Salgsvinner på bilmarkedet – snuser på deletjenester i norsk startup-miljø

- Vi må se på mulighetene som ligger utenfor tradisjonelt bilsalg, forteller Nissan-sjef.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Hittil i 2018 har det totale bilsalget i Norge falt med fem prosent, og i november falt salget samlet sett med 10,4 prosent. For elbiler er derimot historien en litt annen: I november har elbilsalget gått så det suser, med en markedsandel på hele 40 prosent.

Blant bilmerkene som kan gå inn i jula med et smil om munnen er Nissan, som med sin bestselger Leaf, økte salget i november med 232 prosent sammelignet med fjoråret. Hittil i år er nesten hver tiende solgte nybil i Norge en Nissan Leaf, med hele 11.584 nye Leaf-eiere i 2018. 

- I Norge så har elbilsalget vært eventyrlig bra. Nå har elbiler alene en markedsandel på personbil på over 30 prosent, og det er helt ellevilt sammenlignet med land rundt oss. Norge ligger langt foran de andre landene vi liker å sammenligne oss med, forteller Knut Arne Marcussen, informasjonssjef i Nissan Norge, til Kampanje.

- Markedsføringen har vært veldig viktig

I 2018 er Norge faktisk størst på elbil i hele Europa. Fra januar til juni ble det solgt 20.145 elbiler i Norge, ifølge tall fra bilprodusentorganisasjonen ACEA. Totalt ble det solt 88.300 elbiler i Europa første halvår, og dermed er nesten hver fjerde nye elbil solgt i Norge.

- Vi begynte i 2011 med Leaf, og vi var jo egentlig veldig tidlig ute med å gjøre store investeringer, lage egen batterifabrikk og satse stort på elbil. Nå ser vi resultater av dette. Vi trodde på elbil i en tid da det ikke var tema i det hele tatt, sier Marcussen. 

- Hvor mye skyldes dette markedsføring, og hvor mye skyldes produktet Leaf?

- Dette går litt hånd i hånd, men det er klart at markedsføringen av bilen har vært veldig viktig. Der har jo Nissan en overordnet plan på hvor man ser vi skal være tilstede, også har vi et mediebyrå som hjelper oss med den biten i Norge. Der føler jeg at vi har ganske god oversikt og er til stede på plasser som gir oss god dekning, og sørger for gode resultater.

Salgsvinner:

- Det er klart at markedsføringen av bilen har vært veldig viktig, sier Knut Arne Marcussen, informasjonssjef i Nissan Norge.

- Kan bli mindre salg av biler fremover

Det japanske bilmerket snuser nå på nye forretninger innen fornybar mobilitet – eller det de selv kaller for «intelligent mobilitet», men de er ikke alene. Flere bilmerker gjør nå storstilte satsinger på bærekraftig mobilitet. Blant annet fortalte Volkswagen nylig at all produksjon av bensin- og dieseldrevne biler skal fases ut i løpet av 2026. 

- Nå skal alle i bilbransjen satse på mobilitet og bærekraft, er det også Nissans uttalte strategi?

- Ja, Nissan har en satsning på det vi kaller intelligent mobilitet. Det betyr da og produsere biler, som tradisjonelt har vært forretningssiden, så er man litt interessert i å se videre fremover. Bilindustrien står også foran en rekke store utfordringer, og derfor tar vi også grep Vi må se på mulighetene som ligger utenfor tradisjonelt bilsalg.

- Vi ser at man ikke bare kan drive med tradisjonell bilproduksjon og vanlig salg av fossilbiler fremover. Man må elektrifisere bilparken og se på nye forretningsområder.

- Med økt fokus på bærekraftig mobilitet, vil det bli mindre salg av biler fremover?

- Ja, på kort sikt er det ikke en utfordring, men på lengre sikt kan det være det. Da er man nødt til å henge med og lage nye forretningsplaner.

Tre norske finalister

Derfor er Nissan nå på jakt etter nye ideer hos startup-miljøet for første gang, i det Marcussen omtaler som et «nybrottsarbeid» for Nissans del. 

