I et brev til sine leverandører skriver Orkla at de fremover skal ha 60 dagers betalingshenstand. Brevet er signert Orkla-gruppens procurement-team eller innkjøpsavdeling. Bakgrunnen for den utvidede henstanden er å hjelpe på likviditeten og frigjøre kapital for produsenten av husholdningsprodukter som Grandiosa, Zalo og Define.
«I konkurransen presterer Orkla under gjennomsnittet på kapitalisering og vil må således øke den tilgjengelige kapitalen», heter det i brevet som Orkla har sendt ut. Det får reklamebyråforeningen Kreativt Forum (KF) til å reagere og foreningens leder, Benedicte Løvdal, kommer i sitt nyeste tiltak med et kraftig stikk til Orkla der KF drar i gang en kronerulling eller «en spleis» for å avlaste Orkla «slik at de som har ressurser til å bidra kan være med på å øke Orklas likviditet.»
- Dette er et brev de har sendt ut til leverandørene sine og som kom oss i hendene. Grunnen til at vi valgte å gjøre dette er ikke bare for moro skyld. Maktbalansen er ganske stor mellom Orkla og et gjennomsnittlig norsk byrå. Det å ikke få betalt for en jobb du har gjort på to måneder, kan få ganske store konsekvenser. Man har kostnader fra dag én, sier Kreativt Forum-sjef Benedikte Løvdal.
Orkla jobber i dag med en rekke forskjellige reklame- og mediebyråer.
- Vi kjenner ikke til detaljene i jussen her, men dette har en etisk side også. Orkla er store nok til å kunne diktere, men det får vanvittig store konsekvenser for de kreative byråene. Som en stor aktør har du også et etisk ansvar.
- Forsøker dere å få Orkla til å snu?
- Det skal vel mye til, men vi gjør det også for å vise at dette ikke er greit. Som dominerende aktør har man et ansvar.
- Betyr dette at dere har fått reaksjoner fra byråer som har Orkla som kunde?
- Vi har fått dette via våre medlemmer, sier hun.
I skrivende stund har det kommet inn 79 kroner fra tolv ulike givere fra spleiseaksjonen til KF. Innsamlingen har et mål på én million kroner. I brevet KF har sendt ut står det blant annet.
- Orkla er ikke helt fornøyde med sin egen likviditet, og har følgelig bevilget seg selv retten til å handle på krita i 60 dager, til tross for at selskapet har opplevd en vekst på 40 prosent siden 2014. Vi ønsker Orkla alt godt og regner med at mange av leverandørene synes at en betalingsutsettelse kan være en fin måte å være med å bidra til selskapets ve og vel. Selvsagt vil vi i reklamebransjen også være med å hjelpe, men med dagens stadig krympende marginer kan det rett og slett bli vanskelig for et lite byrå å overleve.