- Media tegner et dystert bilde av PR-bransjen

Tidligere VG-journalist er blitt Erna Solbergs høyre hånd. Beskrives som politisk stjerneskudd.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Han kommer ikke halsende til kaffeavtalen, som Kampanjes journalist hadde ventet. Men han runder hjørnet i rask gange. Nøkkelbåndet svinser glad rundt halsen. Når han setter seg, blir nøkkelbåndet med «STATSMINISTERENS KONTOR» synlig.

Det ble nemlig noen e-poster og sms-er frem og tilbake før intervjuavtalen med politisk rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson var i boks. Det var nesten så man kunne tenke at han var litt vanskelig. De tankene forsvinner fort, for han fremstår som oppmerksom og tilstedeværende. Når han først setter seg ned i solskinnet ved Akershus festning, synker han godt ned og puster ut før han tar seg slurk kaffe.

- Nei, når jeg først har kommet meg hit, har jeg det ikke så travelt. Det pågår regjeringskonferanse akkurat nå, så jeg trenger ikke å være der hele tiden, sier han.

Han rødmer lett når han får høre at andre har beskrevet ham som et stort, politisk talent.

- Nei, jeg kan ikke akkurat si at jeg ser på meg selv som et politisk stjerneskudd. Da jeg begynte i Høyre og over i politikken, var ikke tanken at jeg skulle gjøre et karrierehopp. Det var aldri en sånn type plan, bedyrer han.

For det har gått slag i slag for den 33 år gamle melbuværingen. For et år siden meldte han seg inn i Høyre, i mars i år begynte han å jobbe for Høyre, og kun måneder etter det igjen, ble han hentet til Statsministerens kontor og tjeneste for Erna Solberg.

I sommer ble det kjent at Hansson trådte inn i statsminister Erna Solbergs aller innerste kretser. På Kampanje ble denne saken blant de mest leste sakene i sommer.

- Hvorfor beveget du deg inn i politikken?

- Det var kanskje litt tilfeldigheter som spilte inn. Men det er klart, jeg har i mange år vært over gjennomsnittet interessert i politikk. Og var journalist i VG i mange år, korrespondent i Berlin i over sju år. Og så, etter at jeg flyttet tilbake til Norge, måtte jeg ta en del valg om hva jeg ville gjøre videre, sier han.

Vanskelige valg
På listen over valg, sto blant annet spørsmålet om han ville bli lege eller ikke. Planen var jo egentlig å gjøre ferdig medisinstudiet. Han hadde mye erfaring fra lokalavisen, men var godt i gang med studiene da han fikk et jobbtilbud.

- Jeg fikk jo et tilbud fra VG om å bli helsejournalist. Også ble det mer og mer, som det så ofte blir for unge journalister. Så gikk jeg til utenriksavdelingen. Da jeg fikk korrespondentjobben i Berlin, sa jeg fra meg studieplassen. Men jeg har aldri angret på den beslutningen.

Som 24-åring reiste han til landet han hadde bodd i deler av videregående skole. Han snakket flytende tysk og syntes at selv den tyske grammatikken var gøy.

- Da jeg jobbet som korrespondent i Tyskland, jobbet jeg jo alene med hjemmekontor. Det fordrer en streng sjøldisiplin. Det er jo ingen som ser deg over skulderen. Så det er ganske annerledes nå, jeg synes det er hyggelig med kolleger, sier Hansson. Den blå-hvite Høyre-pins’en glimter i solskinnet.

Han er full av lovord om sin tidligere arbeidsgiver i Akersgata.

- VG var en fantastisk arbeidsgiver. Det var en fantastisk tid og jeg hadde en fenomenal leder her i Frode Holst, som ga meg masse tillit, og lot meg få lov fokusere på viktige ting. Jeg fikk ta mange beslutninger på egen hånd, bygget opp et rikholdig kildenettverk over hele Europa, og dekket etter hvert saker over hele kloden, egentlig. Det var en veldig fin tid, sier han.

- Men hvorfor sluttet du da?

- Det var to ting; endringer i redaksjonen i VG som sannsynligvis var riktig og nødvendig, men som jeg nødvendigvis ikke følte at… Ehm, sier han nølende. Før han starter setningen på ny: - Jeg har jo full forståelse for at ulike organisasjoner må tilpasse seg den virkelighet de opererer i - i dag, det gjelder jo VG også.

