Marit Bjørgen ble denne uken nominert til prisen «Årets sponsorobjekt» som deles ut under den store sponsorprisfesten Spot i januar. Bak nominasjonen, som ble veid og godkjent av Spot-juryen, står Bjørgens fem private sponsorer, deriblant hovedsamarbeidspartneren Asko. Den desidert største dagligvare- og storhusholdningsgrossisten i Norge er eid av mektige Norgesgruppen, hvor Johannson-familien er storeiere. Den mediesky Torbjørn Johannson er konserndirektør i Asko, men når Bjørgen og hennes Spot-nominasjon er tema, snakker han villig vekk. Han gleder seg over at Bjørgen er den første personen som blir nominert i denne kategorien i den prestisjetunge Spot-kåringen.
- Lojal til tusen
- Marit Bjørgen er det jeg kaller hel ved. Alle vet at hun er en ener i idrett, men hun er også en ener som menneske. Hun er lojal til tusen og hun har integritet. Når hun er sammen med oss på samlinger og møter, så snakker hun med alle. Hun spør først om hvordan det går med folk og er overhodet ikke opptatt av seg selv og sine prestasjoner, med unntak av når hun står på startstreken. Sånt liker vi, sier Johannson til Kampanje.
Han forteller at Asko og Bjørgen fant tonen under Ski-VM i Liberec i Tsjekkia i 2009. Et mesterskap som gikk så dårlig at Bjørgen vurderte å legge opp.
- Ja, jeg møtte henne i Liberec. Det gikk ikke så bra for henne den gangen, men vi ble enige om å snakke mer sammen og i 2010 inngikk vi en samarbeidsavtale. I dag har vi sponsoravtaler med tre store idrettsutøvere: Marit Bjørgen, Thereste Johaug og Birgit Skarstein, sier Johannson.
- Håper ikke hun gir seg på lenge
Ifølge Johannson er avtalene med Bjørgen og Johaug omtrent like store økonomisk.
- Avtalene med Marit og Therese består av en fastsum og en bonsusdel som er resultatbasert. Så desto bedre jentene gjør det i langrennssporet, desto mer får jentene.
Han mener Asko får mye ut av sponsoravtalen med Bjørgen.
- Bjørgen, Johaug og Skarstein er med våre på interne arrangement og samlinger. Mye handler om aktivitet, kosthold og sunn livsstil. 700 ansatte har skrevet under en personlig treningskontrakt som også er signert av Marit Bjørgen. Det er ikke så dumt å delta i Holmenkollstafetten med sånne damer på laget.
- Ga håp: Nylig uttalte en idrettsprofessor at Bjørgen kan være i verdenstoppen i 20 år til. Asko-sjef Torbjørn Johannson merket seg uttalelsene. - Det ga håp for mange av oss. Vi håper ikke hun gir seg på lenge, sier mannen som sponser skijentene Marit Bjørgen og Therese Johaug uten å gå via landslaget. .
Har takket nei
Marit Bjørgens manager, Guri K. Hetland, synes det er hyggelig at skistjernenes fem private sponsorer har gått sammen om å nominere Bjørgen.
- Det er artig at de fem hovedsamarbeidspartnerne nå går sammen og sørger for at Marit blir nominert. Det betyr at de er fornøyd og at samarbeidet fungerer godt, sier Hetland til Kampanje.
I 2011 - rett før Ski-VM i Oslo - kåret Kampanje Marit Bjørgen til Norges beste sponsorobjekt. Hun er ikke blitt mindre attraktiv blant sponsorene siden den gangen. Hetland bekrefter at Bjørgen har sagt nei til noen sponsorfriere.
- Det er riktig at Marit har takket nei til noen sponsorhenvendelser. Hun har valgt sin strategi og det er at det best å ha få, men store og omfattende samarbeidsavtaler.
Kan utvide sponsorporteføljen
- Er det aktuelt å inngå flere sponsoravtaler?
- Det kan være aktuelt, men det forutsetter at det er en partner som passer inn i porteføljen.
- Er det potensielle sponsorer som fortsatt melder seg?
- Ja, det er flere som har lyst til å samarbeide med Marit.
Millionkontrakter: Det har tidligere vært spekulert i at verdien på Marit Bjørgens private sponsoravtaler ligger på rundt fem millioner kroner. - Jeg ønsker ikke å kommentere verdien av sponsoravtalene, sier Bjørgens manager til Kampanje.
- Det skal ikke være noe tull
Foreløpig fortsetter hun altså med de fem private sponsorene: Asko, Tine, TrønderEnergi, Craft og Norsk Sjømatråd.
- For Marit er det viktig at hun kan levere godt for sine samarbeidspartnere. Hun gir alltid 100 prosent, også overfor sponsorene. Det er derfor viktig for henne at hun har håndterlig antall samarbeidspartnere.
- Hvilke krav stilles til sponsorene, utover det økonomiske?
- For Marit er det et absolutt krav at hun må kunne identifisere seg med sponsorene og deres verdier. Marit er ekte og ærlig, hun er solid og langsiktig. Hun er kvalitetsbevisst i alt hun velger. Det skal ikke være noe tull. Slik må også en samarbeidspartner være.
- Verdisettet blir viktigere
Jacob Lund i Sponsorconsult tror den interne bruken av sponsorobjektene til Norgesgruppen kan være vel så viktig som den ekstreme medieprofileringen Northug gir Coop.
- Vi operer her med merkevarer som allerede er godt kjent. Man behøver ikke å bygge opp merkevarer gjennom sponsoratene. Jeg tror verdisettet rundt utøveren vil bli mer og mer viktig og ta en større plass i vurderingen av populariteten til sponsorobjektene. Men er man en merkevare som skal bygges opp fra null, så er det klart at eksponeringen er viktig.
Dersom Jacob Lund skulle valgt seg ett sponsorobjekt fra skiløypa i dag, ville han imidlertid verken valgt Bjørgen, Johaug eller Northug.
- Da ville jeg faktisk av alt i verden valgt Ole Einar Bjørndalen, fordi han er hel ved. Han har dokumentert, senest i år, at han kan gå for individuelle OL-gull i en alder av 40 år. Han er utøvernes representant både her og der. Han har integritet og står foran en veldig spennende sesong. Dessuten er skiskyting en mye større idrett enn langrenn, sier Lund.
- Representerer ikke Marit Bjørgen mange av de samme verdiene?
- Jo, og jeg har ingenting imot Marit Bjørgen, men jeg synes Ole Einar står for mye mer. Han har et annet og større verdisett.
Tidligere sponsorkonge: Jakob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB og i dag leder av konsulentselskapet Sponsorconsult, ville heller ha sponset skiskytter Ole Einar Bjørndalen, enn noen av langerennsstjernene.