Pol-gründer gjør kunst av feriestreker: - En drøm jeg ikke har turt å si høyt

Thorbjørn Ruud er klar med sin første utstilling. - Man føler at man kler seg naken, sier han.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Thorbjørn Ruud er ikke noe ubeskrevet blad i reklamebransjen, men som kunstner er han så å si på startstreken. Torsdag åpner han sin første utstilling – «I was always happiest between the waves» - på The Oslo Gallery på Bislett.

- Det har vært en drøm jeg har hatt, men som jeg ikke har turt å si høyt. Når noen har spurt om jeg ikke skal ha utstilling snart, så har jeg sagt at «nei, det tror jeg ikke», sier han.

Når det likevel skjer, innrømmer Ruud at han av og til tar seg i å «angre som en bikkje».

- Man kjenner på presset. Man føler at man kler seg litt naken når man åpner døra og skal vise frem hva man har tegnet. Jeg er litt flau og stolt.

- Feriene har blitt et kunstprosjekt

Ruud er utdannet Art Director fra Westerdals og er en av landets mest prisbelønnede kreatører. Han har flere år bak seg i Try, der han blant annet jobber som kreativ leder, før han var med å etablere datterselskapet Pol i 2014. I 2012 fikk han hedersprisen i Gullblyanten sammen med sin daværende makker Petter Bryde. 

Ved siden av jobben som kreativ leder i Pol har han tatt på seg kunstnernavnet Vacation Visualizer og fra Instagram-kontoen med samme navn har han delt flere av feriestrekene sine de siste årene.

- Feriene mine har på en måte blitt et kunstprosjekt hvor jeg har lært meg flere stiler, for å bli en bedre Art Director og ikke rustne  i ferieperioden. Etter hvert så ble det liksom en greie og et selvpåført press på å levere noe nytt når jeg kom tilbake fra ferie.

Det er også dette tittelen på utstillingen – som er hentet fra et av bildene – spiller på.

- «Between the waves» er det jeg kaller ferie. Det er kanskje litt beskrivende for hva jeg selv trives i, denne roen i midten, samtidig som jeg også er avhengig av det høye trykket som man er vant med fra reklamebransjen. 

Bransjetryner på veggen:

Thorbjørn Ruud har brukt seks måneder på bildet som har gitt tittelen til utstillingen. Her har han tegnet inn 1800 mennesker, og flere av dem kan man kjenne igjen fra reklamebransjen. Foto: Dag Robert Jerijervi

Henter inspirasjon fra oppveksten

Mye av inspirasjonen er hentet fra oppveksten på Vestli i Groruddalen. Graffiti, skate- og snowboardkultur, motorsport og musikk er blant stikkordene her.

- Hvis du vet hva jeg liker, så tror jeg du kan se det litt her og der, sier han.

Flere av bildene kjennetegnes av en stor detaljrikdom, sterke farger og referanser til popkultur. Men det er også stor variasjon i utstillingen.

- Det henger sammen med yrket mitt som Art Director. Når du jobber med reklame, så må du tilpasse stilen til de ulike merkevarene, og utførelsen må stemme overens med ideen. Så min tilnærming er å velge stilen etter ideen, derfor er det ikke helt sånn at du kan kjenne igjen stilen min overalt.

- Starter bildene dine ofte med en konkret idé?

- Ja, det kan ofte være en liten idé, og så forsvinner jeg ofte inn i det og så baller det litt på seg underveis. Men jeg har én eller annen tanke om hvor jeg skal.

Noen av ideene starter også på jobben.

- Når du er kreatør så jobber du egentlig idé hele døgnet. Hodet surrer og går i en eller annen retning, og noen ganger tar jeg det ut i mine private ting hvor jeg ikke har en oppdragsgiver som bestemmer hvordan det skal se ut til slutt.

Nye og gamle farvann:

I «Sailing off to Dreamland» har Thorbjørn Ruud latt seg inspirere av gamle oljemalerier av skip, men det er Skipper'n som styrer skuta. Foto: Dag Robert Jerijervi

Samarbeider med tidligere kollega

Det er Martin Aarestrup som står bak The Oslo Gallery. Han har lang erfaring fra TV- og reklamebransjen, og har også jobbet sammen med Thorbjørn Ruud i BBDO.

Aarestrup forteller at han ga Thorbjørn Ruud «et lite dytt» da han begynte å planlegge åpningen av galleriet.

- Jeg har kjent Thorbjørn i mange år og har alltid digget det han har holdt på med. Det passer også veldig bra profilmessig med hva jeg ønsker å bygge med The Oslo Gallery, sier Aarestrup.

- Vi kjenner hverandre godt, både fra jobb og privat, så timingen var perfekt, sier Ruud.

Aarestrup tror folk kommer til å forlate utstillingen med et smil.

- Det er morsomme og utfordrende bilder. Du blir glad av å se på dem.

- Er dette et karriereskifte?

- Nei, jeg føler at jeg kan kombinere dette og at jeg blir bedre i begge jobber med å drive med det samtidig, sier Ruud.

Pol-gründer gjør kunst av feriestreker: - En drøm jeg ikke har turt å si høyt