Dyrt lån senker resultatene til byråkjempe - finanskostnadene nærmer seg 200 millioner kroner

Det slår også hardt inn på resultatet til North Alliance. Byråinntekten holder seg stabil, men etter tredje kvartal har gruppen tapt over 150 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det nordiske byråkonsernet The North Alliance har sluppet sine resultater for tredje kvartal. De viser at byråinntekten for årets ni første måneder har holdt seg relativt stabil med en nedgang på ett prosent i tredje kvartal og tre prosent for årets ni første måneder sett under ett. Per 30. september er byråinntekten på i underkant av 1,3 milliarder kroner.

Ifølge kvartalsrapporten opplever konsernet et kontinuerlig press på topplinjen, og det er spesielt etterspørselen etter digitale produkter og plattformer som nå e rmindre enn før.

Samtidig styrker driftsresultatet seg fra 98,8 millioner kroner til 152,8 millioner kroner i perioden. Det skyldes ikke minst at NoA har gått hardt til verks på bemanningen. 

Ledelsen i NoA har tidligere sagt at de har kuttet 100 årsverk på tvers av hele Norden, noe som tilsvarer ti prosent av bemanningen, og nå begynner kuttene virkelig å komme til syne i regnskapet.

- Vi hadde en voldsom vekst ut av Covid hvor det var stor etterspørsel og vi rekrutterte mange mennesker. Vi hadde en for stor stab ut av 2022 og inn i 2023 da markedet kjølte seg kraftig ned. Da ble det en stor omstilling for oss, sa gründer og styreleder Thomas Høgebøl til Kampanje tidligere i år.

Han vil ikke kommentere denne saken og viser til at de vil si mer når regnskapet for hele 2024 er klart.

Har gjort store kutt i Danmark

Fra januar til september er personalkostnadene redusert med 70 millioner kroner, eller drøye seks prosent, men det er store forskjeller fra land til land.

De største kuttene har foreløpig skjedd i Danmark, der personalkostnadene er redusert med 21 prosent per tredje kvartal, mens de i Finland er redusert med snaue åtte prosent.

NoAs to største markeder, Norge og Sverige, har personalkostnader som er henholdsvis to og fem prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Ifølge kvartalsrapporten har NoA 1.124 ansatte per 30. september.

Finansielle kostnader nærmer seg 200 millioner

NoA har et underskudd før skatt på 153 millioner kroner per september 2024. Det er en forverring fra underskuddet på 112 millioner kroner i samme periode i fjor.

Tidligere i år valgte NoA å refinansiere gjelden sin ved å ta opp et lån i obligasjonsmarkedet på 850 millioner kroner og på den måten innfri sitt tradisjonelle banklån.

Thomas Høgebøl har tidligere sagt at fordelen med et obligasjonslån er at man lettere kan øke rammen man ønsker å gjøre et oppkjøp.

Ulempen er at det hefter større kostnader ved et obligasjonslån. Renten for NoAs obligasjonslån er e satt til 3-måneders NIBOR pluss 750 basispunkter. Det betyr at NoA har en rentekostnad på 12,3 prosent, eller rundt 100 millioner kroner i året.

For årets ni første måneder utgjør de samlede finansielle kostnadene til NoA 190,5 millioner kroner. Det er mer enn en dobling fra samme tid i fjor.

Finansdirektør Lars Kreken i NoA har tidligere avvist at de har et for høyt gjeldsnivå.

- Nei, ikke relativt til vår EBITDA. Vi mener gjeldsnivået vårt er på et fornuftig nivå, sa han til Finansavisen i oktober.

Dyrt lån senker resultatene til byråkjempe - finanskostnadene nærmer seg 200 millioner kroner