Samling i bunn for Nord DDB - valset over rivaler i kundekamp

Men det holdt på å glippe for det pressede byrået.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mobilselskapet Ice har lenge vært utfordreren på det norske markedet og den som er nærmest å by de to gigantene Telia og Telenor kamp om salg av abonnement på mobiltelefon og mobilt bredbånd. Selskapet har i dag rundt 500.000 kunder, men ambisjonene er langt høyere enn som så. Selskapet ser for seg en markedsandel på rundt 20 prosent, eller en dobling av antall kunder.

Nå har selskapet nettopp avsluttet en større reklamebyråkonkurranse der totalt åtte byråer var invitert med inn og der valget til slutt endte på Nord DDB.

- Vi har gjennomført en pitsj der det viste seg at Nord DDB var det rette valget for oss. Det er vi veldig glade for samtidig som vi er veldig spente på alt det som nå skal skje fremover, sier markedsdirektør i Ice, Kyrre Tjømøe Bekkelund, til Kampanje.

Utsetter børsintro – valgte byrå

Jakten på nytt reklamebyrå kommer som følge av en større strategiprosess, en planlagt børsintroduksjon og en beslutning om at selskapet nå skal tas til et nytt nivå.

- Vi startet denne prosessen for å finne en partner som kunne være med oss på denne reisen. Sammen skal vi gå fra å levere gode til briljante resultater, sier han.

Bekkelund bekrefter at valget av nytt reklamebyrå har vært knyttet opp mot børsintroduksjonen, men selv om børslanseringen nylig ble utsatt grunnet markedsuroen, vil planene som er lagt på markedssiden fortsette.

- Ambisjonene våre for fremtiden og som ligger til grunn for børslanseringen har ligget i bunn av briefen til det nye byrået, sier Bekkelund.

- Så arbeidet her vil fortsette uavhengig av børsutsettelsen?

- Ja, dette er arbeid som allerede er i gang og planlagt.

Iskaldt i starten:

Etter å ha lest om både nedbemanninger og omorganiseringer tok Kyrre Bekkelund i Ice kontakt med den nye Nord DDB-sjefen Eddie D’Sa og ba om en redegjørelse. - Vi visste at det var mange endringer på gang i byrået, sier Bekkelund. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Ikke noe galt med byråene vi jobbet med

Mobilselskapet sier planen nå er å utvikle og løfte Ice-merkevaren ytterligere både ved hjelp av kommunikasjon og kreative uttrykk. Tidligere har Ice jobbet både med reklamemannen Erik Heisholt i forbindelse med lanseringen av det nye mobilselskapet i Norge, mens selskapet de siste to årene har jobbet med The Oslo Company.  Selskapet har i alle år jobbet med mediebyrået Red Media Consulting og med rådgiver Christian Espeseth, et samarbeid som kommer til å fortsette men da med Nord DDB i stedet for The Oslo Company.   

- Det er ikke noe galt med byråene vi har jobbet med tidligere. Det er viktig for meg å understreke dette. Christian Steen og Trond Kvernstrøm er fantastiske mennesker med store visjoner for selskapet sitt og en sterk partner. Men Ice er en utfordrer og er avhengige av å utvikle oss, sier markedsdirektør Kyrre Bekkelund. 

Han sier at finalerunden ble avsluttet med en avstemming etter at byråene hadde fått to uker til å komme opp med en ferdig utskrevet løsning og holdt en presentasjon.

- Det har vært en veldig rask og tett prosess, men det har også vært en veldig transparent prosess. Det er fordi åpenhet ligger i hele vårt DNA, sier han.

Noen av kriteriene som Ice la til grunn i byråvurderingen var hvorvidt «oppfatningen av byrået stemte overens med selskapets verdier» og «hvor ivrig var du etter å jobbe med byrået og hvor ivrig opplevde du at byrået var etter å jobbe med deg».

Det betydde veldig mye for alle ansatte fordi det har vært en tøff tid. Eddie D'Sa

Slo ut fire byråer i finalen

I finalen til slutt stod det mellom GK, Morgenstern, SMFB og Nord DDB der sistnevnte fikk totalt syv av åtte stemmer.

- Alle byråene hadde sine særegenheter og karakteristikker og er alle utmerkede byråer, men de er også forskjellige. Her leverte Nord DDB helt fantastisk, sier Bekkelund.

Han sier han opplevde de øvrige finalistene som «veldig solide byråer med flinke folk som han godt kunne tenke seg å jobbe med en gang». 

- Det var veldig mange gode reklamefolk og byråer med i finalen, men det var én vinner. Både GK, SMFB og Morgenstern har veldig mye spennende på gang, men det var én aktør som hadde det strategiske og merkevaremessige i tillegg og det var Nord DDB.

- Var det der den store forskjellen lå?

- Ja, den største forskjellen lå på det merkevarestrategiske. De var rett og slett bedre på merkevarebiten og klarte å knekke koden på det overordnede store konseptet og som forstod essensen i merkevaren vår slik at alt henger sammen. I forhold til strategi og merkevare så hadde Nord DDB noe som var veldig, veldig bra. Et byrå for oss er heller ikke bare et byrå, men en forretningspartner, sier Ice-toppen.

Ba om skriftlig redegjørelse

Men at det skulle ende godt for Nord DDB, var ingen selvfølge. Frem mot pitsjen var det mye som skjedde i reklamebyrået. Før sommeren ble det kjent at sjefen det siste halvannet året, Kristian Lyse, sluttet og rett etterpå forsvant også en byrået aller største største kunder.

