Orkla-sjefen om «dramatisk» endring i reklamekjøpene

Bruker stadig mindre penger på tv. Samtidig når Grandiosa-salget nye høyder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Orkla har aldri solgt mer Grandiosa enn de gjorde i fjor, da 26 millioner esker med frossenpizzaen fant veien fra frysedisken til middagsbordet. Grandiosa-rekorden kommer samtidig som Orklas egne analyser viser at forbrukerne har blitt spesielt opptatt av sunne matvarer som er godt for både helsen og miljøet. Konsernsjef Peter A. Ruzicka mener ikke det ligger noen motsetning i det.

- Det er en myte at ferdigmat er fy-fy og at maten du lager hjemme er veldig bra. Faktum er at næringsinnholdet i frossenpizzaen ofte er mye bedre enn pizzaen du lager hjemme, fordi du har en tendens til å fylle på med alt som gir ekstra mat, og da snakker vi om mye fett, ost og pølse, sier han til Kampanje.

- Hvordan forklarer du veksten til Grandiosa?

- Grandiosa har en veldig sterk posisjon i mange nordmenns hjerter og hjerner, og vi evner å utvikle produktet sånn at det treffer ulike forbrukeres preferanser. Også skyldes det bra markedsføring som treffer godt, gode kampanjer og god gjennomføring i hele salgsleddet.

Torsdag la han frem resultater fra fjerde kvartal som viser at merkevarekjempen øker overskuddet med 150 millioner kroner. I tillegg til Grandiosa-veksten, økte også Smash-salget kraftig og det samme gjorde salget av Møllers Tran.

Les mer: Resultatvekst i merkevarekjempe

Vi snakker om en andel på tv som har gått fra 80 prosent til under 50 prosent. Peter A. Ruzicka

Følger ikke kuttplanene til internasjonale giganter

De folkelige og folkekjære reklamefilmene har vært en viktig ingrediens i markedsføringen av Grandiosa, og Orklas markedsavdeling nådde nye høyder da sangen «Respekt for Grandiosa», som ble sluppet sammen med Grandiosa Lørdagspizza, lå øverst på VG-lista i åtte uker(!) i 2006.

I dag er mediebildet betydelig mer fragmentert, og siden 2010 har den gjennomsnittlige daglige tv-seingen falt med mer enn 30 minutter.

- Er du bekymret for at den fallende dekningen på tv vil svekke Orklas evne til å bygge sterke merkevarer?

- At tv faller er det ingen tvil om, men samtidig er det fortsatt et stort og kraftfullt medium. Du treffer mange mennesker på lineær tv. Samtidig får vi andre muligheter på nettbaserte kanaler, sier Ruzicka og legger til:

- Det har vært en dramatisk endring i hvordan vi bruker våre reklamekroner i Orkla bare de siste fem årene. Vi snakker om en andel på tv som har gått fra 80 prosent til under 50 prosent.

- Ser dere en tilsvarende effekt på investeringene som går til digitale kanaler, som dere har sett på tv?

- Du kan måle bedre, så vi har mer målrettede kampanjer på digitale kanaler, men det er mer krevende når du skal treffe en litt smalere målgruppe. Dette er et litt nytt fag, i hvert fall for meg, men vi har Norges fremste ekspertise på området.

Mens internasjonale dagligvaregiganter som Unilever og Procter & Gamble har vært tydelige på at de har en klar ambisjon om å kutte i markedsføringsbudsjettene sine, ser ikke Orkla-sjefen noen grunn til å gå like hardt ut.

- Vi skal ha markedsbudsjetter som er tilstrekkelige, og har ingen klar ambisjon om å kutte eller øke. Vi skal gjøre det som er riktig for hvert enkelt merke, sier han.

Bygde opp sin egen konkurrent

I disse dager lanserer Orkla et helt nytt produkt i norske dagligvarebutikker, nemlig en tyggegummi under deres tannkrem-merkevare Solidox. Lanseringen kommer kort tid etter at Orkla mistet distribusjonsavtalen med Wrigley, som produserer Extra.

Ironisk nok rammes den sukkerfrie tyggegummien av påslaget på sukkeravgiften på 83 prosent.

- Helt galskap, kommenterer Orkla-sjefen.

- Hvordan skal dere markedsføre denne tyggegummien?

- Dette er et impulsprodukt og skal selges i kassasonen, så her er distribusjonen og eksponeringen ekstremt viktig.

Fordelen for Orkla er at de kjenner konkurrenten fra innsiden og ut.

- Vi kjenner kategorien veldig godt og har drevet salget av Wrigley siden 1988. På den tiden har vi økt markedsandelen fra 15-16 til 86 prosent. Så dette kan vi.

- Er ambisjonen å ta den posisjonen tilbake?

- Det vil jeg ikke si. Vi har ambisjoner på lang sikt, men det er helt urealistisk å skulle ta den posisjonen i løpet av noen få år.

Sliter med snacks

Fem år etter at Orkla la om strategien og startet transformasjonen fra et konglomerat til et rendyrket merkevareselskap, mener konsernsjefen at de har motbevist skeptikerne.

- Hvis du ser på resultatutviklingen vår og aksjekursutviklingen, så har det gitt gode resultater. Vi leverer gode resultater og har åpenbart god tillit i investormarkedet, slår Orkla-sjefen fast.

- Men dere har blitt mer sårbare overfor dagligvarekjedene?

- Du må huske på at under 30 prosent av omsetningen vår er i Norge, og Norge er litt spesielt på dette området. Det er tøft i alle markeder, men Norge er veldig konsentrert.

Under kvartalspresentasjonen la ikke Ruzicka skjul på at det norske snacks-salget har blitt skadelidende som følge av Rema 1000s bestevenn-strategi. Orklas største merkevare innenfor snacks-segmentet, Kims, er nemlig ikke på vennelisten til Rema 1000.

- Det er et valg Rema 1000 tar og som vi må respektere. Det er klart det har en stor påvirkning når du mister distribusjon hos en kjede som har 25 prosent markedsandel, men Kims er gode på innovasjoner, salg og markedsføring, så under de forutsetningene leverer de veldig bra.

Orkla-sjefen om «dramatisk» endring i reklamekjøpene