Rådgir mediene i dekningen av Høiby-saken: - Regner med at det kommer en debatt

Flere reagerer nå på dekningen av siktelsen mot kronprinsessens sønn. Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen forsvarer ukebladets publiseringer.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Den siste uken har det stormet rundt Marius Borg Høiby i landets nettaviser og tirsdag formiddag gikk Politiet ut og la frem nye detaljer omkring pågripelsen og siktelsen av sønnen til kronprinsesse Mette-Marit. 

- De fleste har fått med seg at Politiet har opprettet en anmeldelse mot Marius Borg Høiby. Bakgrunnen for dett er en hendelse som skal ha skjedd natt til søndag 4. august, sier politiadvokat Henriette Taxt Rødstadli.

Borg Høiby skal være siktet for kroppskrenkelse og skadeverk, og hendelsen har gitt mediene vann på mølla både i inn- og utland. I dag, tirsdag 13. august, har de fleste av Norges aller største medier én eller flere saker om Borg Høiby høyt oppe på sine nettsider. Det til tross for at Høiby verken selv eller gjennom sin advokat så langt har kommentert opplysningene, påstandene og anklagene. 

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, forteller at hun har vært i kontakt med flere av sine medlemmer, og at saken har vært svært krevende å forholde seg til for mediene helt siden de første opplysningene forelå på redaksjonsbordene.

- Jeg kan garantere at det, «as we speak», pågår diskusjoner i landets redaksjoner om hva man skal publisere av opplysninger, når man skal publisere forskjellige opplysninger, og hva man bør vente med å publisere. Dette er spørsmål som stilles kontinuerlig rundt denne og andre saker, sier Nybø til Kampanje.

Les også: - Neppe klokt av Mette Marit og Marius å stille til felles intervju

Kampanje har vært i kontakt med advokat Øyvind Bratlien, som representerer Marius Borg Høiby, som så langt ikke har hatt anledning til å gi noen kommentar.

Bildene våre viser omfanget, dramatikken og alvorlighetsgraden i saken. Ulf André Andersen, Se og Hør-redaktør

- Krever åpenbart samtidig imøtegåelse

Et magasin som har gått langt i sin dekning av saken i Norge, er kjendisbladet Se og Hør. På forsiden av dagens magasin har de publisert det som angivelig skal være bilder av skadeverket på leiligheten i Oslo der hendelsen skal ha funnet sted. I tillegg har de óg gjengitt sterke anklager og påstander fremsatt i sosiale medier.

- Jeg har ikke oversikt over all dekningen og jeg kommer ikke til å kommentere på enkeltoppslag. Hvis man gjengir påstander fra et sosialt medium, så krever det åpenbart samtidig imøtegåelse. Jeg har ikke full oversikt over avgjørelsene til Se og Hør, det må Ulf få svare på selv, sier Nybø.

- Hvor går grensa og er bildene de har publisert OK?

- Det ville vært feil av meg å uttale meg om det, som om jeg sitter på en fasit på dette. Det er ikke sånn at vi kan si «akkurat der går grensa». Det er veldig mange saker hvor grensene ikke er så tydelige, og forskjellige redaksjoner vil ta forskjellige avgjørelser, sier Nybø.

Til tross for at det er vanskelig å tegne opp en nøyaktig grense, har flere reagert på publikasjonen av bildene. Kongehusekspert Tove Taalesen mener det er et overtramp, og overfor TV 2 utrykker politiadvokat Henriette Taxt Rødstadli at det er uheldig.

- Jeg vet ikke hvor Se og Hør har disse opplysningene fra. Jeg tenker på en måte at det er uheldig, men det er pressens valg å publisere det, sier hun til TV 2.

Har tillit til sine medlemmer:

Leder av Redaktørforeningen, Reidun Kjelling Nybø, har diskutert mange vanskelig saker i lys av presseetikken. Nå stiller hun seg til rådighet for redaktører som publiserer informasjon om siktelsen knyttet til Marius Borg Høiby.

- Snakker med redaktører om saken

Nettavisen er blant mediene som har kastet seg over saken om Høiby, og til avisen har advokaten til Høiby, Øyvind Bratlien, rettet mediekritikk. Tidligere denne uken skrev Bratlien i en SMS at medienes dekning av saken «begynner å bli uverdig når ingen av partene ønsker å bidra».

