Medieforskere om Schibsted-splitten: - Mister konsernets finansielle muskler

- Det blir spennende å se hvordan omorganiseringen ser ut i praksis, sier Tellef Raabe.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Det er en utrolig spennende nyhet som jeg tror kom overraskende på mange. Den internasjonale forskningslitteraturen er positiv til stiftelseseierskap fordi det i større grad gir langsiktighet og gjør seg mer uavhengig av konjunkturer i aksjemarkedet.

Det sier medieforsker ved SNF på Norges Handelshøyskole, Tellef Raabe, til Kampanje. 

Mandag morgen ble det kjent at mediekonsernet Schibsted fortsetter å restrukturere selskapet og at det denne gangen er en plan å skille de nordiske medieselskapene som VG, Aftenbladet og Aftenposten fra de nordiske markedsplassene Finn.no og svenske Blocket.

Les også: Planlegger å dele Schibsted i to - Stiftelsen Tinius vil kjøpe nyhetsmediene

Avtalen innebærer at Stiftelsen Tinius vil overta eierskapet til mediehusene. Både VG-redaktør Gard Steiro og Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen, har fortalt at de er positive til nyheten og investorene på Oslo Børs svarte med å sende markedsverdien til Schibsted kraftig opp mandag morgen.

- Nå ser det ut som om aksjonærer, redaktører og klubbledere reagerer positivt på nyheten, sier Raabe.

- Flere eiere kan bidra til å dra et selskap i ulike retninger, mens én sterk stiftelse kan sikre langsiktighet, legger han til.

Les også: Schibsted-redaktørene er positive til salget: - Jeg har store forventinger

- News Media har vesentlig høyere omsetning enn Marketplaces

På en pressekonferanse mandag forklarte Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund at hoveddelen av annonsevirksomheten til selskapet er knyttet til mediedelen, men på sikt mister mediehusene tilgangen på data fra markedsplassene. Når selskapene deles opp vil også Schibsted Account bli igjen i Schibsted Markedsplasser noe som igjen betyr at Schibsted Media må bygge opp sin egen innloggingsløsning.

.Medieforsker Tellef Raabe er derfor spent på hva selskapssplitten vil bety i praksis.

- En ting er at mediene skilles ut, og det andre spørsmålet er hvordan man vil løse datafangst og synergier på tvers mellom markedsplassene i Norge og Sverige og avisene.  Per i dag er det for eksempel felles innlogging. Der er det jo positive synergier, og det blir spennende å se hvordan dette løses senere, sier Raabe. 

Tidligere mandag kunne den som blir sjef for det planglagte medieselskapet som skal eies av stiftelsen Tinius, Siv Juvik Tveitnes, fortelle at selv om det nye medieselskapet tas av børs innebærer ikke det at mediehusene kan drive med mindre lønnsomhet ifølge den nye sjefen. Schibsted har som børsnotert selskap hatt et krav om en driftsmargin over tid på mellom ti og tolv prosent. 

- Tror du Schibsted-avisene nå får det lettere med tanke på krav til lønnsomhet?

- Det kan være lettere å hente penger i markedet gjennom børsnotering, men Stiftelsen Tinius er forholdsvis kapitalsterk, og Schibsteds aviser er blant de aller største i det norske og svenske markedet. VG kan også kalles for en pengemaskin, og News Media har vesentlig høyere omsetning enn Marketplaces.

- At avisene har lavere lønnsomhet enn markedsplassene handler jo om at de bærer større kostnader, og da særlig lønnskostnader. Storsamfunnet vektlegger gjerne arbeidsplasser mer enn det internasjonale aksjonærer gjør, sier han. 

Les også: Schibsted-sjefen om egen fremtid: - Vil bruke de neste månedene på å legge konkrete planer

- Mister konsernets finansielle muskler

Medieforsker og pro-rektor ved Høyskolen Kristiania, Jens Barland, har tidligere jobbet i Aftenposten og Stavanger Aftenblad, dog før sistnevnte ble en del av Schibsted.  Barland peker på at avisene nå må klare seg på egen hånd.

- En X-faktor er at avisene har hatt solide finansielle ressurser knyttet til Nordic Marketplaces med Finn.no og svenske Blocket i spissen. Nå må de klare seg på egne ben. Og det klarer de nok helt sikkert for Schibsted og avisene ligger i front når det gjelder å koble seg til den digitale økonomien, sier Barland.

Han mener prognosene ser bra ut.

- Avisene har allerede gjennomgått strukturelle endringer og omstillinger og er langt fremme i den digitale utviklingen, selv om de mister konsernets finansielle muskler. Men skal dette lykkes må avisene klare å følge opp den økonomien som nå skilles ut. Fordelen er at de kan styre avisene uten å måtte ta hensyn, men det må gjøres på en annen måte enn å bruke fra milliardmidlene som er skapt gjennom andre aktiviteter som ikke kommer fra avisene, sier han.

Han mener splittelsen også fører med seg utfordringer, særlig når det gjelder den digitale utviklingen.

- Det har vært bra for mediehusene og deres aviser å tilhøre et meget kompetent teknologisk fellesskap som utvikler seg kraftig. Det er en kraft som har vært betryggende å ha, og som også har kommet journalistikken til gode. De har hatt førstehåndstilgang til den teknologiske utviklingen i Schibsted-konsernet. Nå blir de stående alene, men det er flinke folk, så det tror jeg de vil greie.  

For ordens skyld har Barland Schibsted-aksjer som ble kjøpt fra den tiden han jobbet i Aftenposten.

Medieforskere om Schibsted-splitten: - Mister konsernets finansielle muskler