- Får betalt for gjenkjennelig reklame

- Reklamebørsens vinner best på oppmerksomhet og liking, skriver kommentator.

Publisert / Oppdater

Yngve Karlsen, OMG

Denne runden av Reklamebørsen tar for seg radio. Radioreklame er ofte jovial, lun og humoristisk – en formel rundens annonsører bruker med vekslende hell. Uten visuell støtte, er det videre grunn til å være ekstra oppmerksom på avsender-tydeligheten, eksempelvis gjennom en gjenkjennelig lydprofil. Også denne gang viser det seg at et konsistent og tydelig konsept er et sentralt suksesskriterium.

Jokers kjempegode tilbud på smågodt smaker godt. Rundens beste oppmerksomhet og liking vitner om et format folk fester seg ved uten å bli lei. Den joviale tonen fungerer og låten trekkes frem som en av de viktigste grunnene til at spoten likes. Budskapet oppfattes også tydelig av publikum. Joker får her betalt for å kjøre et gjenkjennelig konsept over tid. Avsender-kjennskapen er ok, men ideelt hadde nok Joker sett at færre knyttet reklamen til feil annonsør. Reklamen bør gi forbrukerne presis rettledning i kjedejungelen for å sikre best mulig effekt.

Også Europris kjører et smågodt-budskap. Det fungerer bra. Halvparten klarer å identifisere riktig annonsør, noe som kan tyde på at slagordet «mer til overs» knyttes til Europris. Dette er solid, selv om det er et varsko at én av tre tror at reklamen er for en annen aktør. Likevel, med god liking og budskapsforståelse, kan fort denne spoten gjøre jobben med å drive handel til Europris’ søndagsåpne butikker i juleinnspurten. 

Statoils reklame for Statoilkoppen representerer ytterpunkter. Rundens beste avsenderkjennskap balanseres mot rundens svakeste liking. Over halvparten oppgir riktig annonsør samtidig som over halvparten også misliker spoten. Humoren slår ikke helt an, og reklamen ansees heller som masete, tøysete og med et uklart budskap.

Til tross for et noe uventet brus-budskap, ser ikke Pizzabakerens spot ut å ha ønsket stoppeffekt. Når flere misliker enn liker og flere oppgir gal heller enn riktig avsender, blir totalen utfordrende. Heller ikke Notabenes spot er spot on. Kun én av ti klarer å lenke riktig annonsør til den informasjonstunge spoten. Bokhandlerkjeden står dermed i fare for å sende flere kunder til konkurrentene enn de klarer å hanke inn selv.

Joker lurer ikke frem en gamechanger fra ermet med sin spot, men kjører heller forutsigbart og folkelig. Det holder godt til rundens gladeste glis.

Yngve Karlsen er analysesjef i Omnicom Media Group og Kampanjes faste kommentator for Reklamebørsen

- Får betalt for gjenkjennelig reklame