Samtidig som Viaplay kjemper for egen eksistens, skal den nordiske TV-giganten lande nye distribusjonsavtaler med Telia i Norge og Finland. Forhandlingene ble først omtalt av Dagens Industri, som erfarer at partene står langt fra hverandre.
Etter det Kampanje forstår, løper den norske avtalen mellom Viaplay og Telia ut i starten av 2024. Det betyr at det begynner å haste for partene å komme til enighet. For Viaplay, som står midt i en storstilt redningsoperasjon, vil et brudd i forhandlingene komme på verst mulige tidspunkt.
Viaplay og Telia har heller ikke for vane å komme til enighet ved første forsøk. Forrige gang partene satt ved forhandlingsbordet i Norge var på vinteren 2021, og da endte det med brudd og svarte TV-skjermer i tre uker.
Også fjorårets forhandlinger på det svenske markedet endte i kollaps. Da varte konflikten i hele to og en halv måned før partene kom til enighet igjen.
Les mer: Viaplay legger frem redningsplan - skal hente inn fire milliarder svenske kroner
Det er mye som tyder på at årets forhandlinger kan bli spesielt vanskelige. Etter det Kampanje erfarer, er Premier League en sentral del av forhandlingene mellom partene. Telia er i dag den eneste TV-distributøren som ikke har en avtale på plass med Viaplay om den britiske toppfotballen. Det betyr at Telias kunder må kjøpe seg tilgang på andre måter, for eksempel gjennom Viaplays egen strømmetjeneste.
De siste årene har salget av strømmetjenestene gjennom TV-distributørene blitt vel så viktige som salg av tjenestene direkte til kundene. Stadig flere strømmetjenester inngår nå i TV-distributørenes pakketilbuder, og da TV 2 nylig forhandlet med alle de store distribusjonsselskapene, resulterte det i en rekke konflikter og brudd. For en presset TV-bransje, vil økte priser fra telekom-industrien være en viktig inntektskilde.
Telia ønsker ikke å bekrefte forhandlingene når Kampanje tar kontakt, men de bruker likevel anledningen til å peke på potensielle konfliktområder.
- Vi kommenterer av prinsipp ikke rykter eller spekulasjoner, men på generelt grunnlag kan vi si at det som er viktig for våre kunder er valgfrihet, og at de skal kunne velge det innholdet de selv finner relevant til en fornuftig pris. Det er det vi jobber for med alle våre innholdspartnere, skriver informasjonssjef Daniel Barhom i en e-post til Kampanje.
- Videre har vi i flere år vært tydelige på at vi ønsker å utfordre dagens modell med galopperende rettighetskostnader, som ikke er bærekraftig for noen av partene. Minst av alt våre kunder i en tid hvor alt blir dyrere, fortsetter han.