Da valget om å forlate VG var tatt etter korrespondent-perioden var over, tok han en bachelorgrad i realfag og gjorde ferdig en MBA innen energi.  Og i fjor høst startet han på en deltids-mastergrad innen helsepolitikk ved Imperial College i London.

Artikkelen fortsetter.

Livet har ikke blitt snudd oppned selv om jeg har begynt å betale medlemskontigent i Høyre Hans Christian Kaurin Hansson

- En del av mitt liv
Med en politisk engasjert familie, der far har vært aktiv i lokalpolitikken og andre nære familiemedlemmer har sittet på Stortinget for Høyre, er det kanskje ikke så rart at han nå har valgt samme vei.

- Politikk har alltid vært en del av mitt liv, absolutt.

- Men du ventet med å melde deg inn i Høyre inntil for ett år siden?

- Ja, men jeg har ikke endret vesen etter at jeg gikk fra journalistikk til politikk. Livet har heller ikke blitt snudd oppned selv om jeg har begynt å betale medlemskontigent i Høyre! Men når man er journalist, må man opptre ryddig og nøytralt. Man kan ikke sitte og gjøre intervjuer med ulike politiske skikkelser og samtidig ha et politisk medlemskort i lomma. Det funker jo ikke. Men det var ikke et savn som journalist, altså.

Imponert over Erna
Som politisk rådgiver ved Statsministerens kontor (SMK), og med valgkampen i full gang, er det hektiske dager og mye reising.

- Vi var blant annet i Hordaland tirsdag og det regnet fra alle kanter. Men Erna lot seg ikke affisere av været, hun sto på en scene og talte for tusen studenter so sto i regnet.  Det ble i hvert fall veldig autentisk, sier han med en latter.

Når vi spør om hvordan det å jobbe med Erna, er han rask på pletten at dette ikke skal være et intervju som fokuserer på «Slik er det å jobbe med Erna».

- Erna er en hyggelig person og en god leder. Ikke bare for folkene hun leder, men også for landet. Hun er også veldig dyktig på å være ute blant folk. Hun er folkelig, for å si det sånn – det er ikke noe vi trenger å si til henne. Det slo meg da jeg begynte her, at det ikke er et image. Det synes jo jeg er kult.

En vanlig dag på SMK starter med et stabsmøte der politisk ledelse og embetsverket møtes. Etter det kan hva som helst skje, men et visst antall møter og reiser er det alltid.

- Jeg har ikke ansvar for oppfølging av noe enkeltdepartement, men er mer allround. Jobber en god del med reiser og logistikk, og selvfølgelig med tanke på bakgrunnen jeg har, er jeg aktiv på kommunikasjonsfronten.

Dropper papiraviser
Han har gjort seg noen tanker om utfordringene som norsk mediebransjen står overfor.

- Jeg har jo vært med på det. Så jeg vet jo hvordan det var. Jeg har jo forståelse for ledere som er nødt til å endre på ting og tilpasse bedriften til en annen, ny hverdag.  For inntektsstrømmene har jo endret seg, så det er klart at det er krevende. Det er utrolig mange dyktige pressefolk i dette landet, det er hevet over enhver tvil, sier han.

Hansson synes norske medier generelt er digitalt oppegående, men at man samtidig må akseptere at det er nye tider.

- Det finnes ingen quick-fix, men det er tydelig at det er mange redaksjoner her i landet som er langt fremme digitalt. Noen har funnet seg en nisje for papir eller digitalt format. Det er en slags disruptiv innovasjon  - digitaliseringen endrer både teknologien og atferdsmønstrene. I en ny mediehverdag er det ikke sikkert man har plass til alle som tidligere har vært der, sier han.

For verken utenfor hans leilighet i Oslo eller i Berlin ligger det papiraviser om morgenen. Det innrømmer han uten blygsel.

- Nei, det sluttet jeg med allerede da jeg bodde i Berlin. Jeg konsumerer nok mest nyheter på nett. På SMK får vi også fine sammendrag av nyheter og mediebildet, sier han.

