spiegel-gruppen, Google News Lab, Ernst & Young, Funke og DPA.

- Dette er en kjempemulighet for oss. Markedet vårt strekker seg langt utover Norges grenser, og vi vil inn der. Gjennom NMA får vi tilgang til det tyske medienettverket og den kjennskapen de har. Det gir en veldig fin vei inn til det europeiske markedet, sier serie-gründer, Linn Dyveke Wilberg (39). Hun er daglig leder og eier av Lytt, en publiseringsplattform for lydinnhold fra aviser. Fra før av har hun stått bak selskaper som SMS-tjenesten Ask Adam, musikktjenesten Beat, online-legetjenesten Lege.no og medietjenesten Avoco.

Nå ønsker hun å hjelpe mediehusene med å kapitalisere på lydinnholdet de produserer. Planen er å tilby en plattform hvor mediehusene selv kan ta eierskap og betalt for sitt lydinnhold.

- Vi mener markedet for podcaster er svært underkapitalisert både her i Norge og i resten av Europa, sier Wilberg.

I tillegg til tett oppfølging og mentorskap fra NMA, får Wilberg med seg 50. 000 euro i bytte mot ti prosent av selskapets aksjer, og egen kontorplass i Hamburg.

- De ser opp til Skandinavia

De neste seks månedene skal Wilberg pendle mellom Hamburg og Media City Bergen, hvor Lytt til daglig holder til. Kun knappe to uker etter oppstarten hos NMA har den norske medie-startupen allerede fått oppmerksomhet. Lytt har nå inngått en intensjonavtale med De Persgroep, Nederlands svar på Schibsted, om å lage en pilot.

Samtidig er de også i samtaler med flere av de store mediehusene i Tyskland om å lage noe lignenede for det tyske markedet.

- Det hadde tatt lenger tid å komme til de mulighetene uten den troverdigheten NMA-stempelet gir oss. Med dem i ryggen er veien inn til de tyske mediehusene betydelig kortere enn om vi skulle opprettet denne kontakten selv fra Norge. Det er kjempespennende og vi ser at produktet treffer markedet både her i Tyskland og hjemme.

- Hvorfor må dere til Tyskland for å ta bedriften videre – er norske mediehus tilbakeholdne?

- Det er faktisk nesten motsatt. Norge ligger langt foran når det kommer til å ta i bruk ny teknologi, som abonnementstyper og betalingsmur. Det er også noe av grunnen ved at vi er her på NMA nå. De ønsker at vi skal hjelpe tysk media fremover, de ser opp til Skandinavia og de ønsker å lære av oss. Vi må ikke til Tyskland for å ta bedriften videre, men det er en veldig fin måte for oss å komme inn i det markedet på

- Vi mener markedet for podcaster er svært underkapitalisert både her i Norge og i resten av Europa. Linn Dyveke Wilberg

- Avisene bør inkludere lyd i merkevaren

Sammen med ektemannen, Njål Hansen Wilberg, og tidligere journalist i Bergens Tidende og grunnlegger av frikjøringsbladet Friflyt, Anders Waage Nilsen, startet de Lytt sommeren 2018. Plattformen er basert på strømmetjenesten Beat, men skreddersys og lisensieres ut for podcast og lydinnhold fra mediebedrifter.

- Hvilke plattformer for lyd har ikke en god modell for brukerne sine i dag? Vi stilte oss det spørsmålet, og så med en gang at mediehusene, og da særlig avisenes podcaster, stakk seg ut, sier Wilberg.

For selv om listen med norske mediehus som lager og produserer ukentlige og daglige podcaster begynner å bli lang, uteblir de store inntektene. Aviser som Aftenposten og VG, som har flere titalls tusen lyttere på sine programmer, får dermed ikke valuta for pengene.

- Avisene produserer svært gode podcaster bygget på journalistisk integritet og troverdighet, men publiserer disse gratis på tredjeparts applikasjoner. Vi mener avisene bør inkludere lyd i sin egen merkevare, på lik linje som at de har en e-avis. Podcaster fra mediehus har en annen integritet enn innhold fra vanlige brukere. Du lærer noe og du kan stole på det du lærer. Det gir en verdi, og derfor er det rart at mediehusene ikke har tatt grep der, sier Wilberg.

Schibsted-avis er allerede med

En avis som dermed har tatt grep er Schibsted-avisen, Bergens Tidende. I januar lanserte de sin egen app, BT Lyd, hvor alt lydinnhold fra deres journalister publiseres. Der er innholdet i all hovedsak kun tilgengelig for abonnenter, selv om noe av innholdet også publiseres på andre plattformer i etterkant.

Det er Wilberg og teamet i Lytt som står bak appen, og det er slik de mener mediehusene bør organisere lydinnholdet sitt.

- De tilbyr nå egen lydapp som oppleves som et ekte BT-produkt. Appen gjør avisens medieinnhold tilgjengelig for brukerne på flere flater og på flere bruksområder. Samlet vil dette øke mediekonsumet og tiden abonnenter tilbringer innenfor Bergens Tidende sitt univers. I tillegg gir det gode tall med tanke på rapportering, som igjen kan brukes når de vil ha annonsering på podcaster. Vi ser at det er enorme muligheter for økt inntjening på produkter de gir bort gratis i dag på plattformer de ikke selv kontrollerer.

Og skal man tro PWCs rapport «Global entertainment and media outlook 2018-2022» kan det være penger å tjene på kommersiell nytenkning omkring lydinnhold. Ifølge rapporten ventes inntektene i podcastmarkedet å øke med 30 prosent årlig i perioden 2018 og 2022. I 2018 var det globale podcastmarkedet anslått til å være verdt litt over 600 millioner dollar, mens det i 2022 er anslått at markedet vil vokse til hele 1.600 millioner dollar.

Vi mener avisene bør inkludere lyd i sin egen merkevare, på lik linje som at de har en e-avis. Linn Dyveke Wilberg

- Noe mediebransjen trenger

Wilberg forteller at de nå ønsker å bruke tid på og bevise at modellen deres fungerer.

- Om vi kan vise at den fungerer i Norge, Tyskland og Nederland, er det et godt signal på at dette er noe mediebransjen trenger og at vi kan levere. Vi som sikter oss inn mot podcast ser jo at den norske produksjonen ligger et hakk foran Tyskland, hvor mediene ikke produserer lydinnhold i samme omfang. Tyskland ønsker å lære av Norge slik at de kan holde på brukeren hele døgnet. Jeg tror det er en veldig viktig strategi og vei for mange mediehus og gå.

Foreløpig er Bergens Tidende med deres ovennevnte BT Lyd, det eneste formaliserte samarbeidet per dags dato. Wilberg forteller likevel at de har fått henvedelser på det norske markedet både i forkant og etterkant av BTs lansering.

- Samtidig er vi i dialog med andre Schibsted-bedrifter, men jeg kan ikke gå nærmere inn på hvem vi er i kontakt med, sier hun.

- Er det snakk om store norske mediehus?

- Ja, det er det.

Norsk serie-gründer frister mediehusene med lyden av penger