Monster-tap for Pørni-produsent: - Utvilsomt krevende

Og nå truer en mulig streik over TV-produksjonsselskapet som står bak suksesser som «Maskorama»- og «Alt for Norge».

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

- I et marked hvor produksjonsordrene blir færre og budsjettforhandlingene mer utfordrende, er det utvilsomt krevende å opprettholde en bærekraftig drift, sier daglig leder i Monster, Eva Rolland Korshamn, til Kampanje.

Monster er eid av det tyske TV-konsernet RTL og er en av de virkelige store TV-produksjonsselskapene i verden ved siden av franske Banijay og ITV, men størrelsen til tross så hjelper ikke det på resultatutviklingen i Norge. I 2023 ble de to produksjonsselskapene Monster og FremantleMedia Norge slått sammen i ett felles selskap, men fusjonen til tross så taper det nye selskapet både omsetning og voldsomt med penger.

Nedgangen i omsetning i Monster er på over 100 millioner kroner og Rolland Korshamn mener det henger sammen med de store trendene i det norske og det internasjonale TV-markedet.

- Som andre bransjer så påvirkes også medie- og TV-bransjen av globale økonomiske forhold. Både internasjonale strømmetjenester og lokale kunder har kuttet hundretalls millioner i sine programbudsjett, og som leverandør til disse, har situasjonen for flere norske produksjonsselskap vært særdeles prekær, sier Rolland Korshamn

Hun sier det har vært en merkbare endringer hos de store, norske TV-kanalene.

- Det ble bestilt færre norske produksjoner, også har budsjettene blitt lavere, noe som gjør det ekstra krevende å produsere lønnsomt, også for Monster.

- Er det en alvorlig utvikling?

- Det er et resultat vi ikke ønsker å se igjen, men det indikerer ikke en utvikling for selskapet. Betydelige deler av det negative resultatet skyldes grep tatt i organisasjonen nettopp for å stå enda sterkere i møte med det mediemarkedet vi opererer i, sier Rolland Korshamn.

Les også: Dramakutt og nedtrykte TV-produsenter: - Du kan jo slå opp dotcom-bobla på Wikipedia

Ny Monster-sjef:

Eva Rolland Korshamn har som ny Monster-sjef en del å rette opp i med tanke på regnskapstallene. Monster alene stod for rundt halvparten av et samlet tap på nærmere 50 millioner kroner hos eieren Fremantle Norge.

Slo sammen selskaper

Monster-sjefen Eva Rolland Korshamn er i dag leder for det sammenslåtte selskapet og tok over etter den tidligere Monster-sjefen Ingvild Daae tidligere i år. Daae var også lenge sjef i FremantleMedia Norge ettersom Petter Testman-Koch forsvant som en følge av fusjonen.

- Men denne fusjonen vil styrke oss ytterligere som en solid underholdningsleverandør, sier Rolland Korshamn.

- Har dere måttet si opp fast ansatte?

- Med en reorganisering, og i vårt tilfelle en fusjon av to selskaper, er det naturlig at noen stillinger endres eller kuttes – og i den forbindelse har vi også gjort individuelle avtaler med tidligere ansatte, sier hun.

En av dem som fikk solid betalt var den tidligere Monster-sjefen Ingvild Daae som fikk en total utbetaling på hele 4,6 millioner kroner.

- Daae endte sitt siste år som sjef i Monster med en ganske solid lønnspakke på 4,6 millioner kroner. Ønsker dere kommentere på det?

- Nei.

Kan havne i TV-streik

Fremantle-selskapene har stått for flere av landets mest populære underholdningsprogrammer på TV med «Maskorama» (NRK), «Forræder» (TV 2) og «Norske Talenter» (Warner Bros. Discovery) som noen av de mer kjente. I tillegg har Monster levert store dramaproduksjoner som «Exit» (NRK), «Pørni» (Viaplay) og «Furia» (Viaplay). 

- Selv om 2023 var tøft år resultatmessig, så kunne vi glede seere med mye god underholdning som blant annet «Stjernekamp», «Maskorama», «Fra Bølle til bestevenn», to sesonger av «Forræder», «Norske talenter», «Knekt» og «Jakten på kjærligheten.», sier Rolland Korshamn.

Selskapet lager også «Alt for Norge» for Warner Bros Discovery som i disse dager vil bli rammet dersom det bryter ut en streik i den norske TV-industrien.

- Hvordan vil en eventuell streik slå ut for dine produksjoner?

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hvordan et eventuelt streikeuttak vil påvirke våre produksjoner, men det er klart at en streik vil ha betydelige konsekvenser for hele produksjonsbransjen. Det er i alles interesse at partene kommer til enighet om en avtale, sier Monster-sjefen.

Partene, Norsk Filmforbund og Virke Produsentforeningen, har gitt seg selv en frist frem til midnatt i kveld for å komme til enighet. Hvis ikke kan oppunder 400 ansatte i norske TV-produksjonsselskaper bli tatt ut i streik dersom konflikten strekker frem til helgen.

Les også: Nærmere 400 TV-ansatte kan tas ut i streik - her er programmene som rammes

Her kan du se alle tallene til Monster for regnskapsåret 2023. Alle tall i MNOK. Omsetningsfall på over 130 millioner

Monster  2023 2022 Endring i %
Omsetning 285,6 416,7 - 31
Driftsresultat - 32,5 9,4  
Resultat før skatt - 32,4 9,8  

Kostbar fusjon og eventsmell

TV-fusjonen mellom Monster og FremantleMedia Norge ble kostbar for eieren Fremantle. Ser en på tallene til eierselskapet Fremantle Norway er tapet på hele 50 millioner kroner. Selskapet må ta inn en fusjonskostnad på 12 millioner kroner som en følge av sammenslåingen mellom Monster og FremantleMedia Norge og i tillegg gjør gruppen en nedskrivning i eventbyrået Playroom Event på rundt 28 millioner kroner, etter en solid smell i eventbyrået på minus 17 millioner kroner.

- Jeg har ingen kommentarer utover det som angår Monster, sier Rolland Korshamn, sier hun.

- Hvordan se det ut i år for TV-produksjonsdelen?

- Endelig omsetning for 2024 er for tidlig å kommentere, men et par serier, deriblant sesong fire og fem av «Pørni», er produksjoner som startet opp i 2023, men som ferdigstilles i 2024, sier Monster-sjefen i Norge.

Her kan du se alle tallene til Fremantle Norge for regnskapsåret 2023. Alle tall i MNOK. Store tap for TV-kjempe

Fremantle Norge 2023 2022 Endring i %
Omsetning 15,5 15,2 + 2
Driftsresultat - 12,3 - 2,1 -
Resultat før skatt - 49,2 - 2,2 -

Monster-tap for Pørni-produsent: - Utvilsomt krevende