Norske dating-gründere frykter Facebook og Tinder - ber NRK redde Sukker.no

- Jeg klarer ikke å se at dette passer inn i NRKs oppdrag, sier NRKs nettsjef.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I en e-post til Kulturdepartementet, åpner medgründer av datingtjenesten Sukker.no, Morten Gulliksen, for å selge tjenesten til NRK slik at den kan driftes gratis for det norske folk. 

«Da mange nordmenn i fremtiden vil bli ekskludert fra det å finne seg en partner, med mindre de enten betaler dyrt, eller binder seg til andre forhold som et utenlandske selskaper kan sko seg på, mener vi at Sukker bør drives som en gratistjeneste for det norske folk i samarbeid med NRK», skriver Gulliksen i e-posten til Kulturdepartementet. 

«Vi er åpen for dialog når som helst og er ikke kravstore med tanke på pris», avslutter Gulliksen sin forespørsel til kulturministeren. 

Alternativet skal være å selge system og database til en utenlandsk tjeneste, noe de helst vil unngå, ifølge e-posten. 

- Vi vil at det norske folk skal en tjeneste som er rimelig og som kan bestå på lang sikt. Vi ønsker å levere en datingtjeneste til Norge i mange, mange år, og gjerne i utlandet også, sier Gulliksen til Kampanje. 

- Har dere reelle planer om å selge Sukker, som dere antyder i e-posten?

- Hvis vi får et greit tilbud og hvis det medfører at Sukker vil være mange år i Norge, så kan vi se på det. Det som er problemet er langsiktigheten, så når vi vet at ting skrus til i markedet så er det veldig nærliggende å tenke at man må slå seg sammen med noen større, med media eller eksempelvis NRK for å sikre tjenesten, svarer Gulliksen. 

- Klarer ikke se at dette passer inn

Nettsjef i NRK, Hildegunn Amanda Soldal, sier at de forholder seg til det oppdraget de har gjennom NRK-plakaten og sine vedtekter når hun blir forelagt forespørselen fra Gulliksen. 

- Jeg klarer ikke umiddelbart å se at dette passer inn i NRKs oppdrag, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Forespørselen ble sendt til Kulturdepartementet 14. november. De ønsker ikke å kommentere om det er mulig for NRK å drive en datingtjeneste, eller hva de tenker om forslaget. 

- Vi har mottatt forespørselen, men der er ikke ferdig behandlet ennå, skriver kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, i en tekstmelding til Kampanje. 

Ikke overbevist:

- Jeg klarer ikke umiddelbart å se at dette passer inn i NRKs oppdrag, sier Hildegunn Amanda Soldal i NRK.

Har mistet omsetning siden 2013

Sukker.no har rundt 65.000 aktive profiler, og rundt 110.000 er innlogget årlig. Hvert år siden 2008 har Gulliksen og Berg gått i millionoverskudd med firmaet Warms Systems, som driver Sukker.no.

Likevel har de siste årene bydd på fallende omsetning og resultat. Siden omsetningstoppen i 2013 på litt i overkant av 24 millioner kroner, har omsetningen tapt seg år for år. 

Gulliksen bekrefter ovenfor Kampanje at omsetningen i 2017 også blir noe svakere enn i 2016, da de endte opp med 18 millioner kroner i driftsinntekter. Han vil heller ikke kommentere hva resultatet ble. I 2016 endte de opp med 5,9 millioner i resultat før skatt. 

Regnskapet for 2017 skulle vært levert innen 31. juli i år, men den fristen har ikke dating-gründerne klart å overholde. 

- Vi har hatt et annet prosjekt gående med mye tekniske komplikasjoner, så derfor har vi ikke levert regnskapet. Vi leverer det i disse dager, sier Gulliksen. 

- Vi skulle egentlig ha kjørt to bedrifter, det er det som har gjort det komplisert. Derfor har det tatt så lang tid med regnskap. Det har gjort at ting har falt litt og fokuset har falt litt, fortsetter han. 

- Ser ting mørkere ut nå enn det gjorde i sommer?

- Nei, egentlig ikke. Vi ser fremover i tid og det har vært positive innslag i høst.

Les også: Trosser beintøff konkurranse - Sukker tjener fortsatt millioner på nettdating

Beskylder NRK for Tinder-PR

Selv om Gulliksen mener NRK bør ta over driften av Sukker, kommer gründeren også med skarp kritikk av rikskringkasteren i e-posten. 

«Med Tinder kom det det vi vil kalle en ukultur til Norge og Sukker har sett økt konkurranse. Spesielt fordi NRK har markedsført denne tjenesten for titalls millioner på radio og nett», skriver han til Kulturdepartementet. 

NRKs nettsjef skjønner ikke hva Gulliksen mener med kritikken. 

- Vi driver ikke med markedsføring. Da må han i så fall utdype mer med konkrete eksempler som vi kan ta stilling til, skriver Soldal til Kampanje. 

Gulliksen mener på sin side at NRK har gitt Tinder alt for mye dekning og at de har drevet frem mye av hypen rundt den amerikanske datingtjenesten, som ble lansert på det norske markedet i 2013. 

- Du skriver at dere opplever økt konkurranse, særlig fordi NRK har markedsført denne tjenesten for titalls millioner på radio og nett. Hva mener du med det?

- De nevnes jo i radioen på P3 annethvert minutt. Helt fra starten av så ble det en veldig hype, og NRK drev den hypen i stor grad. Da NRK lagde en nyhetssak på dating, sto det eksempelvis Tinder 20 ganger nedover i artikkelen, selv om det var vi som kom med innhold. Det er en bevisst undertrykking av det norske og norske tjenester, mens amerikanske tjenester løftes frem, svarer Gulliksen. 

Frykter Facebook

«Når Facebook kaster seg inn i kampen, trolig i mars, er det sannsynlig at de kommersielle vilkårene for å drive en norsk tjeneste på ærlige vilkår forsvinner. Det er svært mye svindel og lureri blant våre utenlandske konkurrenter, og vi har så godt det har latt seg gjøre forsøkt å spille med åpne kort på en ærlig og redelig måte. Når Facebook eller andre utenlandske tjenester tar over, vil norske brukere på sikt tape muligheter og store pengebeløp vil forsvinne ut av Norge på sikt», skriver Gulliksen til Kulturdepartementet. 

Nå frykter med andre ord Gulliksen at utenlandske aktører skal gjøre det vanskelig å drive Sukker slik han har gjort med medgründer Morten Berg siden opppstarten i 2004. 

Facebook går nemlig med sine egne dating-planer. I mai i år avslørte det sosiale nettstedet at de ønsker å lansere en egen datingtjeneste. Den skal etter planene rulles ut i mars 2019, men Facebook har allerede hatt tester i Colombia og Canada. 

- Vi ønsker at Sukker skal bestå, men så må vi jo se hvor hardt Facebook satser. Signalene vi har fått til nå er jo at de ikke lykkes, men hvis de vil kjøre på og plage brukerne sine med datingtjenesten, så er det jo vanskelig for småaktører å klare seg i lengden, sier Gulliksen til Kampanje.

Vil selge:

Gründerne bak tjenesten, Morten Olsen og Mikkel Gulliksen, skriver i en e-post til Kulturdepartementet, at de er villige til å selge tjenesten til NRK.

Norske dating-gründere frykter Facebook og Tinder - ber NRK redde Sukker.no