Norges sterkeste markedsfører

Rekorden er 270 kilo i markløft. Nå slår han et slag for den norske forbrukeren.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med medie- og kommunikasjonsbransjens største overarmer stiller Ole Petter Nyhaug i tungvektsklassen både på privaten og på jobb. Han digger det meste som har med fremtiden og forbrukerne å gjøre, og så liker han amerikansk fotball, øl og trening – om enn ikke i den rekkefølgen. Visstnok så er han ifølge kolleger også USA-frelst, men det er kanskje en forutsetning om man lever av å forstå morgendagens forbrukere. For det er amerikanske selskaper som Airbnb, Uber og Amazon som leder an i utviklingen. Selskaper som på kort tid har snudd opp ned på etablerte forretningsmodeller og endret våre forbrukervaner så dramatisk. Så hva tror han selv om fremtiden? Blir den radikalt forandret?

- Det kommer til å bli helt fundamentale endringer, det tror jeg nok. Men det skjer ikke om to år og det er ikke sånn at «Shit nå må hele Norge kjøre Uber eller så henger vi ikke med». Det kommer til å ta lenger tid - 10-15 år, sier Ole Petter Nyhaug, partner og kreativ leder i analyseselskapet Opinion, til Kampanje.

Nylig snakket Nyhaug om temaet da han talte til norske næringslivstopper og resten av samfunnseliten på NHOs store årskonferanse. Konferansen handlet om det mange ynder å kalle den fjerde industrielle revolusjonen, med sin nye og disruptive teknologi, delingsøkonomi, 3D-printing og roboter. Nyhaug ble kåret til den beste foredragsholderen av dem alle.

- Det var stas fordi det er jo den største scenen man kan stå på her i Norge, sier Nyhaug. 

- Var du nervøs?

- Jeg holder mange foredrag i løpet av et år. Men denne gangen var jeg faktisk litt nervøs og særlig fordi det skulle være så kort og når du i tillegg ser ned i salen på de kjente ansiktene så blir du litt nervøs, sier han.

Redningen kom da Nyhaug spottet den gamle Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas.

- Han satt ved siden av en annen jeg ser i Dagens Næringsliv hele tiden og de ga meg så god respons. De lo på de riktige stedene og da tenkte jeg at hvis jeg treffer dem - da funker det, sier Nyhaug.

Oktoberfest og skandale-nachspiel
Ole Petter Nyhaug ser ut som mellomting mellom en amerikansk quarterback og norsk viking. Han er opptatt av trening, men som den ekte vikingen han er sier han heller ikke nei takk til en fest og en øl. Visstnok skal Nyhaug være fast inventar på Oktoberfestivalen. Dagen før NHO-konferansen gikk Nyhaug ut på Facebook-profilen sin og lovet «skandale» på de etter hvert svært så berømmelige NHO-nachspielene på Lorry. Hva skjedde i år?

 - Lorry var stengt! Da ble det strekk i laget. Politikere og kommunikasjonsgjengen dro på Eilivs. Der er det vel en nedre aldersgrense på 60 år også dro vi andre på toppen av SAS-hotellet og der ble det nachspiel.

- Og skandalen?

- Nja.. det kan jeg vel ikke fortelle. Men det ble sent på morgen, sier han.

Ole Petter Nyhaug mener vi må slutte å neglisjere forbrukeren i Norge. - Økonomien står og faller på om folk bruker nok penger eller ikke, og uten oljen er vi ikke så annerledes andre land, sier han. Foto: Eivor Eriksen

- Gründer kan ikke sitte på Mesh
Karrieren til Ole Petter Nyhaug er ikke så lett å ha kontroll på. I løpet av de snart 20 årene han har vært i bransjen, har han både vært trendspeider, gründer og rådgiver i en rekke forskjellige analyseselskaper som Ipsos MMI, Synovate og i dag Opinion. Flere selskaper har han også vært med å starte opp.

- Regjeringen snakker mye om at Norge skal satse mer gründerskap, er det bare store og tomme ord?

