DNB kutter i sponsoravtalene

DNB vil heller være på Øyafestival enn på friidrettsbanen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På sin egen øy på Øyafestivalen har den nye merkevaredirektøren i DNB, Camilla Forberg, tatt plass og speider etter nye bankkunder. En lade- og vannstasjon, sekkestoler og trekning av RayBan-briller er noe av det som skal lokke den unge og kule festivalgjenger til DNBs stand på Øyafestivalen.

- Vi inviterer 500 kunder til å komme på Øya og få mat og drikke. Dette betaler de for selv, men de får en rabattert pris fordi vi er sponsor. Dette er et av uttakene vi gjør med Øya-sponsoratet og det har blitt borte på en to tre, sier Forberg til Kampanje.  

Men det er det nye betalingsproduktet Vipps som har fått all oppmerksomheten på standen til Norges største bank.  Denne sommeren lanserte DNB den nye mobilappen Vipps som skal gjøre det lekende lett å betale venner og så langt har over 500.000 personer laste ned app’en.  Nå håper Forberg at sponsoratet av Øyafestivalen skal få enda flere til enn de rundt 3.000 som daglig laster ned betalingsløsningen til å prøve ut Vipps for å betale tilbake pengene man lånte til en øl eller middagen på festivalen.

- I går var det over 500 flere enn normalen som lastet ned Vipps-appen. Det skyldes vår tilstedeværelse på Øya uten tvil. Målet er rundt 500-1.000 flere hver dag de dagene festivalen varer: Dette måler vi time for time, sier hun.

- Hvorfor er DNB så synlige på Øya?

- Å ha en attraktiv posisjon blant de unge er viktig for oss. Det er viktig for merkevaren DNB å være tilstede der det skjer. sier Forberg.

- Er Øya på din topp 5-liste over dine favoritt-sponsorater?

- Øya er i hvert fall en kul og spennende avtale for oss, sier hun.

Øyas dronning:

Merkevaredirektør Camilla Forberg i DNB har bygd sin egen øy på Øyafestivalen for å ta i mot flest mulig av konsertgjengerne. Tanken er at flest mulig skal få øynene opp for det nye betalingsproduktet Vipps.  - Vi ønsker at folk skal komme innom oss å snakke om Vipps og har forsøkt å skape et eget område eller en øy på øya, sier hun.

Bruker millioner på Øya
DNB har vært til stede på Øyafestivalen i fire år og har som en av festivalsponsorene brukt «noen millioner» på Øya, ifølge Forberg. Men i år løper avtalen med Øyafestivalen ut.

Forberg sier banken har en ambisjon om å fortsette å være sponsorer av Øya.

- Vi er veldig positive til Øya og veldig spente på effekten i år, sier Forberg.  

Men selv om Øyafestivalen kan gå i forhandlinger med banken vel vitende om at det er ikke på festivalområdet Forberg vil kutte i antallet avtaler, så har andre sponsorobjekter i DNB-porteføljen mer å frykte. Den nye sponsorsjefen i DNB har nemlig startet arbeidet med å rydde i sponsorporteføljen og kutte i budsjettene som går til rene sponsoravtaler. Så langt er det sport som har vært rammet hardest.

- Sponsing har i altfor stor grad blitt et virkemiddel man bare har. Camilla Forberg

Kuttet friidrett
Under Camilla Forberg, som kom til banken fra SAS, har antallet sponsoravtaler på konsernnivå blitt redusert fra 45 avtaler til 37, og noen de største avtalene Forberg har avsluttet er avtalen rundt orientering og friidrettsforbundet og flere lokale avtaler.  

- Sponsing har i altfor stor grad blitt et virkemiddel man bare har. Man måler reklame, CRM, søk og alle andre mediekanaler på en eller annen måte, men vi har fortsatt et stykke å gå for å måle riktig effekt av sponsoratene. Det er viktig at vi evner å forklare for oss selv hvorfor vi har et sponsorat og hvilken jobb det gjør for merkevaren, sier Forberg. 

- Kommer det til å bli færre sponsoravtaler?

- Ja. Det kommer til å bli færre. Det er utfordrende å gjøre 37 avtaler like bra. Vi må gå «all inn» hvis vi skal få full effekt, sier hun.  

- Satt det langt inne å gå ut av friidretten?

- Litt. Da jeg begynte bygde vi opp «Idrettsleker» og håpet det skulle bli litt som «TINE Fotballskole», men det ble det ikke. Det var tyngre å dra det enn for eksempel fotballen som treffer bredere på befolkningens interesse, sier hun.

- Var det din beslutning?

- Ja, det var min beslutning. Den ble for dyr og vi kunne ikke se at vi fikk nok ut av avtalen, sier hun.  

Bruker mer på event
Størrelsen på sponsorbudsjettene til DNB er dermed ikke lenger hva de en gang var. Da Norges mektige sponsorsjef Jacob Lund holdt det gående i DNB, brukte banken over 120 millioner kroner i året på forskjellige sponsoravtaler.

Nå er størrelsen på sponsorbudsjettet blitt mindre enn pengene Forberg bruker på egne events og aktiviseringen av sponsoravtalene. Slik var det ikke før Forberg kom til banken.

- Vi er blitt ekstremt store på event og størrelsen på eventbudsjettet vårt er mye større en sponsorbudsjettet. Vi bruker en del ressurser på å lage topp stemning for kundene våre, sier Forberg.

- Hvor mye bruker på events?

- Det sier jeg ikke. Men det henger også sammen med at det er ikke noen vits å ha en sponsoravtale hvis du ikke gjør noe med det. Vi har gått fra å være en passiv sponsor til å drive med «Idrettsleker», «Åpen bakke» og invitere kunder på Øya, sier hun.  

Først og fremst er møte med kundene som er det viktige for sponsorsjefen.

- Det som driver merkevaren DNB aller mest er å skape gode og unike kundeopplevelser. Vi må gi noe tilbake til kundene våre. Det har mye større verdi dersom vi ønsker å bli bedre likt, mer preferert og få et bedre omdømme, sier Forberg.

- Tror du folk som har vært på Øya går fra festivalen med et bedre inntrykk av DNB?

- Ja, det tror jeg og det ser vi av omdømmemålingene vi mottar også, sier hun.

DNB kutter i sponsoravtalene