Konsum av levende bilder er utvilsomt inne i en rivende utvikling. Stadig flere skaffer seg PVR-bokser, Smart-TV, Apple-TV og vi benytter alt fra små mobilskjermer til store hjemmekino-anlegg for å konsumere korte videoklipp og sammenhengende seing av serier. Tv-innhold kan derfor konsumeres hvor som helst og når som helst. Vi beveger oss også fra fritt og reklamefinansiert innhold på norske skjermer til betalt innhold fra internasjonale aktører som Netflix og HBO.
Samtidig har vi innarbeidede vaner og ritualer som er befestet i sosiale kontekster som som det tar tid å endre. Årsrapporten for tv-seing i Norge fra TNS Gallup beviser nettopp noe av denne tregheten. Tradisjonell tv-seing økte med syv minutter til hele 174 minutter fra 2013 til 2014. Dette skyldes nok hovedsakelig vinter-OL, fotball-VM og implementering av tv-seing utenfor private husstander i de offisielle målingene, men likevel viser dette at i alle fall ikke er noen dramatisk tilbakegang i folks tv-seing. Som annen mediebruk er ikke bruk av strømmetjenester som Netflix løsrevet fra det som ellers skjer innen samfunnet, teknologi, økonomi, sosial kontekst som for eksempel fellesskapsfølelsen.
Distribution is queen
Norge er blant de land i verden med størst utbredelse av Netflix, og 30 prosent av norske husstander har nå Netflix. Netflix har dermed nådd de som er mest teknologisk interessert.
Vi vil som oftest velge den største og beste skjermen når vi skal se på tv-program, og da er vi avhengige av å ha mulighet til kunne strømme innholdet på tv-apparatet. Per i dag er det 45 prosent som har en slik mulighet. En økt utbredelse av Smart-TV, Apple TV, Cromecast etc. og at folk kan og er villig til å koble andre enheter til tv-apparatet er derfor en av forutsetningene for videre vekst.
Har vi undervurdert brukerterskelene? Noen må kjøpe og koble til bokser og ledninger, og man må operere med flere fjernkontroller. For mange er nok dette helt uproblematisk og i alle fall ikke noe mange vil snakke høyt om, men for andre kan dette være små hindre som stopper veksten.