Tech-topper slåss om KI-tronen: - De er ikke raske nok

ARENDAL (Kampanje): Aftenposten-redaktør mener selv gigantene bruker for lang tid med tanke på å bygge nye produkter og verktøy til mediebransjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På Arendalukas første dag samlet noen av landets mektigste teknologisjefer seg på scenen for å diskutere hvordan kunstig intelligens nå er blitt en del av hverdagen til nordmenn flest. Men der tallene om hvor mange virksomheter og bedrifter som bruker denne nye teknologien, er det vanskeligere å slå fast hvor mange nordmenn som bruker kunstig intelligens i løpet av en dag.

- De aller fleste nordmenn bruker kunstig intelligens mer eller mindre bevisst, men vi har ingen konrekte tall, sier administrerende direktør i Microsoft, Kristine Dahl Steidel, til Kampanje.

Som leder av Microsoft i Norge er Steidel med på det teknologiske kappløpet rundt kunstig intelligens og det amerikanske selskapet er godt posisjonert gjennom sine investeringer på til sammen 13 milliarder dollar i Open AI, som står bak den banebrytende språkroboten Chat GPT. Microsoft eier med nær halvparten av selskapet bak ChatGPT.

- I arbeidslivet ser vi at 75 prosent av kunnskapsmedarbeiderne bruker kunstig intelligens i arbeidsdagen, og når norske bedriftsledere blir spurt sier over 70 prosent sier at kunstig intelligens kan gjøre bedriftens deres bedre, men under 20 prosent har tatt det inn i strategien, Dahl Steidel.

- Hva heter den største kunstig intelligens-tjenesten på markedet i dag?

- Microsoft Copilot, sier Dahl Steidel.

- Utviklingen går fort på dette området er det en 100 meter eller er det et maratonløp?

- Det er både 100 meter og maratonløp, men vi synes det er veldig positivt at mange aktører som jobber med utviklingen av den beste teknologien på et område som kommer til å forme både vår generasjon og fremtiden, sier Dahl Steidel.

Les også: NRK lar KI-giganter «skrape» nettsiden: - Åpenbart et brennbart tema

Her kan du se et videointervju med toppsjefene i Google, Aftenposten og Microsoft i Arendal.

Mener Google er størst

En annen teknologikjempe er Google som gjennom sin tjeneste Bard har tatt opp kampen med Microsoft om KI-tronen. Administrerende direktør i Google, Tine Austvoll Jensen, er ikke enig i svaret til den norske Microsoft-sjefen.

- Hvilken tjeneste er størst i dag på det norske markedet?

- Det er nok Google Søk, sier Austvoll Jensen.

Hun viser til at nordmenn i snitt gjør ti søk per dag og antall Google-søke i Norge er på hele 50 millioner hver dag og selskapet har allerede sluppet løs teknologien i sine søkemotorer gjennom tjenesten Bard og Chat GPT-utfordreren Gemini.

- Ser vi utelukkende på generativ kunstig intelligens, som gjør oss mer effektiv, produktiv og kreativ, så svarte 36 prosent av nordmenn i en studie i våres at de brukte minst ett generativt KI-verktøy hver dag. 26 prosent svarte at de brukte det på jobb og 85 prosent svarte at de trodde generativ AI-verktøy kom til å gjøre dem bedre på jobb, sier Tine Austvoll Jensen.

- Er det et kappløp mellom Google og Microsoft på dette området?

- Vi jobber hardt og målrettet for å få frem ansvarlig bruk av kunstig intelligens både i forhold til våre egne KI-etiske retningslinjer samtidig som vi bidrar med kunnskap og samarbeid både i internasjonal skala og med nasjonale myndigheter  slik at vi beveger oss i riktig retning her, sier Austvoll Jensen.

Kunstig intelligens og folket:

Mandag inviterte IKT Norge og Crayon til en panelsamtale om kunstig intelligens og det norske folk. Til stede var blant andre Tine Austvoll Jensen fra Google, Trine Eilertsen fra Aftenposten og Kristine Dahl Steidel fra Microsoft. Foto: Eivor Eriksen.

Vi er åpne og jobber med mange

Aftenpostens sjefredaktør, Trine Eilertsen, tror mange nordmenn er i berøring med denne teknologien uten helt å vite at de faktisk er det.

- Det vi i Aftenposten må være, er å være transparente overfor leserne. For oss er tillit og troverdighet viktig, sier Eilertsen til Kampanje.

- Dere bruker KI i dag i Aftenposten og blant journalistene, men hvilken tjeneste bruker dere mest, ChatGPT eller Google?

-  Nå utvikler vi også egne tjenester og verktøy som vi bygger på toppen av teknologier som finnes der ute. Vi er åpne og jobber med mange, sier Eilertsen.

- Men må dere utvikle egne ting når du har giganter som Google og Microsoft, er det ikke bare å vente på dem?

- Vet du hva, de er ikke raske nok. Vi må utvikle og lage ting internt som våre journalister kan bruke nå.

Samtidig viser utviklingen at de store teknologigigantene jobber tett med medieindustrien. Google har i mange år levert på både annonsetjenester og videoløsninger til mediene i tillegg til å gi mye trafikk til nettavisene fra sine søkemotorer. For Microsofts del er kunstig intelligens også blitt en brekkstang inn i medieindustrien og store internasjonale mediehus som Financial Times, Associated Press, tyske Axel Springer, Frankrikes Le Monde og spanske Prisa Media gjort store, økonomiske avtaler med Microsoft-selskapet, OpenAI.

- Hvem av Google og Microsoft blir mediebransjens prefererte partner på kunstig intelligens?

- Vi ser jo utviklingen og sitter i Schibsted og vurderer dette, men dette er vanskelig å svare på. Det som imidlertid er viktig for oss, er at vi ikke kommer i en situasjon der vi lager mye innhold som andre tjener penger på også klarer ikke vi å finansiere journalistikken. Hvis det bare er de store teknologiselskapene som skal kapitalisere på innholdet, så har vi ikke lenger frie og uavhengige medier om noen år. De som klarer å se dette, kan vi jobbe godt med, sier Eilertsen.

Les også:  Financial Times-toppen om OpenAI-avtalen: - Kan ikke holde tidevannet tilbake

Tech-topper slåss om KI-tronen: - De er ikke raske nok