- Intensjonene er gode, men jeg tror ikke på at det er Innovasjon Norge som skal greie det. Er du flink gründer har du ikke tålmodighet til å forholde deg til det surret der. Man må sørge for at private kapitaleiere har incentiver til å bruke pengene sine i Norge. Det er mye viktigere enn at regjeringen beslutter at Innovasjon Norge skal få mer midler til å starte næringsklynger, sier han.

Nyhaug kjøper heller ikke at satsingen på å bygge kontorfellesskap for unge gründere.

- Det er også en tro i Norge på startup-villages på Tøyen og at entreprenører har mer igjen for å sitte med andre entreprenører akkurat som om det er en livstil i seg selv å være gründer. De burde jo sette seg sammen med dem man skal konkurrere mot. Skal du starte netthandel i dag burde du sette deg i Sandefjord for der sitter Komplett og MPX. Ikke på Mesh, sier Nyhaug.

Det er ikke sånn at «Shit nå må alle i Norge kjøre Uber eller så henger vi ikke med». Ole Petter Nyhaug

Var «for skummel»
For den som har vært på en eller annen mediekonferanse opp gjennom årene, er ikke Ole Petter Nyhaug noe ukjent navn. Han har snakket på det som er av norske mediekonferanser opp gjennom årene og er som en «bransjekjendis» å regne. Kjendisstatusen la han grunnlaget for i starten av sin karriere, da han var en av Norges første store trendforskere. Sammen med Paal Fure herjet Nyhaug på den norske kommunikasjonsscenen.

- Ja, det var Paal Fure og meg som hadde litt kule presentasjoner også gjorde vi noen kule trendanalyser og hadde med noen ungdom i møtene. Det var på det nivået. Det var starten, sier han.

Men første gang han søkte på jobb, gikk det ikke så bra. Nyhaug fikk aldri jobb i Bengal Consulting der folk som nevnte Fure og Ola Gaute Aas Askheim var stjernene. Ryktet sier at både Askheim og storvokste Fure syntes Ole Petter Nyhaug var litt skummel og at de var redde for at Nyhaug ville «stjele glansen». I dag er Bengal en del av Opinion og Askheim og Nyhaug jobber sammen.

- Da jeg startet opp med dette handlet det om trendanalyser og hva som var ungt, kult og hipt. Det var noe noen holdt på med litt siden. Men nå har vi fått en mye mer strategisk rolle og sitter med toppledelsen og jobber med strategi- og innovasjonsprosesser, sier han.

Selv om nordmenn er langt fremme når det gjelder å skaffe seg nye duppeditter «sakker vi akterut teknologisk». - Vi er veldig gode på å kjøpe de nye telefonene og bredbånd, men vi er blitt dårligere på adopsjon av tjenester, sier  Ole Petter Nyhaug. Foto: Eivor Eriksen

- Industri er status
Forbrukeren går som en rød tråd gjennom Nyhaugs karriere. På NHO-konferansen forsøkte Nyhaug å tegne et bilde av den norske forbrukeren som en viktig ressurs for norsk økonomi.

- Statusen i Norge handler om naturressurser, olje og industri og det som er stort, tungt og seriøst. Til dels er også finans med her. Men forbrukerbransjene er noe du finner på Etter Børs i Dagens Næringsliv og litt morsom innimellom. Orkla og Tine skriver man om en dag i uka, sier han

Nå mener han vi må ta forbrukeren mer på alvor fordi det forbrukermarkedet «som er den største motoren i de store vestlige økonomiene».

- Hvordan skal Norge sette fyr på den motoren der?

- For det første så handler det om at man har en holdning om at forbruksvarer er like høyverdig å drive med på nasjonalt plan som olje, og det andre er å se på de fordelene vi har i Norge som marked, sier han.

Jeg savner Amazon-følelsen. Ole Petter Nyhaug

- Den nye merkevare
Under foredraget på NHO kom det tydelig frem at Nyhaug er imponert over hvordan Amazon skaper gode kundeopplevelser.

- Anbefalingene er så gode at du tør nesten ikke å logge deg på. Opplevelsen for kunden er så sømløs og deilig at du kunne tenke deg å kjøpe alle bøkene de anbefaler fordi det er så gode anbefalinger, sier han.

- Er det noen andre steder du får Amazon-følelsen?

