Hvordan nå gjennom med budskapet

Hvordan skal markedsførere egentlig nå gjennom med sitt budskap? Lær av casene fra Mediestrategiprisen 2013.

Publisert / Oppdater

Henrik Habberstad, Ronny Kjeserud og Sindre Holme
Henrik Habberstad, Ronny Kjeserud og Sindre Holme

Vi lever i en verden hvor vi er omringet av medier, kanaler og plattformer. Kommersielle budskap kastes etter oss over alt, døgnet rundt. Det hevdes at vi i dag utsettes for like mange inntrykk i løpet av én dag som man ble utsatt for i løpet av et helt liv på 1700-tallet. Antall kommersielle budskap per dag har man vel gitt opp å finne tallet på.

Og som vi alle kjenner på kroppen hver eneste dag; reklametrøttheten øker.

Så hvordan skal vi markedsførere egentlig nå gjennom med våre budskap? Hvordan skal vi engasjere våre målgrupper slik at de gjør det vi ønsker at de skal gjøre – enten det handler om å påvirke holdninger, selge mer Solo eller få flere nordmenn til å prøve den nye byggrynsgrøten fra Fjordland?

Det store spørsmålet for oss markedsførere er: Hvordan i all verden skal vi få mest mulig igjen for hver investerte krone?

Vi vil hevde at en solid mediestrategi kombinert med kreativ og innovativ tenkning aldri har vært viktigere, og er et helt sentralt verktøy for å nå gjennom hos dagens kravstore forbrukere. Mediestrategiprisen 2013 gir oss et godt innblikk i hva som kreves for å nå gjennom støyen. Det ligger mye læring og inspirasjon i samtlige av de 52 casene som ble sendt inn til årets konkurranse. Flere av landets aller beste kommunikatører fra både merkevaresiden, reklame-, PR- og mediebyråer satt i de to juryene.

Hvordan definerer man egentlig strategi og kreativitet?

Aller først, la oss se litt nærmere på selve definisjonene. For hva ligger egentlig i de to begrepene mediestrategi og mediekreativitet? Et kjapt Google-søk gir millioner av treff på «media-strategy-definition» og mediekreativitet har de siste årene vært et mye brukt begrep.

Men hva betyr det egentlig?
Det er mange gode definisjoner der ute, men den definisjonen vi opplever at best fanger essensen i hva en mediestrategi er, finner vi i boken «Medieplanlegging» skrevet av Svein Larsen og Mona K. Solvoll (Fagbokforlaget 2012): «Viktige valg av hvordan budskapet skal distribueres på tvers av kontaktflater for å skape ønskede effekter, og valg av hvordan initiativ fra forbruker skal håndteres». Denne definisjonen har alle de rette ingrediensene: «valg», «budskap», «distribusjon», «på tvers av kontaktflater» og «effekt». 

Kreativitet handler på sin side i all sin enkelhet om «å lage» eller «å skape». Erik Lerdahl, som er professor i kreativitet, sier at kreativitet er forbundet med evnen til å forestille seg og utvikle nye ideer. Det handler i bunn og grunn om problemløsing, om å gripe an en vanskelig utfordring på en måte som vi ikke har sett før. Mediekreativitet slik vi ser det, er derfor smarte ideer, som basert på god innsikt, leves ut på nyskapende og komplementære måter i media.

Hva kommer egentlig først: strategi eller kreativitet?

Dette er et vanskelig spørsmål, og vil nok kreve sin helt egen Kampanjeskole, men vi vil hevde at begge deler er like viktig. Strategi kan fort miste sin verdi uten kreativitet, og kreativitet som ikke er forankret i en god strategi er sjelden en smart vei å gå. Sett fra et kommersielt ståsted er kreativitet nytekning med hensikt, og bør derfor også farge enhver strategiprosess – strategien er jo strengt tatt det kreative springbrettet.

Kreativitet handler om å ønske å utforske nye veier til et mål, eller det å løse problemer som man ikke makter, med vanetenkning eller kjente tankemønstre. Fordi medielandskapet endrer seg, og fordi det kommer til nye verktøy og plattformer hele tiden, vil nysgjerrighet være en viktig suksessfaktor. Og det er nettopp nysgjerrigheten som kan skape kreativitet, og ikke minst også nytenkende og spennende strategier – vi så flere gode eksempler på dette i forbindelse med Mediestrategiprisen 2013.

