Utsolgte nett-TV-kanaler melder om rekordtall: - Det er et brennhett marked

Men reklamekjøper mener nett-TV-kanalene har en stor utfordring.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Avishusene VG og Dagbladet har på få år blitt svært store på web-TV-markedet med visningstall som langt på vei matcher tradisjonelle lineær-TV-tall med sine videoklipp og nye TV-programmet. Men i dette markedet er det click-to-play som gjelder, da alt handler om å få brukerne til å klikke på saken eller videoklippet for at annonsene og reklamen vises og pengene skal havne i kassa til mediehusene.  

Det gjør de i større og større grad, kan kommersiell leder for Video & Podcast i Schibsted, Elnaz Esmailzadeh, fortelle til Kampanje.  

- VGTV er blitt et viktig lyspunkt i en for nordmenn mørk koronahøst. Nå setter vi rekorder på alle områder, deriblant både trafikk og inntekter. Allerede i starten av oktober ble VGTV utsolgt for 2020, sier Elnaz Esmailzadeh. 

Hun sier VGTV kan skilte med en annonsevekst på syv prosent for perioden frem til oktober i år sammenlignet med samme periode i fjor.

 - Med allerede et høyt utgangspunkt på annonseomsetning, har hver prosent stor betydning for VGTV, sier hun.

- Dere landet på drøyt 150 millioner kroner i omsetning i fjor hva tenker dere om året i år? 

- Jeg kan ikke kommentere hele 2020 på nåværende tidspunkt. Vi har hatt hårete mål, men med korona på toppen, forventet vi et mer krevende år. For enkelte produkter, som blant annet. arrangementer, har vi naturlig nokk sett noen nedgang. Samtidig har vi hatt trafikkrekord på VGTV, og vi ble utsolgte allerede i starten av oktober for resten av året. Det er annonsesalget som har levert langt bedre enn estimert til nåværende tidspunkt, sier hun.

- Markedet er brennhett

Som nettavis er VG også storebror på TV, men hos TV-direktøren i Aller Media er historien den samme.

- Markedet er brennhett akkurat nå, og vi satte omsetningsrekord i november, sier TV-direktøren i Aller Media, Mads A. Andersen, til Kampanje.

Som VGTV kan også Andersen fortelle om utsolgte web-TV-plasseringer for reklame.

- Vi har vært utsolgt flere måneder denne høsten, sier han.

- Hva skyldes dette tror du?

- Jeg tror norske annonsører fortsetter å flytte seg over på digitale plattformer. I ti år ha VGTV bygget opp et marked som vi nå fortsetter å utvikle sammen. Som annonseplattform så styrker Dagbladet og VGTV hverandre, sier han.

Han sier Aller Media med sine web-TV-sendinger snitter på rundt 633.000 daglige visninger de tre siste månedene, såkalte click to play. VGTV er fortsatt storebror i dette markedet med sine over én million visninger i snitt om dagen på kun click-to-play. All time high i år var hele 1,9 millioner visninger på én enkelt dag.

- Men vi har det størst web-TV-universet. Vårt kjendisprogram «Rød løper» har i dag opp mot 1,5 millioner visninger i uka. Det blir sikkert litt bråk når vi sier at de er størst, men forholder vi oss til visninger på norske nettaviser som Se og Hør, Dagbladet og Sol, eller det vi kaller own and operated og sider vi kan vise web-TV-reklame, så er «Rød løper» størst i Norge, sier han.

Andersen vil ikke gå ut med omsetningstall på TV-satsingen til Dagbladet og Aller, men sier inntektene har vokst med 15-gangeren de siste to årene.

- Hvor stor har veksten vært i høst?

- Sammenligner vi denne høsten med høsten i fjor, har vi hatt en omsetningsvekst på 154 prosent. Det er som sagt et brennhett marked der også mye av salget av web-tv-annonsør skjer direkte. Det har vært en veldig bra oktober, rekord i november og desember vitner også om at det blir en god jul i år, sier Andersen.

Jeg vet at annonsørene har blitt mer opptatt av hvordan brukeropplevelsen er der de annonserer.

For å møte den daglige kjendiskonkurransen har VGTV derfor startet opp daglige sendinger med sitt «VG Rampelys»-program. Elnaz Esmailzadeh sier det satses stort på nye konsepter som «Spårtsløpet» og den nye kjendissatsingen «VG Rampelys» som er et svar på Dagbladet TVs kjendisprogram «Rød løper».

- Med stor etterspørsel etter online video, kan det være fristende å øke annonsemengden per redaksjonelle klipp. Dette hadde helt klart gitt oss en økonomisk gevinst på kort sikt. Vi har valgt å se bort ifra dette, og setter alltid brukeropplevelsen først. Denne premium-opplevelsen har både brukerne og annonsørene satt veldig stort pris på, sier Esmailzadeh.

Hun oppsummerer veksten i høst med økt trykk på breaking news, det amerikanske valget og korona.  De meste sette programmene på VGTV er «Harm & Hegseth» og «Spårtsklubben» som tiltrekker seg henholdsvis 718.000 og 682.000 seere per måned.

- Vi ser mediebyråtallene forteller om en nedgang på 2-3 prosent for online media hvem tror du trekker markedet nedover når dere vokser?

- Det er vanskelig å si. Jeg vet at annonsørene har blitt mer opptatt av hvordan brukeropplevelsen er der de annonserer, og konteksten de står i. Så må jeg også si at jeg er veldig fornøyd med at annonsører viser støtte til norske medier i disse tider. Journalistikken har aldri vært viktigere, sier Esmailzadeh.

- Youtube er den største aktøren

En av landets største reklamekjøpere er mediebyrå-nettverket Group M som investerer i medier på vegne av flere av landets største annonsører og merkevarer. Sjefforhandler Jarle O. Thalberg bekrefter trenden som VG og Dagbladet påpeker.

- Det er veldig høy etterspørsel etter online media, men kanalene har en utfordring i å få nok visninger. Det som er den store utfordringen, er at du har én visning og ingen reklamepause, som på lineær TV, der du kan vise flere reklamefilmer etter hverandre. De sliter med å få opp varelageret og få det stort nok, sier han.

- Blir det mye dyrere nå som nettavisene er utsolgte?

- Det blir i hvert fall ikke billigere, men vi opplever at prisen er ganske stabile. Det er sånn markedet i Norge fungerer. Hadde de doblet prisene ville de heller ikke vært utsolgt, men opplever at prisbildet er ganske stabilt.

Ifølge tallene til Mediebyråforeningen vil dette markedet for online video lande på en omsetning på rundt 500 millioner kroner fordelt på aktører som TV2.no, Dagbladet TV og VGTV.  

- Hvem er den største aktøren på dette markedet?

- Den store aktøren som tar mest av denne potten, er YouTube. De har et betydelig større varelager og de blir heller ikke utsolgt, sier han.

Utsolgte nett-TV-kanaler melder om rekordtall: - Det er et brennhett marked