Rema 1000 kutter Norway Cup og vil heller ha håndball - Kiwi løper etter rivalen på fotballbanen

Samtidig fortsetter Kiwi å plukke opp sponsoratene til erkerivalen på fotballbanen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Ragnhild Aarø Njie

Rødt og blått og blir grønt på Ekerbergsletta neste sommer. Da tar nemlig Kiwi over som generalsponsor av Norway Cup. Det betyr at Rema 1000 pakker fotballbaggen og forlater turneringen de har sponset de siste årene.

- Vi har vært med i fem år og vært sponsor på Norway Cup og det er ikke noe dramatikk i dette. Vi hadde en opsjon på fem nye år, men valgte ikke å gå for opsjonen på grunn av at vi satser veldig mye på håndball for tiden, sier sponsorsjefen i Rema 1000, Vidar Riseth, til Kampanje.

Tidligere denne uken ble det kjent at Norgesgruppen og landets største dagligvarekjede Kiwi tar over hovedsponsoratet på det mange omtaler som «verdens største fotballturnering». Men det er en kortere avtale på tre år som Kiwi nå tegner med Norway Cup. Den forrige avtalen med Rema 1000 var på fem år. 

- Det er mange årsaker til at Norway Cup og Kiwi er en veldig god match. Først og fremst må Norway Cup være Norges – og kanskje et av verdens – største arrangement for inkludering og mangfold. Det heier vi på, sier administrerende direktør i Kiwi, Jan Paul Bjørkøy.

Les også: Rema 1000 ferdig som Norway Cup-sponsor – men Kiwi står allerede klar

Kiwi og Rema 1000 konkurrerer knallhardt om dagligvarekundene. Ved utgangen av fjoråret var Rema 1000 fortsatt størst med 23,5 prosent markedsandel. Men trenden har vært at Rema 1000 går tilbake og Kiwi fosser fremover. Norgesgruppens lavpriskjede hadde ved starten av året nesten 22 prosent av et marked på over 180 milliarder kroner og i sterk vekst.  

Alle våre kjøpmenn er veldig glade i håndball og vi ser jo alle mann på TV før jul. Vidar Riseth, sponsorsjef i Rema 1000

Rema 1000 satser tungt på håndball

Rema 1000 har gradvis trappet ned sitt engasjement på fotball som kanskje allerede begynte da det Trondheim-baserte dagligvarekonsernet allerede i 2015 trakk seg som sponsor av fotballstoltheten Rosenborg. Nå er det håndball for alle penga for Rema 1000 som er hovedsponsor for håndballgutta, offisiell forbundssponsor og partner til Rema 1000-ligaen, Rema 1000 håndballskoler og Camp Sagosen som finner sted i samarbeid med Rema 1000 og TH-serien som står for tilrettelagt håndball for utviklingshemmede.

- Vi har håndball for kvinner og menn og vi er både i topp og bredde, sier Riseth.

- Hvorfor håndball og ikke fotball?

- Det er veldig mange sponsorer på fotball og vi har derfor valgt en strategi inn mot håndballen. Alle våre kjøpmenn er veldig glade i håndball og vi ser jo alle mann på TV før og etter jul på de store mesterskapene. Vi føler også at når det blir litt mindre haller så kommer vi tettere på kundene enn på fotballen og håndball er i dag den nest største idretten og er den idretten som vokser mest hvert år, sier Riseth.

Først Coop, så kom Rema 1000 – og nå er det Kiwi
Han sier Rema 1000 hadde fem fine år på Ekebergsletta og at han ikke er overrasket over at konkurrenten Norgesgruppen og Kiwi nå tar på seg fotballdrakta under Norway Cup.  Da Rema 1000 ga seg som hovedsponsor for norgesmesterskapet i fotball for herrer i fjor – kom Kiwi inn også der.

- Vi visste det kom til å bli enten Kiwi eller Coop. Da vi trakk oss ut av norgescupen i fotball for herrer så var det Kiwi som kom inn. Det var ingen dramatikk nå heller, sier han.

- Hvorfor følger dere hverandre så tett både på sponsormarkedet?

- Vi følger hverandre tett og er alle store sponsorer av idrett, men så handler det litt om hvilken retning en velger å bevege seg og her har kooperasjonen, Norgesgruppen og vi i Rema 1000 litt ulike strategier. Vi ønsker å være med å bygge idretten som arena for familien og veldig på bredde om dagene. Det gjelder ikke bare på idrett, men også på kulturområdet der vi er den aktøren som har vært med lengst i korpsbevegelsen, sier Riseth.

- Det er neppe det siste sponratet som bytter eier mellom dere tre?

- Nei, det er nok ikke, sier Riseth.

