Schibsted-sjefen om egen fremtid: - Vil bruke de neste månedene på å legge konkrete planer

- Først og fremst får vi flere fordeler, men det er noen ulemper, sier Schibsted-sjefen om oppdelingen av selskapet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Sammensetningen til Schibsted har vært et evig spørsmål. Vi har jobbet mye med å integrere oss mer, men vi ser at vertikaliseringen av markedsplassene og behovet for å investere i media fremover krever mer spesialisering enn integrering. Vi har kommet frem til at det er bedre vekstmuligheter for markedsplassene og mediene hvis de er fristilt fra nåværende struktur, sier Kristin Skogen Lund til Kampanje.

Stiftelsen Tinius la frem et foreløpig tilbud om å overta 100 prosent av medievirksomheten til Schibsted i september. Tre måneder senere har partene inngått en ikke-bindende avtale til en verdi på 6,2 milliarder kroner som innebærer at stiftelsen tar full kontroll over mediehusene.

Når samtalene har tatt form i høst, er det ikke minst fordi Schibsted har kommet til enighet med oppkjøpsfondene Permira og Blackstone om å selge 60 prosent av aksjene sine i Adevinta. Det gir en gevinst på 25 milliarder kroner som også kommer Stiftelsen Tinius til gode.

- Stiftelsen får cash fra denne transaksjonen og det gjør at det i sum virker som det rette og mulige å gjøre, sier Skogen Lund.

Dagens sjef for Schibsted News Media, Siv Juvik Tveitnes, er utpekt som ny administrerende direktør for selskapet som får navnet Schibsted Media.

- Er du innstilt på å fortsette som sjef for Schibsted Markedsplasser?

- Ja, inntil videre fortsetter selskapet med nåværende styre og ledelse, så vil vi bruke de neste månedene på å legge enda mer konkrete planer for selskapet og rigge en struktur som er egnet til det, sier Skogen Lund.

Det er fem år siden hun tok på seg jobben som sjefen i Schibsted.

Les også: Tinius-topp peker ut ny Schibsted-sjef - Viaplay følger ikke med på kjøpet

- Generelt ikke populært blant våre aksjonærer

Schibsted-aksjen stiger med nesten ni prosent etter at nyheten om at selskapet planlegger å selge medievirksomheten til Stiftelsen Tinius. B-aksjen omsettes i morgentimene for snaue 280 kroner. 

Dermed har investorene på Oslo Børs sendt markedsverdien til Schibsted kraftig opp mandag morgen. Før børsen åpnet mandag hadde mediekonsernet en markedsverdi på snaue 62 milliarder kroner, nå er denne verdien på 67,6 milliarder kroner.

Les mer: Schibsted-aksjen skyter fart

- Det var misnøye i markedet da Schibsted kjøpte seg inn i Viaplay. Er det et eksempel på hvorfor det er lurt å skille disse to selskapene?

- Denne transaksjonen har ingenting med Viaplay å gjøre, men de fleste av våre aksjonærer er investert i Schibsted på grunn av markedsplassene. Det er vanskelig for mediene å konkurrere med attraktive investeringer på markedsplassiden. Det er generelt ikke populært blant våre aksjonærer når vi investerer i media, sier Skogen Lund.

 

- Det er noen ulemper

Schibsted Media vil romme rundt 2.500 ansatte. Det utgjør rundt 40 prosent av dagens Schibsted-ansatte.

- Vi har kommet ganske langt i kartleggingen. Vi har noen funksjoner som betjener helheten, og noen team hører åpenbart hjemme på det ene eller et andre stedet. Vi har allerede hatt dialog med sentrale tillitsvalgte i en periode, og nå som det er offentlig kjent kan vi involvere flere.

De to selskapene blir døpt Schibsted Media og Schibsted Markedsplasser. Schibsted-navnet vil følge mediehusene og etter hvert vil Schibsted Markedsplasser derfor få et nytt navn.

- Kan dere kan miste litt slagkraft i eksterne forhandlinger når dere deler opp selskapet?

- Først og fremst får vi flere fordeler, men det er noen ulemper. Vi får noen dis-syergier på skala for noen skyleverandører og den typen tjenster. Vi får nok noe av det på annonsesiden etter hvert, men jevnt over tror vi fordelene langt oppveier ulempene. 

Les mer: Konserntillitsvalgt i Schibsted: - Det vil være et sjokk for mange

Schibsted-sjefen om egen fremtid: - Vil bruke de neste månedene på å legge konkrete planer