Mediekreativitet er derfor smarte ideer, som basert på god innsikt, leves ut på nyskapende og komplementære måter i media Henrik Habberstad, Ronny Kjeserud og Sindre Holme

Den gode mediestrategien
Strategi handler om viktige valg. Valg tatt på bakgrunn av en god forretningsmessig forståelse og en tydelig innsikt i relasjonen mellom merkevare og målgruppe. Årets gullvinner i kategorien mediestrategi, Tine Iste, er et godt eksempel på «gode valg» tatt med grunnlag i god målgruppeinnsikt og forretningsforståelse.

Caset viser en god og grundig forståelse av målgruppens endrede medievaner og endret modus om sommeren, noe som førte til en mediemiks der digitale medier ble brukt som hovedkanal og engasjementsdriver. Kunnskapen om at vekst måtte komme via engasjement og at terskelen for engasjement måtte være lav, sikret en kampanje der lokasjon og umiddelbar belønning ble sentrale faktorer som kanalene i sin tur måtte forsterke og ta hensyn til. 

Som Adam Ferrier i Naked Communication så enkelt oppsummerte det under årets Mediekonferanse: For å skape handling må målgruppen være motivert og merkevaren må gjøre det enkelt å handle. Dette er også kjernen i Tine Iste-caset signert MediaCom og Los&Co.

MEDIESTRATEGI: Hvordan lage en god mediestrategi

  • Vær nysgjerrig. Utfordre både kundens og egen vanetenking. Å gjøre det samme som i fjor er ingen garanti for suksess, så gå alltid en ekstra runde på hva som skal til for å få enda mer effekt ut av budsjettet.

  • Mål må defineres, jo tydeligere jo bedre. En klar sammenheng mellom forretningsmål og kommunikasjons/mediemål er alltid en klar fordel.

  • Bruk tid på å lete frem til en god innsikt. Dette innebærer blant annet å kartlegge målgruppens hoved-drivere, samt en god forståelse for målgruppens relasjon med både kategorien og merkevaren.

  • Bygg et enkelt og logisk rammeverk som definerer målgruppens beslutningsprosess: Finn hvilke faser av beslutningsprosessen som er de mest kritiske og kartlegg hva som eventuelt hindrer konvertering mellom fasene.

  • Definér en innsiktsdrevet strategisk idé og kommunikasjonsarkitektur som er retningsgivende for det videre arbeidet.

  • Bygg integrerte medieplaner med gjennomføringsideer i betalte, egne og fortjente kanaler. Tenk bredt når du skal definere potensielle kanaler. Alle møter mellom merkevare og kunder er en potensiell mediekanal og kan derfor være den riktige. Begrunn valgene godt.

  • Mål effekt. Dette innebærer blant annet å måle kanalbidrag og kommunikasjonens bidrag som sådan. Kan du ikke dokumentere effekter er det vanskelig å lage stadig mer effektive kampanjer.

Et økende behov for mediekreativitet
En god strategi er selvsagt viktig, men den kan sjelden utgjøre hele forskjellen alene. Det er ikke strategien, men kommunikasjonen som kommer ut i fra strategien som kan skape interaksjon og kontakt med målgruppene. Derfor er det ofte kreativitet som kan gjøre den store forskjellen.

Det å bestemme seg for å sjøsette verdens største flaskepost er et godt eksempel på at stor kreativitet også kan gjøre en stor forskjell. I våre øyne er denne Solo-jobben fra Try/Apt og OMD selve definisjonen på mediekreativitet; en smart idé som basert på en god innsikt, leves ut på en nyskapende måte. Like viktig; dette er ikke bare en vill idé, dette er nytenking med hensikt. Og at verdens største flaskepost leverer resultater en tradisjonell reklamefilm ikke kunne gjort, er vi ikke i tvil om.

Det er viktig at kreativitet ikke blir et tilleggselement, men snarere noe som gjennomsyrer måten man løser problemer på – man må rett og slett utfordre vedtatte sannheter om hvordan kanaler kan anvendes for å skape effekt. Her kan mediebyråene spille en helt sentral rolle all den tid kanalforståelse er mediebyråenes viktigste fortrinn. Det handler om å bruke denne kunnskapen på en god og kreativ måte.

