- Nå forsvinner sosiale medier-sjefene

Én av tre ledere er sikre på at deres digitale strategi er lønnsom, viser ny nordisk undersøkelse.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Foto: Dado Ruvic/Reuters.

Det er andre år på rad at Hammer & Hanborg gjennomfører undersøkelsen «Nordic Executive Survey» der de har spurt over 1000 nordiske ledere om hvordan de håndterer den digitale transformasjonen. Blant tallene som kommer frem, er at åtte av ti har lagt en digital strategi for selskapet sitt.

- Noe av det mest interessante her er at 40 prosent svarer at de har en spesifikk digital strategi, og 40 prosent at den er integrert i den overordnede strategien, men kun en tredjedel vet at strategien er lønnsom. Man er ikke riktig fremme, men det går fremover. Vi tenker at det er positivt at mange har en digital strategi, sier Åsa Falkman, partner i Hammer & Hanborg til Kampanje.

Norske ledere er dog noe sikrere på at strategien er lønnsom enn sine nordiske kollegaer.

- Nordmenn stikker seg litt ut. Snittet totalt er på 28 prosent, mens det for nordmenn er over 34 prosent. Også danskene er mer sikre enn gjennomsnittet.

Titler på vei ut
Nordmenn og dansker er også i større grad rustet til å komme seg gjennom det digitale paradigmeskiftet, ifølge lederne som har svart på undersøkelsen.

- Vi spurte på hvilken måte organisasjonene er rustet for paradigmeskiftet, og her svarer nordmenn i større grad enn andre at de er rustet med tekniske løsninger. Men viktigst av alt er at man har ansatte med den kompetansen som behøves, sier Falkman.

Spørsmålet om hvilken kompetanse som behøves, avslører at mange roller kan være p vei ut, ifølge lederne som er spurt. Ifølge undersøkelsen er titler som Chief Digital Officer, Omnichannel Manager og Information Broker i framvekst, mens Social Media Manager og Marketing Manager er i ferd med å forsvinne.

- Det har å gjøre med hvor langt man har kommet i paradigmeskiftet. Vi får ganske spredte svar når vi spør hvilke nye titler som kommer och vilka som forsvinner. Mange mener antall CDO-er kommer til å øke. Mange nevner også ulike typer analytikere, og det kan knyttes til Big Data. Det er i det hele tatt teknologien og det digitale som driver frem behovet for nye roller og titler. Samtidig svarer mange at Social Media Manager ikke er noe som kommer til å finnes i fremtiden. Det kommer til å være helt naturlig integrert i andre roller, sier Falkman.

Disse titlene er på vei ut:

  • Social Media Manager
  • Marketing Manager
  • CIO
  • Web Editor
  • IT Manager

Disse titlene er på vei inn:

  • CDO
  • Omnichannel Manager
  • Network Manager
  • Information Broker
  • Product Transformer

Evangelist
Sjef for sosiale medier og brukerinvolvering i VG, Øyvind Solstad, mener observasjonen i utgangspunktet er riktig.

- Det stemmer at kunnskapen er mer spredt ute i bedriftene, men det jeg hele tiden har sagt, er at dette har blitt et så komplisert fagområde at som med alt annet så lønner det seg å ha folk som er spesialisert i det. Bare Facebook har utrolig mange detaljer som det tar tid å sette seg inn i for å gjøre det optimalt, sier han til Kampanje, og legger til:

- Men det kan hende tittelen forsvinner. Mange kaller det for Community Manager. Guy Kawasaki kalte seg bare evangelist i Apple. Kanskje det uttrykket er på vei tilbake?

- Ikke så opptatt av tittel
Nina Hareide-Larsen er sjef for sosiale medier i DNB, men hun er også leder for levende bilder og labs i DNB.

- Vi jobber veldig integrert. Tittelen min har ikke bare sosiale medier i seg, men også levende bilder og kundeorientert innovasjon. Jeg jobber i tett samarbeid med det som gjøres på generell markedsplanlegging, salg, service, PR og det kreative. Vi gjør ikke én ting i én kanal, men har ansvar for at det totale uttrykket blir så bra som mulig.

- Det er altså ikke umulig at du får en annen tittel etter hvert?

- Jeg er ikke så opptatt av hva som står på tittelen, men hva jeg gjør, men jeg tror den generelle refleksjonen i undersøkelsen er riktig. Det får konsekvenser for titler på lang sikt, men heldigvis er det ikke titlene som er viktigst.

Fakta fra undersøkelsen:

  • 28 prosent av de spurte vet at deres digitale innsats er lønnsom. 31 prosent tror den er det.
  • 56 prosent av lederne sier at de tror de har kompetansen til å håndtere det digitale paradigmeskiftet.
  • Men de er mer usikre på resten av organisasjonen. 47 prosent sier at de tror organisasjonen er rustet til å håndtere overgangen.
  • De som har lagt en digital strategiplan er mer selvsikre enn de som ikke har det. 60 prosent av de med en digital strategi tror de er rustet, mens bare 40 prosent av de uten en strategi er sikker på det samme.
  • Undersøkelsen er gjennomført av Hammer & Hanborg i samarbeid med Markedsføringsføreningen i
    Oslo (Norge), Huset Markedsføring (Danmark), MARK (Finnland) rekrutteringsbyrået Pro-Source (Finnland).
  • 1.082 nordiske ledere har svart. 39 prosent fra Sverige, 34 prosent fra Finnland, 13 prosent fra Danmark og 12 prosent fra Norge. To prosent har oppgitt annen nasjonalitet.

- Nå forsvinner sosiale medier-sjefene