- Derfor stagnerer tv-strømming

- En rekke forutsetninger må være til stede for at veksten kan fortsette, skriver Knut-Arne Futsæter.

Publisert / Oppdater

Knut-Arne Futsæter

Konsum av levende bilder er utvilsomt inne i en rivende utvikling. Stadig flere skaffer seg PVR-bokser, Smart-TV, Apple-TV og vi benytter alt fra små mobilskjermer til store hjemmekino-anlegg for å konsumere korte videoklipp og sammenhengende seing av serier. Tv-innhold kan derfor konsumeres hvor som helst og når som helst. Vi beveger oss også fra fritt og reklamefinansiert innhold på norske skjermer til betalt innhold fra internasjonale aktører som Netflix og HBO.

Samtidig har vi innarbeidede vaner og ritualer som er befestet i sosiale kontekster som som det tar tid å endre. Årsrapporten for tv-seing i Norge fra TNS Gallup beviser nettopp noe av denne tregheten. Tradisjonell tv-seing økte med syv minutter til hele 174 minutter fra 2013 til 2014. Dette skyldes nok hovedsakelig vinter-OL, fotball-VM og implementering av tv-seing utenfor private husstander i de offisielle målingene, men likevel viser dette at i alle fall ikke er noen dramatisk tilbakegang i folks tv-seing.  Som annen mediebruk er ikke bruk av strømmetjenester som Netflix løsrevet fra det som ellers skjer innen samfunnet, teknologi, økonomi, sosial kontekst som for eksempel fellesskapsfølelsen.

Distribution is queen
Norge er blant de land i verden med størst utbredelse av Netflix, og 30 prosent av norske husstander har nå Netflix. Netflix har dermed nådd de som er mest teknologisk interessert.

Vi vil som oftest velge den største og beste skjermen når vi skal se på tv-program, og da er vi avhengige av å ha mulighet til kunne strømme innholdet på tv-apparatet. Per i dag er det 45 prosent som har en slik mulighet. En økt utbredelse av Smart-TV, Apple TV, Cromecast etc. og at folk kan og er villig til å koble andre enheter til tv-apparatet er derfor en av forutsetningene for videre vekst.

Har vi undervurdert brukerterskelene? Noen må kjøpe og koble til bokser og ledninger, og man må operere med flere fjernkontroller. For mange er nok dette helt uproblematisk og i alle fall ikke noe mange vil snakke høyt om, men for andre kan dette være små hindre som stopper veksten.

Netflix har nådd de som er mest teknologisk interessert.

Content is king
Netflix økte sin distribusjon i Norge med rekordfart, men veksten har stagnert i de siste kvartalene. 30 prosent av norske husstander har som sagt Netflix-abonnement og bare to prosent har tenkt å skaffe seg Netflix i løpet av de neste 12 månedene.

Netflix har nå altså nådd de som setter størst pris på å se på filmer og ikke minst serier.

Man kan derfor stille seg spørsmålet om nyhetsinteressen har lagt seg? Og har abonnentene tømt Netflix-arkivet? De andre innholdsleverandørene som HBO og Viaplay har betydelig færre abonnenter og det er primært Netflix som er driveren blant strømmetjenestene. Selv om det kommer nye serier. så vil det ikke bidra så mye – man kan jo se en hel serie i løpet av en helg. Det kommer nye serier, men er tilbudet stort og godt nok til å holde konsumet oppe?

Innholdet til de store tjenestene som Netflix og HBO er foreløpig nesten utelukkende utenlandske serier og filmer. Selv om de fleste nordmenn er fortrolig med engelsk, så foretrekker vi fremdeles norskprodusert innhold.

Slik ser vi på tv
Det er viktig å snakke om felles opplevelser, for eksempel i lunsjen. Fellesskapsfølelse (nasjonalt, venner, familie), samtalenes skillemynt, vi-følelse, fysisk (samme rom) og mentalt som å gjøre noe felles med andre, ref topp 10-lister for tv med programmer som Kvelden før kvelden og Melodi Grand Prix.

Tv-seing er ofte sosialt, og da er det enklere å velge en kanal, evtuelt zappe, enn å aktiv ta en felles beslutning om at i kveld skal hele familien se på en bestemt film eller starte med å se en serie. Det kan være lettere å samles hver søndag for å se "Kampen om Tungtvannet" sammen.

Innarbeidede vaner og ritualer er vanskelig å endre og tar tid og det tar nesten alltid lengre tid enn teknokratene tror og håper.

Mye av tv-seingen er passiv: Vi vil ikke foreta aktive valg og vi ønsker at noen skal tilrettelegge for oss. Fredags- og lørdagskvelden er felles avslapping sammen med flere mer enn å være dypt konsentrert om innholdet/film. Mye av tv-seingen er avslapping og innholdet er ikke så viktig men at man har tv på i bakgrunnen mens man egentlig leser aviser, snakker med andre, surfer på nettet.

 - Musikkbransjen har kommet lengre
Flere må nok skaffe seg nytt tv-utstyr og brukervennligheten må forbedres, strømmetjenestenes innhold må økes med hensyn til volum og kvaliteten må opprettholdes før vi skal forvente en betydelig vekst for bruk av betale strømmetjenester i nærmeste framtid. Pirattjenester som Popcorntime kan også bli en utfordring. Verken Netflix, HBO eller andre tjenester har et så omfangsrikt tilbud, velutviklet forretningsmodell og enkelt brukergrensesnitt som Spotify har innenfor musikk. Musikkbransjen har derfor kommet betydelig lengre enn film- og videobransjen i den digitale transformasjonen.

Ser daglig tv- og film via internett

Strømmemarkedet

Abonnement på strømmetjenestene (husstand) per september 2014.

- Derfor stagnerer tv-strømming