Mer drama i vente for TV-produsenter: - Alle må være med å dra lasset

Streiken ble avverget elleve timer på overtid, men utfordringene står fortsatt i kø.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norske TV-produsenter puster lettet ut etter at Virke Produsentforeningen klarte å komme til enighet med Filmforbundet om en avtale om TV-underholdning etter 37 timer med forhandlinger, elleve timer på overtid.

Dermed blir det ingen streik blant over 400 TV-arbeidere og den viktige TV-høsten kan avvikles som planlagt.

Resultatet av meklingen sikrer en lønnsvekst på minimum 5,2 prosent, men en ramme på 6,8 prosent. Det er godt over resultatet fra frontfagene som endte med en ramme på 5,2 prosent.

I tillegg til blir produksjonsledere nå inkludert i avtalen, og det er avtalt forhandlingsløp for fast ansatte og produsenter.

- Det er viktig å presisere at det er en generell lønnsvekst på 5,2 prosent, og et tak på 6,8 prosent for noen av de lavest lønnede i bransjen, sier daglig leder i Monster, Eva Rolland Korshamn til Kampanje.

Monster står bak flere av landets største TV-suksesser, inkludert «Pørni» og «Alt for Norge». Sistnevnte skal tilbake på TVNorge etter et lengre opphold og var ett av programmene som ville blitt rammet av en streik.

- En kode vi ikke har knekt

Eva Rolland Korshamn legger til at de er svært glade for at partene kom til enighet - elleve timer på overtid onsdag formiddag.

- Vi er selvfølgelig veldig fornøyde og glade for at vi slipper en streik og jeg tror dette er en positiv utvikling for bransjen.

Men for å få til lønnsveksten på 5,2 prosent, mener hun alle i bransjen må bidra.

- Som et resultat av dette er alle nødt til å være med å dra lasset. Det innebærer også kundene våre, som er TV-kanalene, sier hun.

- Men jeg tror dette også betyr at vi må finne nye og smarte måter å produsere på. Dette blir viktig i tiden fremover.

Monster-sjefen mener bransjen står overfor en av sine største utfordringer på lang tid.

- I flere år har vi stått i en vanskelig situasjon der det stadig blir tøffere å forhandle budsjetter. Og derfor tror jeg vi må finne nye måter å produsere på. Enten ved hjelp av ny teknologi eller andre måter. Det er en kode vi foreløpig ikke har knekt, som jeg tror alle som jobber med produksjon tenker på.

- Det er ikke bare å be om mer penger

Administrerende direktør i Nordisk Banijay, Erlend Hernø Røeggen, mener Filmforbundet og Virke landet på et fornuftig resultat som han mener bransjen kan håndtere.

- Men det er ikke bare å be om mer penger fra kanalene midt i sesonger, så det er produksjonsselskapene som må jobbe seg frem til bærekraftige løsninger, sier Røeggen til Kampanje.

Nordisk Banijay lager blant annet 71 grader nord-produksjonene, Mesternes Mester, Kongen Befaler og Demenskoret.

- Hva tenker du om en generell vekst på 5,2 prosent? Er dette noe dere kan klare på egenhånd, eller vil dere prøve å få hjelp av TV-kanalene?

- Den norske TV-bransjen er superprofesjonell, og jeg mener vi lager ekstremt mye bra TV for relativt lave budsjetter i forhold til verden utenfor. Det handler mye om stolthet for faget, men produksjonsfolkene skal selvsagt ha en rettferdig lønn.

Han sier at økte kostnader ett sted, ofte fører til sparing et annet sted.

- Vi gjør selvsagt alt vi kan for å få godt nok betalt for produksjonene våre. Vi har jo store ambisjoner og relativt få seere, så det er en stadig kamp, sier Røeggen.

Programredaktør Trygve Rønningen i TV 2 har bare en kort kommentar til saken.

 

- Streik er det siste vi hadde trengt

Mastiff-sjef Jostein Olseng er lettet over at de kan jobbe videre med høstens TV-produksjoner.

- I den utfordrende situasjonen bransjen er i å nå, er en streik det siste vi hadde trengt, sier han til Kampanje.

Mastiff står blant annet bak den helt nye realityserien «Vokteren» som har premiere på TV 2 i september. Dette var ett av de første programmene som ville ha blitt rammet av en streik.

- Jeg må bli bedre kjent med oppgjøret før jeg kan si noe om det, men vi er i en presset tid når du ser på resultatene til TV-selskapene og produksjonsselskapene. Akkurat nå er vi først og fremst lettet over at det ikke blir streik, sier Olseng.

- Kan konsekvensen bli at dere må ta bedre betalt fra TV-kanalene?

- I en tid der TV-kanalene tjener mindre, så er det ikke en rett frem jobb å få bedre betalt, men vi vil at alle skal få rettferdig og riktig betalt. Sånn skal det være. Vi er forkjempere for et ryddig og rettferdig arbeidsliv.

Det er for øvrig også mer forhandlingsdrama i vente for TV-produsentene, eller dramaforhandlinger for å være mer presis. Etter hvert skal nemlig overenskomsten for TV-drama på forhandlingsbordet.

- Nå skal vi trekke pusten, sove noen timer og avtale en dato for det, sier Elisabeth O. Sjaastad, leder i Filmforbundet.

 - Blir de forhandlingene like tøffe?

- Det gjenstår å se. Vi har ikke satt oss ved forhandlingsbordet enda med overenskomsten som gjelder TV-drama. Vi har gode og fruktbare forhandlinger på alle områder vi har avtaler.

Les også: TV-profil og produsent roper varsko: - Ganske mange nervøse selskaper

Mer drama i vente for TV-produsenter: - Alle må være med å dra lasset