- Nei, egentlig ikke. Men man burde fått den når man er dagligvarebutikken eller hos alle netthandlere og der har vi i Norge flinke NTNU-ere og digitale hoder som kan lage disse systemene. Når du er på hotellet; hvorfor har ikke Choice vært i forkant og gitt meg en hard pute når de vet jeg liker det, eller en minibar med sukkerfri drikke eller en proteinshake hvis de vet at jeg liker å trene. Da kunne jeg fått den Amazon-følelsen også når jeg er på hotell, sier han.

Selve kundeopplevelsen mener Nyhaug er det nye gullet innenfor markedsføringen.

- Relasjon er den nye merkevare. Det å bygge merkevare på tradisjonell måte med identitet, posisjon og differensiering blir mindre viktig fremover. Det blir mye viktigere med relasjonene og gjerne databaserte relasjoner som gjør at du blir kjent med personene og kan kommunisere smartere og tilpasse. Den opplevelsen du har i et kundeforhold det trumfer absolutt alt. Du kan ha verdens dårligste merkevare hvis du blir godt behandlet, sier han.

On-demand-blomstrer
Siden NHO-konferansen i begynnelsen av januar har oljeprisen fortsatt å falle og stadig flere blir arbeidsledige på Vestlandet. Men det er håp. Trendforskeren mener vi nordmenn har et adferdsmønster som «er egna til å skape masse innovasjon».

- Vi må bruke fortrinnene våre. Men regjeringen snakker mye om fisk og reiseliv. Vi må i stedet ta tak i disse fortrinnene, sier han.

Nordmenn er ifølge Nyhaug hele tiden på jakt etter å optimalisere tid og opplevelser. Og så er vi i tillegg en Reodor Felgen-nasjon der oppfinnerkulturen står sterkt. På NHO-snakket han også om hvordan vi i dag lever i en on-demand-kultur. 

- Vi er det jeg kaller en sømløs forbruker. Nordmenn ligger langt fremme og det er en veldig høy andel av oss som strømmer og det er ingen andre som har en høyere andel hjemleveringer av mat enn det vi har i forhold til folketall. Vi vil ha det enkelt, kjapt og lettvint og har penger til å betale for det. Norge kan være et land der det virkelige on-demand-samfunnet skapes, sier han.

Her kommer vi over en liten overraskelse for når vi ringer og spør folk som kjenner ham. Den tidligere rugbyspilleren som trente på det hardeste gymmet i Oslo, Harald’s Gym, dukker det også opp noen mykere sider. For Nyhaug lever som han predikerer. Som den sømløse forbrukeren han er får Ole Petter Nyhaug levert friske blomster hjem til selv hver fredag.

Vi kommer ikke unna at hvis oljen blir borte sitter vi igjen med en økonomi som ikke er så veldig annerledes enn alle andre lands. Ole Petter Nyhaug

Rugby og markfølt
Han omtales videre som «en helt fantastisk kollega» som både er «morsom», «vanvittig kunnskapsrik» og «Inspirerende». «Dedikert» kalles han også, og det må man kanskje være når man har bygget opp barne- og ungdomssatsingen til Oslo Vikings. Engasjementet for amerikansk fotball kom i tenårene på amerikansk high school og college.

- Ja, jeg har spilt amerikansk fotball i 15 år, men har slutta med det nå. Det merkes på kroppen. Vi sa før at det ikke var noe mer skader i amerikansk fotball enn i andre idretter, men det er jo det. Nå driver jeg med styrkeløft, sier han.

Styrkeløft består ifølge Nyhaug av de tre basisøvelsene; benkpress, markløft og knebøy.

- I dag trener jeg ikke lenger for å bli svær eller for idretten. Nå handler det om å være sterk og robust i kroppen.

- Så hvor mye tar du i markløft?

- I markløft? Nå kanskje 230 kilo, men før da jeg var litt yngre tok jeg 270. Det er fortsatt bra og bedre enn 99 prosent av Norges befolkning, men langt fra best fra de som driver med det. Da burde jeg tatt 300.

- Så du er blant Norges én prosent sterkeste….?

- … markedsførere, ja! Ha, ha, ha!  Ja, jeg sterkest i bransjen, ler Norges største markedsfører.

Norges sterkeste markedsfører