Ny milliardkamp på TV-markedet: - Konkurransen er beinhard

Max, TV 2 og Viaplay har i alle år kjempet om reklamepengene på det norske TV-markedet. Nå skal TV-milliardene fordeles på nytt.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

TV-høsten er i full gang og det er ikke bare dramaserier og underholdningsprogrammer som har premiere. For mange er det også premierer på både nye strømmetjenester og nye abonnementspakker, der den store nyvinningen er rimeligere abonnement med reklame. Ifølge analyseselskapet Mediavision er det 350.000 nordmenn som strømmer TV med reklame i Norge i dag

- Vi er veldig fornøyde med lanseringen av Max i Norge og Norden og har merket en betydelig interesse for tjenesten og innholdet fra seere og annonsører, sier kommersiell direktør for Warner Bros. Discovery i Norden, Kasper Kryger, til Kampanje. 

Strømmetjenesten Max, som ble lansert i Norge i mai har tre ulike abonnementstyper, «Basis med reklame», «Standard» og «Premium».  Tanken med reklameabonnementene er at de skal gi folk som merker dyrtiden på lommeboka, en mulighet til å kutte ned på utgiftene uten å kutte relasjonene til strømmetjenesten. Max sitt reklameabonnement koster 89 kroner per måned, mens standardabonnement koster 129 kroner per måned. 

- Vi opplever en bred interesse for alle pakkene på Max, og vi ser at seerne setter pris på valgfriheten og muligheten til å skreddersy sin egen seeropplevelse, sier Kryger.

Les også: Lover 900 timer nordisk innhold på Max: - Skal bli blant de tre største

Starter reklamesalget:

- Selv om seerne blir eksponert for annonser, ønsker vi å gi alle en førsteklasses seeropplevelse uavhengig av hvilken abonnementspakke de velger, sier kommersiell direktør for Warner Bros. Discovery i Norden, Kasper Kryger.

- Færre annonser per time

Da TVNorge- og Max-eieren lanserte sin nye strømmetjeneste kunne toppsjefen Christina Sulebakk fortelle at mengden reklame vil variere fra program til program. 

- Det vil fortsatt være en premium seeropplevelse med reklamer, og på noen premierer vil vi ha færre av dem. Så hvis du går inn og ser premieren av «House of the Dragon», vil du ikke få så mange reklamer, mens for tidligere sesonger vil det være flere, kunne Sulebakk fortelle. 

Kommersiell direktør for Warner Bros. Discovery i Norden, Kasper Kryger, forteller at TV-selskapet har en annen tilnærming til reklamen på strømmemarkedet. 

- Gjennom Max tilbys annonsørene reklameplassering rundt premium innhold hvor de når et svært attraktivt publikum, og med færre annonser per time sammenlignet med lineær-TV. Vi har sett et bredt spekter av annonsører benytte seg av denne muligheten, sier Kryger.

Warner Bros. Discovery-toppen har med sine lineære TV-kanaler TVNorge, Fem og Discovery kjempet om rundt 3,5 milliarder kroner i rene reklamepenger på det norske TV-markedet de siste årene. Nå skal disse pengene fordeles digitalt. 

 - Kan annonsørene kjøpe reklamespotter lineært og digitalt hver for seg, eller må de kjøpe en pakke?

- Annonsørene kan kjøpe reklamespotter separat, både lineært og digitalt.

Les også: - TV har en sentral rolle i mediemiksen også som digital kanal

Sliter med målingen

Kampanje har tidligere omtalt en teknisk svikt i som fører til at WBD ikke fikk fanget opp alle seerne i Kantars målinger.

- Feilen ligger ikke hos leverandør Kantar, men i våre egne registreringssystemer. Dette har ført til at tellingen av de som ser på oss via smart-TV ikke har blitt registrert de siste fem-seks månedene, sa Programredaktør i WBD, Magnus Vatn, til Kampanje på tidspunktet.

- Skal Max med reklame bli en del av Kantars TV-tall?

- Vi ønsker at innholdet vårt skal måles uavhengig av plattform og har en pågående prosess med Kantar for å inkludere dette, sier Kryger til Kampanje.

