Hvordan virker markedskommunikasjon? Selv om vi ikke vet ikke nøyaktig hvordan markedskommunikasjon virker, vet vi en del. Gjennom årene har det vært forsket mye på temaet, og hvilke premisser som må ligge til grunn for oppnå effekter av markedskommunikasjon. Det finnes ikke en «stor teori» som kan forklare alt, men heller ulike fagfelt, og ulik forskning som til sammen kan settes sammen for å kaste lys over problemstillingen. Det er mange grunner til at det på forhånd kan være vanskelig å vurdere om markedskommunikasjon vil virke eller ikke:
- Det er sjelden kundene kun påvirkes av markedskommunikasjon alene. Markedskommunikasjon inneholder gjerne referanser til andre virkemidler i markedsføringen; pris, produkt og distribusjon.
- Det er sjelden at kundene er homogene og deres atferd er aldri helt predikerbar. Det som virket på én kommunikasjonsmålgruppe i går, behøver ikke å virke i dag eller i morgen.
- En annonsør kommuniserer ikke i et vakuum. I en konkurransesituasjon vil også konkurrenter benytte seg av markedskommunikasjon som opptrer mer eller mindre samtidig.
Dette betyr ikke at vi skal gi opp og tro at det ikke gir noen mening i å forsøke å generalisere hvordan markedskommunikasjon virker. I denne Kampanjeskolen ser vi tilbake på historien om hvordan man har ment at markedskommunikasjon virker. Vi skal beskrive ulike retninger som har og har hatt stor påvirkning på hvordan annonsører har tenkt om markedskommunikasjon, og på den måten å nærme oss det moderne synet på hvordan markedskommunikasjon virker.
Effekthierarkier
Effekthierarkier var i mange år standardmodellen i markedskommunikasjon. Felles for de ulike versjonene av effekthierarkier, er at de er intuitive, enkle å bruke og enkle i utforming. Det er derfor ikke så rart at de har blitt benyttet i nærmest alle markedsførings-, forbruker- og kommunikasjonsbøker på markedet. Det finnes svært mange versjoner av effekthierarkier:
- 1898/1900: AIDA (Attention, Interest, Desire, Action) (St.Elmo Lewis)
- 1911: AIDAS (Attention, Interest, Desire, Action, Satisfaction) (Sheldon)
- 1961/1995: DAGMAR (Defining Advertising Goal for Measured Advertising Results) (Colley)
- 1962: AIETA (Awareness, Interest, Evaluation, Trial, Adoption) (Rogers)
Den klassiske modellen AIDA ble utformet for å systematisere en tilnærming til personlig salg. AIDA og de etterfølgende effekthierarkiene har som grunnpremiss at markedskommunikasjon har to hovedfunksjoner: 1: å informere (skape oppmerksomhet) og 2: å påvirke (interesse, holdning, overbevisning). Ideen er at markedskommunikasjon må bevege seg gjennom faste steg på veien til kjøp – fra de kognitive delene kjennskap og kunnskap om annonsør, videre til affektive elementer som liking, preferanse og overbevisning og til slutt ende opp i atferd. Poenget med effekthierarkier er at markedskommunikasjonen må gjøre en jobb på hvert steg før du kan gå videre i prosessen. Det er således ikke hensiktsmessig å forsøke å påvirke preferanse og overbevisning før tilstrekkelig kjennskap og kunnskap er på plass. Denne måten å tenke markedskommunikasjon på, har dominert faget de siste 50 år. Det er fristende å sette opp effekthierarkier og tro at det er slik markedskommunikasjon virker, men det er likevel tynt vitenskapelig belegg for at disse modellene er korrekte.
Involvering og FCB- matrisen
På 1980-tallet innså mange at effekthierarkiene hadde sine begrensninger. For mange virker det kanskje naivt i dag, men én av de store nyvinningene på 1980-tallet, var at man innså at kundenes involvering i ulike produkt- og tjenestekategorier kunne påvirke hvordan markedskommunikasjon virket. Richard Vaughn, da forskningsleder i reklamebyrået Foote, Cone & Belding (FCB) publiserte en artikkel der han presenterte den senere berømte FCB-matrisen. FCB-matrisen karakteriserer produkter og tjenester – og dermed kjøpsprosessen for disse - i henhold til om de har lav eller høy involveringsgrad. Poenget er dermed at du må tilpasse markedskommunikasjonen etter hva slags produkt eller tjeneste du skal kommunisere om.
(artikkelen fortsetter etter modellen)
FCB- matrisen (Vaughn, 1980)