På oppdrag fra Kampanje har analyseselskapet M-Brain tatt for seg kjønnsbalansen i norske papiraviser. Og tallene er nedslående lesning. I årets tre første kvartaler viser tallene at det var 68,2 prosent menn og 31,8 prosent kvinner som ble intervjuet i ti papiraviser.
Det er ti aviser som er målt; Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Fædrelandsvennen, Klassekampen, Morgenbladet, Stavanger Aftenblad og VG. Av disse er det Aftenposten som kommer best ut.
- Når det gjelder kildene er Aftenposten «flinkest i klassen» til å balansere kildebruken, eller å få kvinner i tale, alt ettersom hvilket perspektiv man ser dette i. Fordelingen hos Aftenposten er tilnærmet 60-40 prosent mellom menn og kvinner som talspersoner, sier Head of Analysis and Advisory Oddmund Fredrik Jacobsen Vaagsholm i M-Brain Norge.
Selv om Aftenposten kommer best ut spør ansvarlig redaktør, Espen Egil Hansen, om det er godt nok.
- Jeg synes det er bra at vi kommer ut best, men det er ikke godt nok. De potensielle kildene er 50-50 menn og kvinner, og da gjør vi trolig noe feil når vi kun har 40 prosent kvinnelige kilder. Dette er i bunn og grunn et kildekritikk-spørsmål. Hva er det pressen går glipp av når den er så enøyd i kildeutvalget, spør ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten.
Hansen forteller at dette er noe man jobber konstant og langsiktig med dette i avisen.
- Organisatorisk har jeg vært opptatt av å ha ledergrupper som er balanserte når det gjelder kjønn. Hvis det kun er kvinner eller kun menn i ledelsen tror jeg det er vanskelig å formidle verden på en måte som leserne kan kjenne seg igjen i, sier han.