Fotball-VM i Qatar er nå historie. Lionel Messi fikk til slutt sitt etterlengtede VM-gull etter å ha vunnet over Frankrike på straffesparkkonkurranse. Qatar fikk før, og underveis i mesterskapet, kritikk rettet mot seg. Medieoppslag om sportsvasking og brudd på menneskerettigheter var noe alle måtte forholde seg til og samtlige norske sportsredaksjoner gikk knallhardt ut i forkant av VM og lovet flere kritiske reportasjer.
Les også: - I TV 2 er vi opptatt av at fotball-VM skal representere et tidsskille for sportsjournalistikken
Førstelektor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, har fulgt VM i Qatar. Han forteller at han også var i landet mens mesterskapet pågikk, som følge av at han er en del av et større pågående forskningsprosjekt. Han mener det Qatar han fikk oppleve er noe helt annet enn hva norske medier maler bilde av.
- Det jeg tror mange med meg følte var at når man var der nede, så var det en god organisering og en følelse av trygghet og stolthet blant qatarere og arabiske supportere. Det var en positivitet som er fjern fra det mediebildet som var i Norge. På en måte tenker jeg at det ikke er overraskende siden fokuset var å se på ulike sider ved Qatar som var problematiske, sier Tuastad til Kampanje.
Han forteller at han har forståelse for norske mediers ståsted hva angår tildelingen av Qatar-VM, men mener mediedekningen underveis har vært preget av ensidighet. Han mener blant annet at «sportsvasking» har tatt en for stor plass i diskusjonen om fotball-VM.
- Som de fleste midtøstenforskere er enige om, så er det ikke sportsvasking som er Qatars anliggende. De er opptatt av synliggjøring og det å bli sett. Jeg synes det er pussig at vi kun snakker om sportsvasking, som om at Qatar var opptatt av å bruke VM for å skjule negative sider ved samfunnet, sier Tuastad.
Les også: - Ved å kringkaste fotball-VM i Qatar legitimerer mediene et autoritært regime