Try oppfordrer bransjen til å ta seg bedre betalt – vinner selv anbud med lave pristilbud

- Timeprisen alene kan gi et litt feil bilde, sier Trys konsernsjef, Sindre Beyer.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Under årets Byråprofil stakk Try Reklame hjem med tittelen «Årets byrå» for 22. gang. Reklamebyrået som ble startet opp av Kjetil Try og Einar Fjøsne i 1998 er Norges ubestridt sterkeste merkevare i reklamebransjen og er landets mest prisvinnende byrå. Men til tross for at merkevaren står støtt, er det ikke alltid like enkelt å ta seg betalt for tjenestene sine.

Det trakk også gründer og reklameveteran Kjetil Try frem i sin takketale under Byråprofil.

- Det har vært et jævlig tøft år, så jeg håper at vi som bransje får et bedre år neste år. La oss ta bedre betalt og la oss vokse, sa han fra scenen. 

Men her kan det også virke som om Try har litt å gå på. En gjennomgang Kampanje har gjort av de offentlige anbudene Try-huset har vunnet i 2024, viser at Try i fem av syv anbud enten leverer laveste eller nest lavest pris. Kun i ett av anbudene var Try blant de dyrere byråene. 

- I anbud så gjelder jo forhåndsdefinerte innkjøpsregler som handler om kvalitet, pris og kompetanse. Når vi vinner, så vinner vi ofte på kvalitet og kompetanse, men så er det selvfølgelig et priselement der, sier Sindre Beyer til Kampanje.

- De pristilbudene vi ser her, gir de et bilde av det generelle prisnivået i Try sammenlignet med andre byråer?

- Det er feil å si at det blir et galt bilde, men det varierer fra anbud til anbud. Av og til er det også forhandlinger i de avsluttende rundene der timeprisen ikke er det eneste man snakker om, men der også leveranse, kvalitet og tempo spiller inn. Så timeprisen alene kan gi et litt feil bilde. 

Kampanje har også vært i kontakt med Kjetil Try, men han henviser til Sindre Beyer for kommentarer.

Erkjenner prispress i offentlige anbud:

- Kundene som vektlegger kvalitet og kompetanse får mer ut av leverandørene sine, sier konsernsjef Sindre Beyer. Her sammen med kollega og Try-nestor, Kjetil Try.

- Det er ikke synd på oss

Blant anbudene Try har vunnet, finner en kunder som Innovasjon Norge, Norges Sjømatråd, Universitetet i Bergen og Munch. I så å si samtlige syv anbud scorer Try best på kvalitet. Men det er kun i anbudskonkurransen til Nye Veier, som Try Råd vant tidligere i år, at byrået også leverte et av de dyrere pristilbudene.

Da ble pristilbudet deres rangert som nummer fire av syv tilbydere.

I alle de andre anbudene er Try til stede på «prispallen». Men Sindre Beyer er uenig i at oversikten tegner et bilde av at Try-huset må levere lave pristilbud i offentlige anbud for å ta hjem seieren.

- Fordi jeg tror veldig mange disse anbudene også dreier seg om at man prissetter en produksjon, og der tror jeg vi har en del synergieffekter på tvers av Try-huset. Vi jobber effektivt med teknologi og da kan prisen på sluttproduktet bli lavere på leveranser. Våre tilbud gjenspeiler ikke alltid ren timepris, men timepris i tillegg til leveranse. Det er en viktig nyanse der, for jeg tror vi klarer gjøre ting på kortere tid fordi Try-huset er satt opp slik det er, sier Beyer. 

- Må Try-huset selv ta Kjetils oppfordring om å ta seg bedre betalt, og i så fall hvordan?

- Det han mente med det er at vi må få opp betalingsevnen for kreativitet fordi vi vet at om man skal gjøre det bra som merkevare må man investere i kreativitet. Det gir mest effekt, og som bransje ønsker man selvfølgelig det. Men det er ikke synd på oss, det er ikke det som er hensikten, men kreativitet må vinne mot andre type prioriteringer. Det må vi snakke mer om og mindre om oss selv. 

Se Trys prisplasseringer i offentlige anbud de har vunnet i 2024Norges beste reklamebyrå er ikke Norges dyreste

Kunde Trys prisplassering Antall tilbydere
Norges Sjømatråd 1. 3
UiB 2. 8
Munch 2. 4
Innovasjon Norge 2. 5
Entur 2. 6
Kulturdirektoratet 3. 8
Nye Veier 4. 7

- Taksameter-pris blir ikke alltid riktig for kunden

Beyer mener det finnes eksempler på at det går an å vinne offentlige anbud uten å være lavest på pris. 
 
- I hvert fall i anbud der det er et stort element av komeptanse involvert og hvor man eksempelvis ber om innovasjonsevne. Da er det ikke prisen som avgjør det, men veien til mål, for leveransen blir da ofte mer framtidsrettet, sier Trys konsernsjef. 
 
Han erkjenner dog at pris «er et stort element i offentlige anbud».
 
- Og vi ønsker mer vekt på kompetanse og erfaring i leveranser. God arbeidskraft koster, men fungerer også bedre når man skal komme frem til løsninger. Å regne etter taksameter blir ikke alltid riktig for kunden. Om man leverer lavere pris, men må gå flere runder for å komme frem til en løsning, kan det fort bli dyrere.
 
- Klarer dere å ta bedre betalt i møte med private aktører enn med det offentlige?
 
- Det er stor variasjon både innen det offentlige og det private, man kan ikke skjære alle under en kam. Men det er klart at for spesialiserte tjenester i privat sektor, så vil betalingsvilligheten være høyere. 

Try oppfordrer bransjen til å ta seg bedre betalt – vinner selv anbud med lave pristilbud