Les også: Kristian Lyse slutter som Nord DDB-sjef

Les også: Telia bryter med DDB – inngår ny avtale med Los & Co

Som nyutnevnt sjef måtte dermed Eddie D’Sa si opp en rekke ansatte deriblant åtte kreatører og én rådgiver noe som Kampanje omtalte i oktober i år.

- Jeg leste den artikkelen, ja, sier Bekkelund som likevel valgte å gi byrået en sjanse mot at han fikk en skriftlig utledning fra D’Sa om hva som var hans versjon av endringene i Nord DDB.

Les også: Tøff start for ny Nord DDB-sjef – sier opp nesten alle kreative  

Markedsdirektøren sier han derfor var klar over endringene i Nord DDB da han inviterte inn Nord DDB inn i konkurransen.

- Vi visste at det var mange endringer på gang i byrået, men inviterte dem inn. Vi var i gang med screeningen av det norske byråmarkedet og hadde noen spørsmål som vi stilte. Inntrykket vi hadde av byrået fra før av, var veldig annerledes.

Han sier tidligere arbeider var det som ble vektlagt i den tidlige fasen.

- Så sjefsavgangen, tap av kunder og nedbemanninger spilte ikke inn?

- Nei, egentlig ikke. Vi så at det var litt støy rundt byrået, men stilte de spørsmålene vi hadde og fikk gode svar.

- Hva slags arbeider var det som Nord DDB utmerket seg med?

- De hadde gjort mye bra for både McDonald’s og Elkjøp og resultatene de la frem og anbefalingene de kom med i pitsjen var veldig sterke, sier han.

Det var ikke snakk om panikk på noe tidspunkt, men stress vil det alltid være i en pitsjprosess.

Det var i slutten av august at det ble kjent at Eddie D’Sa tok over som sjef i Nord DDB og leder for rundt 40 ansatte. Men bare noen uker etter at han hadde sin første arbeidsdag smalt det. Byrået hadde redusert staben til 27 ansatte og det var på dette tidspunktet at Ice banket på døren og ville ha med byrået i pitsjen.

- Grep panikken deg på noe tidspunkt eller ble du stresset?

- Nei, det var ikke snakk om panikk på noe tidspunkt, men stress vil det alltid være i en pitsjprosess. Det er noe som hører med og som også kan være bra. Det er et signal om at du pusher deg selv også.

- Dere tenkte aldri på å vente med endringene?

- Vi hadde en endringsprosess på gang samtidig som vi pitsjet og vi ønsket å se at transformasjonen av byrået ikke bare er et dokument, men faktisk noe som gir resultater. Så det er en utmerket måte å sette planen ut i live og se om den virker. Når vi nå blir valgt til å være Ice nye samarbeidspartner vil jeg ikke si at det er et avgjørende bevis, men det er et sterkt signal om at vi er på rett vei i forhold til hva mener kreativitet er i fremtiden.

- Og dere ønsket heller ikke å vente med endringene, da dere kom inn i Ice-pitsjen?

- Nei, vi ønsket å stupe inn i dette med vår nye måte å jobbe på. Hadde vi vunnet med den gamle måten å jobbe på, da ville Ice ha kjøpe feil vare.

- Har vært en tøff tid

Den nye Nord DDB-sjefen vil ikke høre snakk om at det var han som landet den nye kunden.

- Hele teamet som skal jobbe med Ice var involverte i pitsjen og det var et skikkelig lagarbeid. Vi er 27 mennesker i Nord DDB og mitt bidrag i dette var 3,7 prosent, sier D’Sa.

- Hvordan var reaksjonen på kontoret da dere fikk vite at dere hadde vunnet?

- Det var veldig spesielt fordi det betydde så mye på så mange plan. Det betydde veldig mye for alle ansatte fordi det har vært en tøff tid også betyr det mye når du konkurrerer med så mange sterke byråer i finalen. Men det betyr også mye for alle de som har jobbet frem løsningene vi har kommet opp med og som vi nå gleder oss til å sette ut i livet sammen med Ice.

Den nye reklamesjefen i Nord DDB roser samtidig sin nye kunde og oppdragsgiver for måten Ice håndterte byråkonkurransen.  

- Jeg tror alle som deltok vil være enige i det. Den var både effektiv og veldig transparent og det sier jeg ikke bare fordi jeg vant. Hvis alle pitsjer ble gjennomført på denne måten tror jeg ikke ett eneste byrå noen gang vil kreve penger for å delta i en konkurranse, sier Nord DDB-sjefen.

Kniver om kundene i «støyfullt» marked

Kyrre Bekkelund sier det viktigste fremover nå blir «å åpne opp merkevaren Ice.»

- Prisene og produktene våre kan du se over alt og den taktiske markedsføringen har vi god kontroll på allerede. Nå handler det om å vise frem Ice og hva vi står for, sier han.

Han sier det er mye «støy» i markedsføringen innenfor telekom med store medieinvesteringer og et veldig fokus på pris og produkter.

- Vi må få brukerne til å forstå hva Ice utover priser og produkter. Hva vi står for og hva som er vår visjon, sier han.

Den nye visjonen til Ice er «å bli det mest anbefalte selskapet» noe som markedsdirektøren kaller «en stor visjon».

- Og nå har du fått 27 flere ambassadører som skal anbefale Ice videre, sier D’Sa. 

Samling i bunn for Nord DDB - valset over rivaler i kundekamp