Nybø, som for øyeblikket er på plass i Arendal under Arendalsuka, ønsker ikke å gå inn på karakteristikker av mediedekningen. Hun forteller derimot at sekratarietat diskuterte saken «senest i dag tidlig».

- Vi regner med at det kommer en debatt om mediedekningen og vurderingene som gjøres. Det vi synes er fint, er at redaktører er åpne og svarer på spørsmål om hvorfor de tar de avgjørelsene de gjør, sier Nybø.

Hun minner imidlertid sine medlemmer om at det fremdeles er tidlig i politiets etterforskning av saken. Enn så lenge foreligger det kun en siktelse i saken, noe som ifølge pressetikken taler for varsomhet med identifikasjon gjennom navn og bilder og at en skal unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasjer. 

- Man må gjøre vurderinger på hva man skal publisere til hvilke tidspunkt, og hvilke påstander som krever samtidig imøtegåelse, sier Nybø. 

Nybø oppgir at Redaktørforeningen har vært i kontakt flere av sine medlemmer som søker råd.

- Har du vært i kontakt med Se og Hør?

- Jeg forteller ikke hvem jeg har gitt råd til og ikke. Vi praktiserer taushetsplikt. Det jeg kan si er at jeg har snakket med redaktører om denne saken.

- Hvilke råd gir du dine medlemmer?

- Det kan variere, men det er ingen tvil om at detaljer knyttet opp til imøtegåelse og identifisering er en del av diskusjonen, sier hun. 

- Politiet må få gjøre jobben sin uten at mediene avgjør faktum og skyld

Marius Borg Høiby har hyret inn advokat Øyvind Bratlien i saken som nå dominerer fullstendig i norsk presse. Bratlien har forsvart noen av Norges tyngste kriminelle i en årrekke, og har bedt mediene om å trå varsomt i saken omkring sin klient.

- Taushet skal ikke forhindre omtale

I dagens utgave av Se og Hør har sjefredaktør Ulf André Andersen en kommentar på trykk om hvorfor kjendisbladet dekker Marius Borg Høiby-saken slik de gjør. Han mener det som kommer frem der er dekkende for mange av spørsmålene som nå reises i saken.

- Saken i dagens utgave av Se og Hør viser med tydelighet omfanget, dramatikken og alvorlighetsgraden av saken som vi mener har stor offentlig interesse, mener Andersen.

Han fortsetter:

- Det har en stor journalistisk egenverdi å vise åstedet for hendelsen som førte til siktelse for vold og skadeverk. Informasjonsbehovet i denne saken er svært stort. Det har aldri tidligere skjedd at et medlem av kongefamilien er blitt arrestert og siktet i en alvorlig straffesak.

- Hvilke etiske vurderinger har dere gjort?

- En sentral del av journalisters oppgave er å belyse maktmisbruk, urettferdighet og overgrep, spesielt når det går ut over dem som er i en svakere posisjon. Se og Hør vil sikre at de som ikke har en sterk stemme, blir hørt, og at maktbalansen blir utfordret. Og i denne saken mener vi at Se og Hør skal se på saken fra fornærmedes side, svarer sjefredaktøren.

Han mener at journalister ikke skal være nøytrale til urett, til tross for at ett av de grunnleggende prinsippene i journalistikken er å etterstrebe objektivitet.

- Når en part i en sak er klart underlegen eller urettferdig behandlet, kan det være journalistens plikt å fremheve denne urettferdigheten. Dette bidrar til å avsløre skjevheter og tvinge fram ansvarlighet fra de som har makt. I denne saken mener vi at offerets rettigheter må bli ivaretatt på en forsvarlig måte. Og det er naturlig å reise spørsmålet hvorfor politiet brukte så lang tid på å pågripe Marius Borg Høiby. Bildene våre viser omfanget, dramatikken og alvorlighetsgraden i saken, sier han. 

Han forteller samtidig at de har søkt kommentarer fra Marius Borg Høiby i løpet av dekningen. Flere av sakene til Se og Hør vil ifølge Vær Varsom-plakaten utløse samtidig imøtegåelse. 

- Men hans forsvarer har møtt oss med taushet både før og etter publiseringen. Det er et grunnleggende prinsipp i presseetikken at taushet fra den som utsettes for sterke anklager, ikke skal kunne forhindre omtale, sier Andersen. 

Rådgir mediene i dekningen av Høiby-saken: - Regner med at det kommer en debatt