Det vrimler av annonsører og andre bransjeaktører i lobbyområdet til Det Norske Teatret. Det er bransjens mingle- og vrimledag når Anfo arrangerer Den Store Annonsørdagen (DSAD).
Blant de største annonsørene i Norge, finner vi blant annet Coop OBS – som var den sjuende største annonsøren i 2012. Markedsdirektør Geir Jostein Dyngeseth i matvarekjeden Coop proklamerer at de fremdeles henvender seg først og fremst til reklamebyrået.
– Vi henvender oss nok mest til reklamebyrået. Men det er ikke gitt at det er de tradisjonelle byråene, for de har ikke nødvendigvis en helhetlig tilnærming. Det er vanlig at vi bruker flere fagmiljøer i samspill for å skape fra analyse og retning til idé og kreasjon, samt løsninger for flere kanaler, sier Dyngeseth. Han har akkurat forsert svingdøren i Det Norske Teatret og skal fotograferes sammen med Postens markedsdirektør Gro Myking.
I en undersøkelse Anfo har fått gjennomført blant sine medlemmer, der de blir spurt om hvem som er deres viktigste samarbeidspartner innen markedsføring, svarte de aller fleste annonsører «mediebyrå, reklamebyrå og analyseinstitutt». I den rekkefølgen. I sjiktet under kom digitale byråer og PR-byråer.
– Gode rådgivere finner man i mange miljøer. Og når man finner en god rådgiver, er det derfor kanskje mindre viktig hvor vedkommende befinner seg, tror Anfo-leder Jan Morten Drange.
Schjærven utvidet til mediebyrå
I fjor høst startet Schjærven reklamebyrå opp sitt eget mediebyrå med navnet Re:Media. Byråleder Ståle Schjærven proklamerte den gang at denne oppstarten blant annet skulle motvirke dobbeltarbeidet som i dag finner sted i mange reklame- og mediebyråer, og som derfor skal gagne annonsørene.
– Reklame og mediebyråer har i stadig større grad overlappende interesser og kompetanseområder. En slik løsning vil sikre at vi kan ha fokus på å skape resultater for kundene våre gjennom hele prosessen, uttalte Schjærven den gang.
Byråleder Kjetil Try i Try Reklamebyrå avviste også den gangen at han hadde tilsvarende planer, selv om han ikke var helt avvisende til tanken.
– Foreløpig har vi valgt å fokusere på det som har vært kjernevirksomheten til et reklamebyrå. Det første steget vi tok ut av den tradisjonelle byråvirksomheten var da Apt ble en del av Try. Det samme gjelder også for CRM. Men i medierådgivning ligger det vel også i kortene at du må investere ganske mye i en startfase. Jeg tror ikke dette er noe vi kommer til å starte med det første selv om vi allerede har inne mange av landets største annonsør, sa Try til Kampanje.
Ikke så bekymret
Men verken Dyngeseth eller Myking er nevneverdig bekymret for bransjeglidningene som de siste årene har funnet sted.
Myking holder en knapp på at uansett hvem man spør om råd, er ønsket til annonsøren det samme; å finne den gode ideen.
– Vi ønsker å finne en idé som skaper bølger. Det kan komme inhouse eller fra reklamebyrået. Men mange ganger får vi de gode ideene i samarbeid med reklamebyrået. For eksempel da vi skulle lage den digitale kampanjen «Norges fineste pakke», da var Kitchen og Mediacom flinke til å tenke nytt sammen med oss, sier Myking.
Og selv om det er en reklamefilm som står i sentrum for denne kampanjen, er det ikke tv som kanal som er viktigst, forteller Myking.
– Vi oppfordret folk til å nominere noen man syntes fortjente å motta Norges fineste pakke, levert på døren av Posten. Over 3000 nominasjoner viste at vi traff et behov for å uttrykke at man setter pris på andre, og det var et rørende utvalg av hjertevarme nominasjoner som kom inn, sier Myking.
Coops Geir Jostein Dyngeseth trekker også frem at dagens komplekse marked gjør det mer uoversiktlig, og krever at annonsøren jobber tettere med byråene.
– Det stilles nye, sterkere krav. Og det krever at vi jobber tettere med de kreative miljøene. Og du kan ikke lenger si at ‘dette er en PR-idé eller en reklame-idé’. Vårt arbeid med sponsoratet Petter Northug er et svært godt eksempel som krever mange disipliner i godt samspill, sier Dyngeseth.
– Vanskeligere å lage markedsplan
I gamle dager kunne en annonsør kanskje lage en markedsplan for et helt år fremover, og holde seg til denne. Det er uaktuelt for storannonsører som Coop og Posten i dag.
Gro Myking trekker frem at bransjeglidningene og dagens teknologi tilsammen skaper nye utfordringer.
– Det er vanskeligere å lage en markedsplan nå. Man kan ikke lenger lansere en kampanje og tenke at ‘det var det’. Det er jo da det begynner!, sier Myking og oppfordrer andre annonsører til å følge godt med på sosiale medier og hvordan kampanjen løpende utvikler seg der.
– Interaksjonen med kunder på sosiale medier gir nye muligheter som det er opp til oss markedsansvarlige å utnytte på best mulig måte, sier hun.