Les også: Omsetningen faller med over 750 millioner kroner for TVNorge-eier

Viaplay:

Viaplay-toppene Anina Johansen og Kenneth Andresen møter høsten med flere gamle og gode TV-konsepter i tillegg til sport som ski, fotball og Formel 1. Foto: Øyvind Hofsrud.

- Må få lov å vokse seg stor

Også Viaplay er i gang med sitt reklameprodukt. Det var i begynnelsen av august at Viaplay annonserte at de også ville et abonnementstilbud som inkluderer reklame. 

Viaplay sitt reklameabonnement «Viaplay film og serier med reklame» koster 109 kroner per måned. Abonnemetet «Viaplay film og serier» koster 159 kroner per måned. Norgessjef i Viaplay, Kenneth Andresen, sier til Kampanje at mange har klikket seg inn og kjøpt den nye pakken. 

- Det er et tilbud som har blitt tatt godt imot, og som vi tror kommer til å gjøre film og serier, som er pakke hvor denne løsningen er, tilgjengelig for flere. Det er en pakke vi tror vil tilgjengeliggjøre innholdet vårt for flere, og selvfølgelig også være et godt digitalt tilbud for annonsørene.

- Og hvordan har den blitt tatt imot av annonsørene?

 - Den er det bra med annonser på fra start, men den har vært noen uker i markedet, så den må få lov til å vokse seg stor, men det er ingen tvil om at det å kunne kjøpe digitale annonser på stor skjerm og i premium strømmetjeneste er attraktivt. Vi opplever at det er stor etterspørsel om digitale formater, sier Viaplay-sjefen.

Les også: Viaplay og TV3 «går tilbake til røttene»: - Vi har blitt en kjendisfabrikk

- Svaret er begge deler


Om seertallmålingene til Viaplay blir en del av Kantars TV-tall er fremdeles uavklart. 

- Hva er vurderingen bak om det skal være det? 

- Det får vi komme tilbake til. Det er vurderinger vi gjør løpende rundt alt. Hva skal måles, hvordan skal det måles, men det får vi komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier Andresen.  

- Hvordan får annonsørene vite hvor mange som ser på digitalt?

-  Alt vi gjør av digitalt salg har vi gode rapporteringer på, så annonsørene får rapporteringer på leveringene, selv om det ikke er en del av Kantar. 

- Er det seerne eller annonsørene dere skal tjene penger på?

- Det er det som er, det er en kombinasjon. Det er forretningsmodellen i det som kalles HVOD (hybrid video on demand, red. anm), det er at man har et vekselbruk at man får inntekter både fra abonnenter fra annonsørene. I de tradisjonelle pakkene er det utelukkende inntekter fra abonnentene, men her så er svaret begge deler, sier han.

TV 2: - Konkurransen er beinhard

TV 2 har hatt sitt reklameprodukt ute på markedet en stund og er også den eneste kommersielle kanalen som er med i Kantars TV-målinger.

- Har TV 2 et fortinn for annonsørene ved å være eneste kommersielle kanal i Norge som er på Kantars TV-tall?

- Vi er veldig fornøyde med at vi har en tredjepart som måler alle tallene våre - både lineært og på TV 2 Play. Så håper vi at våre konkurrenter får orden på sine tekniske utfordringer inn mot Kantar slik at de også blir med som fullverdige aktører i målingen, sier organisasjon- og kommunikasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfeld.

Men det er ikke bare de «vanlige» konkurrentene TV 2 nå må bryne seg på. Konkurrentene Netflix, Disney, Prime og SkyShowtime har innført eller er i ferd med å innføre et billigere tilbud til de som aksepterer reklame.

- Frykter TV 2 å miste annonsører til de globale aktørene og vil denne frykten øke dersom strømmetjenestene også kommer på Kantars TV-tall målinger?

- TV 2 har et sterkt norsk reklameprodukt som står sammen med populært, kjent innhold som norske seere kjenner og elsker, det være seg både sport, nyheter og underholdning. Det er unikt og vi tror det har en sterk posisjon fremover, selv om konkurransen er beinhard. Vi vil fortsette å utvikle våre reklameprodukter digitalt, slik at det utvikles i takt med seerens vaner og annonsørenes ønsker og behov, sier Vindfeld.

Ny milliardkamp på TV-markedet: - Konkurransen er beinhard