Her er bransjene som struper annonseringen: - Vet det vil snu etter hvert

Byggevarer, kosmetikk og elektronikk er noen av de bransjene som går mest tilbake i annonsevolum i år. Se ferske tall her.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Analyseselskapet Nielsen har undersøkt hvilke bransjer som brukte mest på annonsering så langt i 2023 og tallene viser at annonsemarkedet er på vei ned og det med nesten fem prosent. Tallene fra Nielsen er i brutto og dermed før rabatter, og inkluderer heller ikke sosiale medier, søk og programmatiske reklamekjøp.  

Fortsatt er det dagligvarebransjen som bruker mest på annonsering og klarer å vokse målt i volum, men flere andre bransjer går diametralt motsatt vei. Den store «taperen» og den sektoren som har hatt mest nedgang er «Hjem»-kategorien som huser både oppussing, byggevarer og fargehandel.  I denne kategorien har annonsemarkedet sunket med 16 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Merkevare- og markedssjef i byggevarekjeden Montér, Kari Grothe Karlsen sier til Kampanje at de opplever at annonsemarkedet i bransjen fortsatt er tøft og at hun gjerne skulle hatt større budsjetter. 

- Men vi må bare jobbe med å bruke de budsjettene vi har på best mulig måte, og prioritere kanalbruken, sier Grothe Karlsen til Kampanje.

Hun legger til at de fortsatt har behov for å jobbe med både merkevarebygging og salgsutløsende markedsføring, selv om det er tøffere tider i bransjen.

- Vi vet jo at det vil snu etter hvert, og da skal vi være i kundens mindset, sier hun.

At det er tøft i byggevarebransjen kom også til syne mandag denne uken da Maxbo måtte permittere rundt 100 ansatte.

Redusert kjøpekraft, renteoppgang, høye byggekostnader og svakere boligprisvekst fører til at langt færre byggeprosjekter igangsettes. Aslaug Koksvik, Virke

- Ikke uventet

Virke organiserer store deler av byggevaremarkedet samt aktører innenfor møbel og interiør. Bransjedirektør for Virkes byggevarehandel, Aslaug Koksvik sier til Kampanje at byggenæringen er inne i en veldig krevende periode med uvanlig lav aktivitet.

- Redusert kjøpekraft, renteoppgang, høye byggekostnader og svakere boligprisvekst fører til at langt færre byggeprosjekter igangsettes. Samtidig er det kraftig nedgang i salget av nye boliger som igjen reduserer etterspørselen etter byggevarer, sier hun. 

Koksvik tror at dette gjør at bransjen må fokusere på kostnadssiden.

- Og er sannsynligvis en grunn for at det er tilbakegang på annonseringen i bransjen. 

Bransjedirektøren forteller videre at Virke sin prognose for byggevarehandelen viser et fall på elleve prosent i 2023 og sju prosent i 2024.

- Vi kommer til å fortsette å investere

En annen sektor som har falt kraftig i annonsemarkedet er varekategorien «Hygiene/kosmetikk», som har gått ned med 11 prosent. Ifølge Nielsens reklamestatistikk har denne sektoren til sammen brukt 454 millioner kroner på annonser frem til november i år. Men konstituert media- og kommunikasjonsdirektør i Orkla Home & Personal Care, Torbjørn Furu Krogstad, sier at merkevarekjempen «ikke kjenner seg igjen i tallene».

- Vår investering i annonsering har vært på likt nivå som tidligere år. Våre merkevarer er våre viktigste eiendeler og for langsiktig merkevarebygging og vekst må man investere i annonsering også i nedgangstider. Vi kommer til å fortsette med å investere i og bygge merkene våre også til neste år, sier Krogstad. 

Han forteller videre at mediekanalene de bruker mest er sosiale medier og TV.

- Vi jobber etter markedsføringsprinsipper om å nå flest mulig kategorikjøpere for å øke penetrasjon, dermed er gode dekningsbyggere som TV fortsatt viktige i vår kanalmiks, og er ikke nødvendigvis det vi kutter først når budsjettet blir slankere.

