NRK-veteranen kommenterer sin siste nyttårskonsert: - Blir rart og spennende

I 30 år har Arild Erikstad gitt TV-seerne en klassisk og høytidelig inngang på det nye året. Nå gjør NRK-veteranen seg klar til en siste forestilling.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Nyttårskonserten fra Wien er en kjent og kjært nyttårstradisjon, og kanskje like viktig for mange som raketter, champagne og påfølgende skihoppere. Men i år blir det litt ekstra spesielt, og i hvert fall for NRK-journalist Arild Erikstad (69) som er i Wien for å gjøre seg klar til sin aller siste nyttårskonsert. I rundt 30 år har musikkjournalisten og programlederen for «Hovedscenen» på NRK kommentert nyttårskonserten og nå er han i Wien for å gjøre seg klar til en siste forestilling.

- Ja, jeg har nok kommentert nyttårskonserten i rundt 30 år. Første gangen var i 1991 også var det par år jeg ikke gjorde det, men siden 1996 har det vært hvert år, sier Erikstad til Kampanje.

For mange er Erikstad oppgjennom årene blitt selveste «nyttårstemmen». For det er nemlig ikke få nordmenn som har våknet opp første nyttårsdag, kanskje litt ugne etter feiringen kvelden i forveien, slått på TV'en og blitt møtt av NRK-programlederens og musikkekspertens behagelig stemme. På telefon fra Wien kvelden før sin egen  «avskjedskonsert», sier Erikstad at han tror nyttårskonserten betyr mye for mange TV-seere.

- Ja, jeg vet at det er mange som setter pris på det og som ser på det som ekstremt fin tradisjon. Jeg tror også at er viktig at det er noe som er fast her i livet og som binder oss sammen, ikke bare i Norge, men i hele verden både i Europa, Afrika og Asia, sier han.

Les også:  «Kvelden før kvelden» mister seere - over hundre tusen færre enn i fjor

Det har alltid vært litt annerledes i julen og på nyttårsaften når du vet du må jobbe å være fit for fight første nyttårsdag. Arild Erikstad, musikkjournalist i NRK

- En av de største fjernsynsbegivenhetene

Nyttårskonserten er en årlig konsert som holdes i Wien på formiddagen 1. januar hvert år og er blitt en berømt tradisjon og et svært populært TV-program som sendes direkte på fjernsyn i om lag 90 land.

- Det er en av de største fjernsynsbegivenhetene internasjonalt og det er en voksende interesse for eventet. Det dukker stadig opp nye land på listen over land som sender konserten og det er land du knapt har hørt om før. Det er et verdensomspennende prosjekt og i Asia er det ekstremt populært, sier Erikstad.

Totalt i verden er det anslått at opp mot 50 millioner mennesker får med seg konserten på TV, og bare i Norge er det flere hundre tusen seere som årlig kryper opp i sofaen og får med seg konserten.

- Det er mange som sier at de står opp på første nyttårsdag og tar med seg dyna i sofaen og ser på konserten ved siden av kaffen og frokosten, smiler Erikstad.

At det er NRK som viser konserten, er ikke en naturliv. Erikstad minnes at konserten for en ti års tid siden ble forsøkt kommersialisert ytterligere og solgt på det åpne TV-markedet, men etterhvert kom den europeiske kringkastingsunionen EBU på banen. 

- EBU kom til slutt med et felles tilbud som var bedre og forlenget rettighetsavtalen, sier han.  

Attraktiv konsert:

Nyttårskonserten i Wien er blitt en TV-begivenhet mye på grunn at det nesten er umulig å få takk i billetter til konserte. - Det er en loddtrekning på nettsiden, men hvor demokratisk det er og hvor mange billetter som gjøres tilgjengelig er ikke godt å si, sier Arild Erikstad. Foto: Privat.

Slutter til sommeren i NRK

Men i år blir det litt ekstra spesielt og følelsesladet. Til våren fyller ARild Erikstad 70 år og dermed må NRK-veteranen slutte i kanalen. I NRK er det nemlig en policy om at du ikke kan jobbe lenger enn midnatt den dagen du fyller 70 år.

- Jeg går av med pensjon og det er helt greit, men selv om jeg slutter i NRK forlater jeg ikke bransjen, sier han.

Med flere internasjonale verv og formannskap vil Erikstad fortsatt være en del av det internasjonale musikklivet, men ut døren på Marienlyst går han etter å ha tilbrakt hele karrieren i NRK eller totalt 43 år og altså mange av dem som programleder for «Hovedscenen» og nyttårskonserten.

- Det har alltid vært litt annerledes i julen og på nyttårsaften når du vet du må jobbe å være fit for fight første nyttårsdag. Jeg bruker mye tid med manus i jula så det skal jo bli litt deilig å slippe også. Men det ha vært mest morsomt, sier han.

- Har du skrevet inn en liten hilsen i manus som du kan røpe allerede i dag?

- Jeg kommer ikke til å si så mye om det. Det blir en utrolig fin konsert med vakker ballet i en veldig tradisjonell ramme med blant annet en oppføring av et stykke av Anton Brückner som hadde et nært forhold til Wien og som neste år har sitt 200-årsjubileum, sier han.

- Ekstra spennende i år

Arild Erikstad innrømmer likevel at det blir «litt rart» å kommentere årets konsert som altså blir hans siste som NRK-ansatt. 

- Ja, på et vis så blir det jo det når det er siste gangen. Men sånn er det jo med alt. Så blir det også litt ekstra spennende i år og det er høy beredskap her nede med tanke på det som holdt på å skje i fjor da miljøaktivister prøvde å komme seg inn, men ble stoppet. Man er nervøse for at det kan skje igjen, sier han.

Han sier at dersom uhellet er ute, har arrangøren sikret seg bilder av en konsert som arrangeres i kveld og som skal være identisk lik.

- Den produseres helt ferdig og produsenten starter en parallellsending samtidig med konserten i morgen. Dermed har de en backup og kan skifte til opptak hvis det skulle komme noen aktivister inn salen eller på scenen, sierhan,.

- Og i 2025 kan du endelig sove litt lenger på første nyttårsdag?  

- Ja, da kan vi endelig ta oss en ordentlig fest på nyttårsaften, ler Erikstad.

 

NRK-veteranen kommenterer sin siste nyttårskonsert: - Blir rart og spennende