«Cancel culture» er et ofte omtalt begrep de siste årene. I Sverige skjøt det ny fart da en YouTube-video fra influenceren Margaux Dietz ble en nasjonal sak.
En kort oppsummering: Da Margaux Dietzs ansatte kom til henne en morgen for å spille inn innhold, la hun merke til en beruset mann som sov utenfor døren til influenceren. Hun ringte Margaux – og begynte å filme. Margaux Dietz gikk ut av leiligheten med sin fem år gamle sønn, som hun leende oppfordret til å komme ut og pirke i mannen. Så gikk hun tilbake inn i leiligheten, ringte PT-en sin og spurte om han syntes hun burde ringe ambulansen eller ikke. Deretter ble det klippet inn morsomme lydeffekter inn i videoen før den endelig ble publisert på Youtube.
Det oppstod en massiv kritikkstorm mot Margaux Dietz og videoen som ble oppfattet både som uetisk og som et eksempel på hvordan influenceres jakt på innhold går foran medmenneskelighet.
Annonsørene ble dratt inn i sinnet mot Margaux Dietz. Kommentarfeltene deres ble raskt fylt opp av sinte stemmer, som truet med boikott om ikke merkevarene tok avstand og brøt med Margaux Dietz.
Og én etter én falt annonsørene fra. Sportsvaremerket Stronger, som hadde et mangeårig samarbeid med Margaux Dietz og også hadde laget en kolleksjon med henne, var en av de første til å bryte. Så fulgte kosttilskuddsselskapet ElixirPharma, vinleverandøren Minetto og hudpleiemerket Lumene etter. Estfield Täby centrum gikk så langt at de ba Margaux Dietz å ikke bare bryte, men også ta ned alle innlegg som hun noensinne hadde publisert med dem.
I skrivende stund har det gått tre uker siden skandalen var et faktum og Margaux Dietz, som tidligere har vært svært aktiv på Instagram, har holdt en ekstremt lav profil. Etter noen innlegg der hun ba om forlatelse, har det vært stille.
Nå tar flere til orde for at influencere bør få utgivere, på samme måte som tradisjonelle medieforlag.
- For de mange som ikke lager innhold av hverdagen sin som influencere gjør, så er de vanskelig å forstå hvordan et sånt klipp i det hele tatt har blitt til. Og med fasiten for hånden så virker det åpenbart å være vanskelig også for innholdsskaperne. Jeg tror mange store influencere ville hatt godt av å ha et eksternt svar på redaktøren som kunne se på innhold fra et perspektiv utenfra. Da ville det vært et sikkerhetsnett for upassende handlinger, sier kriseekspert Hampus Knutsson til Resumé.
Flere påpeker også at annonsører trenger mer beskyttelse i fremtiden når de samarbeider med influencere.- Det er som sagt ikke første gang en ambassadør for et varemerke havner i stormen. Det er viktig å ha med seg det når man legger en strategi og plan for hvordan ambassadørene skal brukes. Er det et kommersielt samarbeid bør det også finnes en «skandaleklausul» som definerer hva som skjer dersom noe inntreffer. Dersom en avtale sies opp med umiddelbar virkning, er det lurt å vite hvordan det skal kommuniseres og så videre, sier kriseekspert Heidi Wold.
Les også:
Etter kritikken mot Margaux Dietz – nå bryter flere annonsører med influenceren
Annonsørenes krav til Margaux: Fjern våre tidligere samarbeid fra ferden
Kriseekspertene om Margaux Dietz krisehåndtering: - Skjer det igjen er hun virkelig ille ute
Etter Dietz’ skandale-video: Disse klausulene beskytter varemerkene når det er kriser