Tirsdag denne uken gikk «Nissan Startup Challenge - The future of Mobility» av stabelen på 657 Oslo. Ti selskaper fra fem ulike land hadde blitt plukket ut blant 55 søkere fra hele verden, for å pitsje sin ide for bærekraftig mobilitet for juryen, som besto av fagpersoner fra Innovasjon Norge, Teknisk Ukeblad, WWP, EV Association Norway, 657 Oslo og diverse personer fra Nissan internasjonalt. 

- Hele tanken bak pitsjekonkurransen vi har kjørt her har vært og trigge startup-miljøet og gründere med gode ideer, til å komme med det neste konseptet som vi kan satse på, forteller Marcussen. 

Hele tre av finalistene var norske, men ingen av dem nådde til topps. Det var det tyske selskapet Konetik og gründer Balazs Szabo som stakk av med seieren. De hjelper selskaper med å finne de mest egnede elbilene for bilparken sin, i tillegg til å bidra med infrastruktur for ladestasjoner. 

Det norske selskapet Hayk fikk god omtale av juryen og en «hounorable mention». De ble trukket frem på seierspodiet med Konetik og de to svenske selskapene Ferroamp og Lifesaver Power, som også fikk en klapp på skulderen. 

Bimm og Flaate var de to andre norske selskapene som deltok i finalen. 

- Veldig takknemlig

Daglig leder og gründer i Hayk, Nikolai Philip Pyke, forteller at han ikke er skuffet over at de ikke nådde helt til topps denne gangen. 

- Jeg er utrolig privilegert og heldig som fikk være med i det hele tatt, så jeg er veldig takknemlig for det. Det har vært utrolig lærerikt, sier han til Kampanje. 

Det oslo-baserte selskapet har som mål å gjøre bildeling så enkelt som mulig – men kun ved bruk av elbiler. De plasserer elbiler i borettslag og boligsameier slik at de som der kan booke en elbil når de trenger det. I dag har selskapet tre heltidsansatte. 

Hva er planen videre for selskapet nå?

- Planen er å lære mest mulig og skaffe kapital, samtidig som vi fortsetter å utvikle tjenesten i dialog med kunden. Vi fortsetter som planlagt, også håper vi at vi kan ha dialog med Nissan i en eller annen form fremover.

- Samarbeid på tvers av bransjer blir kjempeviktig

Styreleder og grunnlegger av 657, Anniken Fjelberg, synes dagen ble enda bedre enn hun hadde forutsett, da rundt femti personer samlet seg hos 657 for å høre foredrag og gründer-pitsjer. 

- Nissan satte et tak på antall deltakere, og det gir folk mye større muligheter for å knytte kontakt med hverandre, forteller hun til Kampanje. 

Fjelberg mener at innovasjonskraften i bilbransjen er i et godt driv nå.

- Det er jo delvis drevet av myndighetene og forbrukerne, men defintivt også drevet frem av bransjen selv. Det går jo ikke an å ikke bli imponert over at den mest solgte bilen i Norge er elektrisk, og det er imponerende fordi det har gått ganske raskt. Norge er et veldig modent marked, så det er et bra sted å teste nye produkter for bilbransjen. 

- Hva synes du om den norske innsatsen i dag?

- Jeg synes de har kjempebra konsepter, og vi må huske på at det var 55 søkere fra hele verden, og tre av de ti som ble plukket ut var norske. Det sier litt. 

- Kan bilindustrien vinne «bærekraft-kampen» i konkurranse med andre industrier?

- Jeg håper alle vinner. Det er en helt riktig retning å gå for industrien, og helt på sin plass at andre industrier tilbyr alternativer. I dagens jury var det fokus på at her må flere løsninger på plass for at ideene skal nå sitt fulle potensial, så samarbeid på tvers av bransjer vil bli kjempeviktig fremover. Vi er på god vei. 

 

Salgsvinner på bilmarkedet – snuser på deletjenester i norsk startup-miljø