- Media tegner et dyster bilde av PR-bransjen
Når vi kommer inn på temaet lobbyvirksomhet og PR-byråer som har en agenda, skryter han av bransjen.

- Folk har jo mål og ting de ønsker å oppnå – det er legitimt. Når man er i politikken er jo én ting ønsket om å holde kontakt med folk, men samtidig er det viktig å være bevisst den påvirkningen man blir utsatt for. Jeg har jo ikke noe imot å snakke med folk. Hvis jeg ser at noen har undertegnet en e-post med at de jobber i et PR-byrå, går den mailen automatisk i retur med et nei. Det er jo ikke sånn det er. Men jeg opplever den bransjen i Norge som veldig profesjonell og skikkelig, sier han.

Han tror vi i Norge har hatt flere diskusjoner knyttet til PR- og lobbyvirksomhet blant annet fordi mange politikere melder overgang til PR etter endt politiker-karriere.

- Kan du se for deg selv i PR-bransjen?

- Nå har jeg akkurat startet i ny jobb, så det er ikke akkurat karriereplanlegging jeg fokuserer på. Men det hadde ikke vært uaktuelt. Samtidig er det ikke sånn at det er mer aktuelt enn å gå inn i en rolle i næringslivet eller noe annet. Men når det er sagt, så tegner media et veldig dystert bilde av den bransjen. Det er akkurat som om man blir skitten på fingrene bare man hilser på noen. Jeg opplever det jo ikke sånn. Jeg kjenner veldig mange i den bransjen som er skikkelige folk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Som utflyttet nordlending prøver han å motbevise manges fordommer mot Høyres forhold til distriktene. - Jeg er skikkelig opptatt av distrikts-Norge og gleder meg stort over den nye våren for Nord-Norge, sier Hans Christian Kaurin Hansson. Foto: Eivor Eriksen

Ikke akkurat tv-slave
På hans hjemsted tettstedet Melbu i Vesterålen, bor fremdeles hans foreldre og én søster jobber som fastlege. Hans Christian Kaurin Hansson synes det er rart at mange tror Høyre er et parti som ikke er opptatt av distriktene.

- Det som er kult med politikken, er at man kan være med på å legge til rette for distriktene. Jeg er skikkelig opptatt av distrikts-Norge og gleder meg stort over den nye våren for Nord-Norge. Jeg gjør faktisk det. Det gir meg inspirasjon i jobben. Ny eksportrekord i hjemfylket mitt, da blir jeg stolt over hva det er mulig å få til steder der det er spredt bosetting, sier han.

Hverdagen på SMK er travlere på en annen måte enn korrespondentlivet i Berlin, kan han fortelle.

- Elixia-kortet har blitt liggende i skuffen, for å si det sånn. Selv om det er treningsrom på SMK, det får være et mål å bruke i alle fall det litt flittigere. Det har vært viktig for meg før. Da jeg var korrespondent hadde jeg joggeskoene med meg overalt.

Privatlivet er preget av reising sammen med kjæresten som bor i Lausanne i Sveits, og også opphold i den tidligere nevnte leiligheten i Berlin.

- Jeg og partneren min møttes i Singapore da jeg tok MBA-en min. I et avstandsforhold blir det til at vi møtes i friperioder. Han kommer til Oslo i dag for en langhelg, men ofte reiser jeg til Sveits eller vi reiser sammen andre steder, forteller han.

Fritiden fylles også med reiser til familien i Nord-Norge og da er det fjellturer heller enn tv som gjelder.

- Jeg er veldig glad i å gå i fjellet og prioriterer det når jeg har fri. Tv? Det har jeg ikke prioritert. Jeg vet at jeg burde sett på House of Cards, men jeg har ikke prioritert det. Men jeg ser jo nyhetssendinger. Det er jeg nesten forpliktet til.

- Helt til slutt, hva er dine ambisjoner?

- Helt ærlig. Jeg trives utrolig godt i den rollen jeg har nå. Det er mye viktigere å gjøre en god jobb der jeg er nå enn å sitte og skrive kladder på jobbsøknader. Jeg gikk ikke inn i politikken med ambisjoner om at jeg skulle oppnå veldig masse på kort tid. Men det er klart at jeg er opptatt av å gjøre en god jobb, avslutter han.

- Media tegner et dystert bilde av PR-bransjen