Krogstad legger til at de jobber med kunnskapskategorier hvor sosiale medier har en viktig rolle i å forklare, og vise hvordan man bruker produkter. 

Les også: Boliggiganten OBOS vraker Meta - norske annonsører kjenner seg igjen i kutt-rapport

- Vi tok tidlig kraftige grep

Elektronikkjedene struper også annonsevolumene. Her viser tall fra Nielsens undersøkelse at sektoren har brukt 727 millioner norske kroner på annonsering i år, det er en nedgang på fire prosent, om en sammenligner med samme periode i fjor.  Nordisk markedssjef i Power, Johannes Ittelin-Brynildsen, sier til Kampanje at de har gjort flere justeringer gjennom året.

- Vi tok veldig tidlig kraftige grep for å få ned kostnadene, og for å unngå andre drastiske tiltak. Det at vi raskt fikk kontroll og styrte etter riktige budsjetter, har ført til at vi på tross av en oppbremsing i bransjen har hatt et ganske normalt år, både med tanke på kampanjer og markedstrykk, sier han.

Elektrokjeden har derfor gjort ting litt annerledes i år.

- Det vi har prioritert, er litt ekstra blest rundt nyåpninger av butikker, samt satsing i kanaler utover de klassiske tilbudsavisene og TV-reklamene. Vi har blant annet satset stort på live shopping, der vi kombinerer våre lave priser på elektronikk med produktkunnskapen du får fra oss via butikkene. Power var først ute med dette konseptet i bransjen, ledet av teamet i Danmark. Konseptet er i stadig utvikling hos oss, og har blitt integrert i alle våre fire markeder med stor suksess, sier Ittelin-Brynildsen.

Hvordan markedet blir neste år er den nordiske markedssjefen usikker på. 

- Hvordan 2024 vil se ut, er det ingen som kan spå. Det vi vet med sikkerhet, er at kundene fortsatt vil bruke mobiltelefoner, jobbe fra en PC, underholdes av TV-en, vaske klær og støvsuge hjemmet og vi tror at «low prices» fortsatt vil være «electrifying» i året som kommer, sier Ittelin-Brynildsen.

- Det blir mindre fokus på det kreative

Sport og fritid har også falt noe. Reklamestatistikken fra Nielsen viser at varekategorien har gått ned

med to prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.  Likevel har XXL i Norge økt markedsbudsjettet sitt noe i 2023, sett opp mot fjoråret, forteller markedssjef, Ina Kristin Haugen. 

- Vi er opptatt av å holde så stor andel av budsjettet som mulig i mediespend. Det blir ofte mindre fokus på det kreative. Da blir det mindre rom før større og inspirerende aktiveringer. Vi jobber hele tiden med å bevise effekt og jobbe mot gode KPI’er, sier hun.

- Hvordan ser neste år ut for dere?

- Vi tror neste år også vil være tøft, hvert fall første halvdel. Vi jobber med å optimere der vi kan og jobbe smartere med alt fra produksjon til hvordan vi skal jobbe med mediemixen vår, sier markedssjefen. 

Hun forteller at mediekanalene de bruker mest er direkte markedsføring, TV, søk, display, online video og sosiale medier. 

Les også: XXL tapte nesten 200 millioner kroner i tredje kvartal

Her kan du se annonseutviklingen til de største varesektorene i perioden januar-oktober i 2023. Alle tall i MNOKKraftig annonsefall for hjem og hygiene

Varegruppe 2023 Endring i prosent
Dagligvare 5.479,6 + 3
Hjem 2.112,8 - 16
Bil 1.533,3 + 2 
Reiser/Transport  1.061,7 + 22
Telekommunikasjon 1.049,5 + 7
Finansiering/Forsikring 793,4 + 2 
Konfeksjon 745,8 - 5
Elektro 727,2 - 4
Helse 683,1 - 1
Sport/Fritid 538,7 - 2
Hygiene/Kosmetikk 454,8 - 11

Kilde: Alle tall er hentet fra Nielsens reklamestatstikk 

Her er bransjene som struper annonseringen: - Vet det vil snu etter hvert