I forkant av lanseringen av Dagbladets og Aller Medias økonomisatsning «Børsen» torsdag forrige uke, hadde Dagbladet-redaktør Alexandra Bevefjord lovet leserne «harde nyheter, høy puls, underholdning og gode snakkiser».
Professor i tjenesteinnovasjon og leder av «Center for Service Innovation» ved Norges Handelshøyskole, Tor Wallin Andreassen, er ikke imponert over det økonomisatsningen – som skulle levere en «friskere og saftigere finansjournalistikk» – har gitt leserne så langt.
- Det som slo meg den første gangen jeg gikk inn for å lese på Børsen, var at Dagbladet hadde utviklet denne satsningen for å selge annonser. Det samme tenker jeg en uke etter lanseringen, sier professoren og fortsetter:
- Det bør være omvendt – at man først satser på et godt redaksjonelt produkt som appellerer til en definert målgruppe, og deretter tiltrekker seg annonseinntekter.
Med mindre Børsen gjør endringer i profilen, spår Andreassen en tidlig nedleggelse av Børsen. Nåværende produkt og satsning er ikke godt nok til å overleve, mener professoren.
- Leserne forbinder ikke Dagbladet med økonomistoff, med unntak av forbrukerstoff av typen «du og skatten din». Utfordringen blir en merkevarekollisjon. Innholdsmessig er det stoffet de har levert hittil Se og Hør-aktig og uten dybde.
Han trekker frem en sak med følgende overskrift som eksempel: «Klokke til 8 millioner revet av armen». Professoren kaller det «fjollete» å regne en slik sak som en finansnyhet.
- Lesere som er interessert i økonomi kan umulig være i Børsens målgruppe med denne type saker.
I tillegg trekker han frem at nettstedet har publisert mange saker bestående av det han kaller «klipp og lim»-journalistikk, blant annet fra konkurrenten Dagens Næringsliv.
- Børsen så langt, bærer preg av å være et annonsebilag.
Les hva Børsen-leder Jan Thomas Holmlund svarer på kritikken nederst i saken.