Mange selskaper søker årlig kommunikasjonsrådgivning i de norske PR-byråene og ifølge Finansavisen omsetter Norges seks største PR-byråer for til sammen 450 millioner årlig. Men er alle kundegrupper like velkomne hos byråene? Det er nærliggende å tro at selskaper som benytter seg av tjenester fra PR-byråer ønsker å fremme ulike interesser – også kontroversielle interesser. Alle kommunikasjonsrådgivere har i tillegg rett til å reservere seg mot å delta i arbeid som strider mot eget verdisyn, men hva er det rådgiverne ikke vil jobbe med?
Kampanje har vært i kontakt med en rekke PR-byråer for å finne ut om det er enkelte næringer det konsekvent ikke jobbes for, samt om det er et problem at ansatte har verdisyn som hindrer dem i å jobbe med enkelte oppdrag.
Svært få PR-byråer opplyser at de har totalreservasjoner mot enkelte næringer, men Geelmuyden Kiese (GK), Burston-Marsteller og Gambit H+K opplyser til Kampanje at de har som policy å ikke jobbe med tobakksrelaterte kunder.
- Vi tar ikke oppdrag for aktører i tobakksindustrien fordi den jobber lukket, og fornekter helseskade. Forrige uke presiserte vi at snus også er en del av tobakksindustrien, sier Hans Geelmuyden som i tillegg til tobakk, aldri tar oppdrag fra pornoindustrien.
Byrået ønsker åpenhet rundt kundeforholdene, og sendte i november 2013 ut en e-post til alle kunder med forespørsel om samarbeidet kunne offentliggjøres. Av selskapets 50 største kunder sa 38, blant annet Ikea, Get, Betsson og Kunnskapsdepartementet, ja til å bli offentlig kjent som GK-kunder. Den offentlige kundelisten til GK kan ses her.
På oppslagsgbilde er det Vouge-redaktør Anna Wintour som tar på seg pelskåpen, men det er ikke sikkert pelsindustrien ville blitt tatt i mot med åpne armer i alle norske PR-byråer. Kampanje har vært i kontakt med en tidligere PR-rådgiver som ikke ønsket å jobbe med oppdrag innenfor pelsindustrien eller omregulering av oljebransjen. Foto: Scanpix
Røyking forbudt: Flere PR-byråer har som policy å ikke jobbe med tobakksrelaterte kunder. Foto: Scanpix.
- Vi har takket nei
Utover tobakk hevder Burton Marsteller og Gambit H+K at de ikke har noe policy som utelukker kunder så lenge det ikke bryter med norsk lov.
- Gambit H+K vurderer alle potensielle kunder ut fra en rekke forhold før vi sier ja til et oppdrag. Dette gjelder eksempelvis om kundeforholdet er i konflikt med eksisterende kunder og om vi som byrå kan stå inne for det kunden ønsker å oppnå, sier Gaute Engbakk, CEO i Gambit H+K.
Engbakk opplyser videre at H+K Strategies har en egen internasjonal komite som vurderer etiske spørsmål.
Byrået JKL/MSL vurderer alle henvendelser ut fra kundepolicy.
- Vår kundepolicy utelukker ingen bransjer eller næringer automatisk. Dette vil være en nøye vurdering fra oppdrag til oppdrag, sier Kjersti Oppen.