Det var i sommer det amerikanske reklamenettverket IPG bestemte seg for å trekke seg ut av det nordiske reklamemarkedet og selge McCann-byråene i Norden til den serbiske investoren, musikkartisten og reklamemannen Srdjan Saper. Saper er noe av en kjendis i hjemlandet etter at han var en av de mest kjente rockestjernene i det gamle Jugoslavia. Nå snakker han om satsingen på reklamemarkedet i Norden i et eksklusivt intervju gjort for Kampanje.
For er det noe han kan, er det massemarkedet, reklame, media, politikk og business. Selv om han først å studere medisin, tok han en karrieremessig bråsving til filmregissør-studiet ved Academy of Fine Arts i Belgrade. Srdjan Šaper er grunnlegger og eier av konsernet I&F Grupa, som tidligere i år overtok eierskapet i McCann-byråene i Danmark, Finland, Sverige og Norge.
Han startet det som ble et meget populært new wave-band, Idoli. De solgte flere plater enn noe annet band i Jugoslavia, og han fikk for alvor kjenne på kjendis-status og berømmelse.
Han startet å regissere og produsere reklamefilmer på det tidlige nittitallet og startet sitt eget reklamebyrå Idols&Friends i 1995. To år senere undertegnet han tilknytningsavtale med IPG og ble en del av McCann Erickson-nettverket. I årene som fulgte, konsoliderte han McCann-kontorene i Sør-Øst Europa og ferdigstilte dette arbeidet i 2015 – da hadde han samlet åtte markeder; Serbia, Montenegro, Bosnia og Herzegovina, Makedonia, Slovenia, Albania, Bulgaria og Kroatia.
- Skandinavia er ett marked
Interpublic (IPG) og McCann Worldgroup var tydeligvis fornøyd med konsolideringsarbeidet Šaper hadde gjort, og tilbød ham en liknende forretningsmodell i Skandinavia. I dag er I&F McCann Grupa et kommunikasjonskonsern som er til stede I 12 europeiske land og har til sammen over 600 ansatte.
- Hvordan ser du på de skandinaviske markedene?
- Jeg vil si at i forhold til økonomi, levesett og politisk stabilitet er vi langt fra hverandre. Det som er kjent som skandinaviske verdier er noe vi alle aspirerer til, ikke bare i Sør-Europa, men også i andre deler av verden. Men, hvis du tar med i betraktningen vår industri, reklame, produksjon, det digitale etc, står vi mye nærmere, sier Šaper til Kampanje.
For Šaper understreker at det er mange likheter mellom det skandinaviske og sør-øst-europeiske enn man skulle tro.
- Det er ingen forskjeller i måten vi gjør business på, profesjonalismen til folk, talent, dedikasjonen, lidenskapen og nysgjerrigheten som driver oss. Dette er faktorer som binder oss sammen, og vi kan lære mye av hverandre som kan komme alle til gode, sier han.
Og han er ikke i tvil om at Skandinavia skal sees på som ett marked.
- Jeg ser Norge sammen med de andre skandinaviske landene som ett, forent økonomisk område. Forbrukere har liknende vaner, kjøpekraft, de er kulturelt forbundet og i tillegg ser annonsørene mer og mer på det skandinaviske markedet som én region. Og dette er enda ett likhetstrekk med vår region. Og vi har erfaring i å integrere tjenester i flere markeder, understreker Šaper.