På samme lag:

Markeds- og kommunikasjonssjef i Norway Cup, Trygve Nielsen, og administrerende direktør i Kiwi, Jan Paul Bjerkøy, skal de neste årene spille på samme lag på Ekebergsletta.

- De valgte å takke nei og det er helt fair

Markedssjefen i Norway Cup, Trygve Nielsen, bekrefter at det var Rema 1000 som takket nei til å benytte seg av opsjonen.

- De hadde en opsjon som de kunne benytte også valgte de å takke nei, det er helt fair, sier Nielsen.

Han var selv ansvarlig for sponsorsalget på Ekebergsletta da det stormet som verst mellom Coop og Rema 1000 for fem år siden.

- Det var en avtale som gikk ut med Coop og da var det naturlig å snakke med flere og vi valgte å tegne en avtale med Rema 1000.

Les også: Reitan med Coop-stikk på Norway Cup: - Synes vi gjorde det beste valget

Han sier det ikke var vanskelig å bestemme seg for å samarbeide med Norgesgruppen og Kiwi og mener «verdiene til Kiwi er veldig godt forenlige med Norway Cups egne verdier knyttet til blant annet «sunnhet» og «inkludering».

- Vi snakket med flere, men er veldig opptatt av verdiene til de vi samarbeider med også ønsker Kiwi å satse mer på fotball noe vi ser med engasjementet de har rundt NM og damelandslaget, sier Nielsen.

Han innrømmer at det har vært et krevende år i sponsormarkedet. Samlet har Norway Cup et sponsorbudsjett på rundt 20 millioner kroner, men det var før koronapandemien.

- 2020 har vært et meget spesielt år og mange potensielle sponsorer er naturligvis avventende, derfor er det spesielt gledelig at Kiwi tar ansvar og inngår et sponsorat tross situasjonen, sier Nielsen. 

- Det skal holde hardt å klare 20 millioner neste år?

- Ja, det blir utfordrende fordi det er en del bransjer som har det tøft, men så er det også noen bransjer som dagligvarer som går veldig bra. Men dewt som gjør det krevende, uavhengig av den økonomiske situasjonen, er at det er mange som er avventende.

- Først var det Coop, så Rema 1000 og nå Kiwi, det kan ikke være helt tilfeldig?

- Et generalsponsorat handler ikke om tilfeldigheter, men at det er tre supermarkedkjeder etter hverandre er nok litt tilfeldig. Men det er ikke tilfeldig at det ble Kiwi. Det er alltid bra med en dagligvarekjede, sier Nielsen.

Avtalen er i første omgang på tre år med mulighet til forlengelse.

Les også: Coop slår tilbake mot Rema 1000 - satt på benken som sponsor av ny Norway Cup-sjef

Det er irrelevant for oss hvem som har vært sponsor tidligere. Espen Eriksen, sponsorsjef i Kiwi

- Kiwi har i år valgt å gå all in på fotball

Hos Kiwi er sponsoransvarlig Espen Eriksen tydelig på hva som gjelder akkurat med tanke på sponsorater.

- Kiwi har i år valgt å gå all in på fotball. I januar signerte vi avtale med Norges Fotballforbund som sponsor for Norgesmesterskapet, og denne måneden har vi lansert to nye fotballsponsorater. I tillegg til å bli generalsponsor for Norway Cup, går vi inn som sponsor av kvinnelandslaget i fotball, sier han.

- Både Coop og Rema 1000 har vært Norway Cup-sponsorer - kommer dere litt sent til festen? 

- Det er irrelevant for oss hvem som har vært sponsor tidligere. Vi kommer til festen med muligheter for videre samarbeid med en partner som har verdier som er forenelige med våre egne. Vi ønsker å spille på lag med fotballen, og velger både å satse på breddefotballen og landslaget.

- Hvorfor følger dagligvareselskapene hverandre så tett, også på sponsormarkedet? 

- Gjør vi det? Kiwi jobber for et sunnere, grønnere og mer mangfoldig Norge, og har en god miks av sponsorater og samarbeid. Vi har vært signaturpartner til Unicef i ti år og signerte nettopp en ny femårsavtale med dem, vi har samarbeidet med Kirkens Bymisjon siden 2004, vi samarbeider med Den Norske Turistforeningen og sponser kvinnelandslaget i ski i tillegg til fotballen. Samtidig er vi opptatt av å sponse bredden og våre 687 butikker i hele Norge ønsker å være synlige og bidra i sine lokalmiljøer, sier han.

- Skal dere fortsette med kjendiskampen, og hvem ønsker Kiwi seg på kjendislaget til neste år?

- Det har vi ikke diskutert ennå, men det er naturlig at dette blir satt på agendaen i en av våre neste møter, sier Eriksen. 

Rema 1000 kutter Norway Cup og vil heller ha håndball - Kiwi løper etter rivalen på fotballbanen