MEDIESTRATEGI: Hvordan bruke mediene mer kreativt

  • Ta eierskap til idé i en tidlig fase, og sørg for at den farger måten du bruker mediekanalene på. En god idé er lite verdt uten ypperlig utførelse i sisteledd. Stå distansen ut og sørg for at kjerneideen er med helt til slutt.

  • Tenk integrert, skap løsninger som gjør at kanalene kan «snakke sammen» og være komplementære. I vår multikanal-virkelighet er det med et godt samspill du kan skape virkelig kraftfull kommunikasjon.

  • Samarbeid på tvers og inviter mediehusene inn i en tidlig fase. Mange mediehus bygger nå kompetanse på kreativ rådgivning. Det åpner nye muligheter og flere løsninger å velge i.

  • Tenk at alle kundens kontaktpunkter mot interessentene og målgruppene er potensielle mediekanaler.

  • Ha tro på produktet du skal kommunisere. Spør hvordan målgruppene kan engasjere seg i merkevaren din, og bruk innsikten til å finne ut hvilke tangeringspunkter merkevaren og målgruppene har, og ut fra dette; finn ut hvordan denne samhørigheten kan finne sted.

  • Investér i det usikre. Ta sjanser og vær nysgjerrig. Kreativitet gir læring. Ved å velge løsninger ingen andre har prøvd før, bygger du unik kompetanse, som vil komme til nytte seinere. Årets tre vinnere Norwegian, Solo og Freia har alle tilegnet seg erfaringer gjennom disse kampanjene, som gjør at de har noe helt unikt å bygge sine fremtidige markedsaktiviteter på.

Et godt samarbeidsklima er nøkkelen til suksess
Majoritetene av casene sendt inn til Mediestrategiprisen 2013 er et resultat av et tett og godt samarbeid mellom annonsør, medie- og reklamebyrå. Dette er et veldig godt tegn, for et godt samarbeidsklima er nøkkelen til suksess.

Medielandskapet er mer kompleks enn noen gang, så det å jobbe i et helhetlig og prestisjeløst team der både egne, betalte og fortjente kanaler spiller likeverdige roller, er viktigere enn noen gang. Å involvere mediene på et tidlig tidspunkt viser seg også gang på gang å gi gode resultater. Og vi vil gjerne understreke betydningen av ordet prestisjeløst. Ordtaket om at ingen av oss er så gode som alle oss har nok aldri vært sannere enn nå.

Og til de av dere som ikke ser på dere som spesielt kreative, ikke tenk sånn – deres bidrag er like viktige, så ikke vær en passiv tilskuer til den innledende kreative prosessen. Tenkt stort.

Læringspunkter fra Mediestrategiprisen 2013:
Kort og konsist, de viktigste læringspunktene fra årets pris kan oppsummeres på følgende måte.

•      Tenk mål
•      Tenk målgruppe
•      Tenk relasjonspunkter
•      Tenk stort
•      Tenk smart
•      Tenk samarbeid
•      Tenk effekt

Gjør gjerne disse punktene til en integrert del av din arbeidshverdag fremover.

FAKTA:

MEDIESTRATEGIPRISE
Mediestrategiprisen ble delt ut for første gang i 1996 under høstkonferansen. Prisen er Mediaforums hyllest til den annonsøren og det medie- eller reklamebyrået som har lykkes best med å finne ny og fruktbar jord i medielandskapet, brukt riktig strategi i henhold til medier og samtidig utnyttet budsjettet maksimalt. Prisen deles ut på Mediaforums Mediekonferanse.

DEFINISJONER
Mediestrategi

Viktige valg av hvordan budskapet skal distribueres på tvers av kontaktflater for å skape ønskede effekter, og valg av hvordan initiativ fra forbruker skal håndteres. (Medieplanlegging: Svein Larsen og Mona K. Solvoll Fagbokforlaget 2012)

Mediekreativitet
Smarte ideer, som basert på god innsikt, leves ut på nyskapende og komplementære måter i media (Holme, Kjeserud og Habberstad, 2013)

 LES MER:
«Medieplanlegging» av Svein Larsen og Mona K. Solvoll (Fagbokforlaget 2012)

«Marketing in the Era of Accountability» av Les Binet og Peter Field (WARC / IPA 2007)

«New Models of Marketing Effectiveness» av Cox, Growther, Hunnard and Turner (WARC/IPA 2011)

Hvordan nå gjennom med budskapet