- Uff! Jeg har sett mye dårlig content marketing i alle norske nettaviser, sukker Lucas Haile Weldeghebriel til Kampanje.
VGs digitale rådgiver har nylig meldt overgang til content marketing-bransjen og startet opp et eget selskap som levere innhold til content marketing-byrået Cloud Media Service. Content marketing er en reklameform i voldsom vekst og som har vært på alles lepper det siste halvannet året. I en fersk undersøkelse fra ANFO og mediebyrået Mindshare kommer det frem at interessen rundt den nye markedsføringsdisiplinen content marketing bare øker og øker. For nå sier enda flere annonsører at de kommer til å øke investeringene på dette nye området. Hele 84 prosent av annonsørene sier de kommer til å øke content-budsjettene sine inneværende år.
Samtidig stormer det rundt denne nye markedsføringsformen. Content marketing er blitt et begrep som enkelte mediefolk foraktfullt spytter ut av munnen, en type markedsføring som blir karakterisert som både skjult reklame, snikreklame og det som verre er.
- En redaksjonell gjøkunge som er ikledd et fjollete navn fra den anglofiserte språket i PR- og konsulentbransjen, og som på norsk like godt kunne ha fått navnet reklamejournalistikk, lød dommen fra VG-kommentator Anders Gievær.
Tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, mener vi er inne i en utvikling som kan føre til en «Frp-logikk»:
- Hvis Bård Hoksrud (Frp) ser at alle bilene kjører i 110 gjennom Østfold, hvilket svar har han da? Jo, han setter fartsgrensen til 110. Nå er vi litt der. Vi tillater stadig større sammenblanding av journalistikk og reklame, og det er en farlig utvikling, sa Olufsen under en debatt i fjor.
- Ikke noe galt med reklame
Lucas Haile Weldeghebriel har ikke latt seg skremme av mediekollegenes brutale dom over innholdsmarkedsføring selv om han mener folk som Anders Gievær har rett i mye av kritikken.
- Jeg synes de som kritisert content marketing på norske nettaviser har mange gode poeng og tar opp vesentlige svakheter ved mye av det som publiseres av content marketing. Da vil jeg spesielt trekke frem det som handler om dårlig merking. Når man publiserer reklame i et redaksjonelt miljø, så er det opplagt at merkingen må være synlig. Såkalt native advertising som reklame hører absolutt hjemme på nettaviser, men da må det ikke herske tvil om at det er reklame. På kort sikt kan du lure leserne, men på lang sikt svekker du både mediene og de som er avsendere, nemlig bedriftene, ved ikke å merke reklamen tilstrekkelig. Ja, jeg synes debatten om merking av reklame er litt snodig. Selvfølgelig skal man merke reklame i redaksjonelle miljøer, sier Weldeghebriel.
Han har arbeidet 14 år i Schibsted, først som journalist i Aftenposten, deretter blant annet leseransvarlig og prosjektleder for VG Nett, avdelingsleder for VG Reise og prosjektleder for betalt-tjenesten VG+. Han har jobbet med mattjenesten godt.no og Weldeghebriel var initiativtager og grunnlegger av Norges største motenettsted, minmote.no. I Cloud Media vil han jobbe med det han mener er god innholdsmarkedsføring.
- God content marketing er innhold som er relevant for kundene, som skal informere, inspirere eller løse problemer på samme måte som mye av journalistikken. Det handler ikke nødvendigvis om at bedriften skal selge en vare. God content marketing handler om å hjelpe forbrukeren, og slik knyttes det bånd mellom avsenderen, altså bedriften, og kunden.
- Hvorfor forlot du VG til fordel for innholdsmarkedsføring?
- Det er kanskje et kjedelig svar, men for meg handler det om at jeg vil ha nye utfordringer. Jeg har aldri hatt en bedre jobb enn det jeg hadde i VG. Nå trengte jeg å prøve meg på noe nytt. Jeg har hatt en drøm om å starte egen bedrift og det har jeg nå realisert. Gjennom mitt selskap Digitally leier jeg meg ut som konsulent. Jeg har jobbet med innhold og kommersialisering av innhold i 15 år. Dette er en ny og spennende bransje. Nå ønsker jeg å være med og utvikle god content marketing.
Han skjønner at content marketing på norske aviser eller det som kalles native advertising, får enkelte mediefolk til å tenne på alle pluggene.
- Det er ikke noe galt med content marketing og det er ikke noe galt med reklame. Content marketing er reklame og reklame i redaksjonelle medier bør merkes tydelig. Content marketing er ikke en reklameform som noen har funnet på det siste året. Det nye som er skjedd er at man har begynt å lage såkalt native advertising, som jeg mener er veldig dårlig innholdsmarkedsføring. Det er reklame forkledd som journalistikk. Her mener jeg vi ser mye av det jeg mener er dårlig content marketing. Strengt vil jeg ikke kalle dette content marketing, sier Weldeghebriel.
Stadig flere: Stadig flere mediefolk melder overgang til content marketing-bransjen. - Den beste content marketingen handler om at bedriftene bygger sine egne «mediehus» og gjør seg i større grad mer uavhengig av de tradisjonelle reklamekanalene, sier Lucas Weldeghebriel i midten på bildet.
- Vil ikke kalle meg journalist
Innholdsmarkedsføringsselskapet RedInk er markedets største content marketing-byrå. Selskapet er eid med 70 prosent av Aller Media, som har som mål å bli ledende på content marketing i Norden. Det som en gang startet som et lite firma med en håndfull ansatte, har vokst til et selskap med 64 ansatte. I det store kontorlandskapet sitter tidligere journalist Birger Baug sammen med sine kolleger.
- Jeg vil ikke kalle meg journalist nå. En journalist har et samfunnsoppdrag. Dette oppdraget skal de få ha i fred. Jeg har oppdrag for en oppdragsgiver. Men det betyr ikke at det vi gjør, er uviktig, sier Birger Baug.
Baug har bakgrunn som journalist, nyhetsleder og vaktsjef i Dagsavisen gjennom seks år, men i dag står det «redaktør og rådgiver» på visittkortet. Baug er også forfatter som har begått tre krimromaner. Men det er likevel hovedsakelig som ansatt i RedInk at han tjener til livets opphold.
- Jeg kaller meg heller for en historieforteller. Vi har mange virkemidler felles med journalister, sier han og nevner eksempler som hvordan en historie fortelles, vinkles eller presenteres.
Etter hans oppfatning er den største forskjellen på en skribent på oppdrag og en ordinær journalist hvem som i siste instans eier stoffet som utarbeides.
- Når man har en oppdragsgiver, eier denne stoffet du skal presentere. Det er klart at det legger en del føringer. Samtidig ville vi aldri satt noe på trykk som visste ikke var sant. At man har en oppdragsgiver som forsøker å oppnå noe på vegne av seg selv har vært legitimt i lange tider, det er bare uttrykket som har antatt andre former, sier han.
- I bunn og grunn forholder vi oss selvfølgelig til bare én kilde, men når det er sagt, gjør ofte også journalistikken det. Vi bringer imidlertid mer enn gjerne inn kilder utenfra, det kan bekrefte eller skape en bredere debatt.