Over 100.000 følger «falske» Snap-kanaler: - Bryter ned skillet

- Blir alvorlig når useriøse aktører prøver å framstå som redaktørstyrte kanaler, sier Medietilsynet.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Onsdag publiserte Kampanje en artikkel om Snap-kanalen «Oppdater», som primært deler nyheter om Marius Borg Høiby og den norske kongefamilien. I denne kanalen ble statistikksjef i Nav, Ulf Andersen, forvekslet med Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen.

- Jeg synes ikke det er noe gøy. Det er skikkelig ubehagelig, sa statistikksjefen til Kampanje.

Les mer: Nav-Ulf forvekslet med Se og Hør-Ulf i populær Snapchat-kanal

Da Kampanje undersøkte kanalen, oppdaget vi flere andre kanaler på Snapchat som ligner på «Oppdater». Disse kanalene har lignende innhold, stemmen som formidler nyhetene er lik, og utformingen til kanalene ligner. Det er ukjent hvem som står bak kanalene.

«Oppdater» har over 34.800 følgere på Snapchat. Videre har kanalen «Mind Lab» i skrivende stund 9.800 følgere, kanalen «Talekroken» har over 16.700 følgere og «Business Circle» har over 39.200 følgere.

I tillegg har den svenske Snap-kanalen «Business Sight» 22.200 følgere. Denne kanalen formidler fortrinnsvis nyheter om svenske kjendiser, men flere av de siste videoene handler om den norske kongefamilien.

Til sammen har disse kanalene godt over 100.000 følgere.

Felles for disse kanalene er at de fleste nye videoene handler om Marius Borg Høiby og er satt sammen av bilder fra andre medier. 

- Fravær av samtidig imøtegåelse og tilsvar

Silje Førsund er journalist og fagansvarlig for verifisering i Faktisk.no.

Hun opplyser at Faktisk.no er kjent med disse Snap-kanalene, og at Faktisk.no har sett flere andre tilsvarende kontoer den siste tiden.

- Fellesnevneren for akkurat disse snapkanalene er at de deler sladder om hovedsakelig norske kjendiser. De gjengir også en del kjendisnyheter fra redaktørstyrte medier, men uten å oppgi kilder og med fravær av samtidig imøtegåelse og tilsvar, sier hun.

- Vi kjenner til minst fire kanaler som vi mener det er grunn til å mistenke har tilknytning til hverandre. Til sammen har kanalene nærmere 100.000 følgere, men det vil sannsynligvis være en del som følger flere enn bare én av kanalene.

Akkurat hvem som står bak, er ifølge Førsund vanskelig å finne ut av.

- Vi mener at det per nå ikke er tilstrekkelig med holdepunkter for å si at innholdet er KI-generert

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med aktørene bak disse kanalene, foreløpig uten hell.

Les også: Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest 

Verifiserer:

Journalist og fagansvarlig for verifisering i Faktisk, Silje Førsund. Foto: Faktisk.no

- Uheldig

I tillegg til å være blant de største redaktørstyrte mediene på Snapchat i Norge, var VG også den første på plattformen av nordiske medier.

- Siden det har flere aktører kommet til, og konkurransen har følgende blitt tøffere. I tillegg konkurrerer vi ikke bare om oppmerksomheten med mediehusene, men også med Norges største influencere og andre nyhetskontoer som ikke er redaktørstyrte, sier avdelingsleder for sosiale medier og nye formater i VG, Siri Pallesen.

- Hvordan er det å konkurrere med kanaler som Talekroken, Oppdater og Mind Lab?

- VG følger allmenne presseetiske og opphavsrettslige regler, og det ser vi at en del andre kanaler ikke gjør. Det er uheldig at disse kanalene låner uttrykket til redaktørstyrte medier, og vi er bekymret for at det er med på å bryte ned skillet, sier Pallesen.

Pallesen sier at VG følger godt med på tilbakemeldinger, trender og statistikk, samtidig som de er opptatt av å gi de viktigste nyhetene til sitt publikum.

Les også: VG lanserer KI-generert stemme: - Veldig gøy 

- I liten grad vært regulert

Medietilsynet opplyser til Kampanje at de ikke overvåker sosiale medier systematisk, men følger med på trender og på plattformenes egenrapportering knyttet til bransjenormen mot desinformasjon. Dette går blant annet på tiltak mot KI-generert innhold og kontoer.

- Sosiale medier har så langt i liten grad vært regulert. Nå har vi heldigvis fått nye EU-regelverk, der særlig forordningen for digitale tjenester (DSA) blir viktig. De nye reglene gjør det blant annet enklere å fjerne ulovlig innhold og å varsle om innhold som bryter med brukervilkårene, eller med copyright, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.

Les også: To av tre unge synes det er for mye reklame i sosiale medier

- Forordningen for digitale tjenester er ennå ikke en del av norsk lov, men vi håper at det skjer så raskt som mulig. Da blir det også enklere å følge opp plattformene dersom de ikke selv reagerer på varsler fra brukerne.

Direktør:

- Generativ kunstig intelligens gjør det enklere å opprette falske kontoer og brukere, og vanskeligere å skille feil- og desinformasjon fra troverdig innhold, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, til Kampanje. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mer krevende å orientere seg

Medietilsynet mener det alltid er problematisk når det ikke er klart og tydelig hvem som er avsender informasjon eller nyheter, og at en tydelig avsender er avgjørende for å vurdere både kildens og innholdets troverdighet.  

- Generativ kunstig intelligens gjør det enklere å opprette falske kontoer og brukere, og vanskeligere å skille feil- og desinformasjon fra troverdig innhold. Dermed blir det også stadig mer krevende for mediebrukerne å orientere seg og å vite hvilket innhold og hvilke kilder de kan stole på, og det er opplagt et problem.

Les også: Varsler mediemoms-svar før jul: - Et pågående arbeid 

- Redaktørstyrte medier er ett av de viktigste virkemidlene i kampen mot feil- og desinformasjon, og derfor blir det også alvorlig når useriøse aktører prøver å framstå som redaktørstyrte kanaler, avslutter direktøren. 

- Må følge retningslinjene

Snap har tidligere sagt til Kampanje at de ikke kan opplyse eksternt om hvem eller hva som står bak Snap-kanalen.

- «Oppdater» har sin egen redaksjonelle kontroll, men må følge retningslinjene våre for innhold, sier en talsperson for Snap.

- Hvordan kan seerne skille mellom redaktørstyrte kanaler som VG og kanaler som «Oppdater», der det er vanskeligere å identifisere avsenderen?

- Det er ingen markering for redaktørstyrte kanaler og andre. Snap overvåker innhold for å sikre at innholdet er passende og følger Snaps retningslinjer. Snapchat faktasjekker ikke innhold, men fjerner alt som av en eller annen grunn ikke følger våre retningslinjer.

Over 100.000 følger «falske» Snap-kanaler: - Bryter ned skillet