Lendo treffer bunnen i ny reklamebørs: - Kan være folk blir litt provosert

- I en tid hvor renten går opp så oppfordrer vi folk til å bli bestevenn med lånet sitt Det kan være en klinsj, sier markedssjefen i Lendo.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Schibsted-selskapet Lendo kunne i juni presentere Morgenstern som nytt reklamebyrå. I deres første reklamekonsept sammen oppfordret de nordmenn, som de omtaler som et «lånefolk», til å bli «bestevenn» med lånet sitt.

Reklamefilmen har nå blitt målt i Reklamebørsen, som kartlegger hvordan nye reklamefilmer blir mottatt i det ganske land. Det er Essence Mediacom som står bak Reklamebørsen.

I Morgenstern og Lendos første samarbeid, kan det imidlertid virke som de kommer noe skjevt ut fra hoppkanten, særlig på parameteret «liking».

- Lendos film om å «bli bestevenn med lånet ditt» engasjerte negativt og filmen er den klart mest mislikte hittil i år. Filmen er også inne blant de 25 mest mislikte filmene i Reklamebørsens 16-årige historie, sier Håvard Ose, innsiktssjef i Essence Mediacom.

Hele 41 prosent av de spurte stiller seg negative til denne filmen, mens bare tolv prosent er positive. Resten plasserer seg i midten. 

Her kan du se den nyeste reklamefilmen som Morgenstern laget for Lendo. 

- Vi er fornøyde

Markedssjef i Lendo, André Restrup Strand, forteller at han gjerne skulle sett at reklamefilmen var bedre likt, men er fornøyd med at folk engasjerer seg i den. Han tror det kan være en forklaring ved at filmen engasjerer negativt.

- Det kan være at folk blir litt provosert. I en tid hvor renten går opp så oppfordrer vi folk til å bli bestevenn med lånet sitt - det kan være en klinsj. Men vi treffer en nerve, og det er viktig, sier Restrup Strand.

- Så du ser ikke helt bekmørkt på det?

- Nei, det gjør jeg ikke.

Restrup Strand forteller at de selv ikke har rukket å måle filmen, men at de går i gang med det arbeidet denne uken.

- Det blir spennende å se resultatene. Vi er fornøyde med kampanjen. Vi er glade for å se at folk tar handling til egen økonomi, og ser hva de kan få av rente, sier han.

- Føler du at dere treffer med budskapet?

- Ja, det føler jeg. Vi er fornøyde med den vinklingen der. Vi ønsker at alle skal bli bestevenn med lånet sitt. Det er et spennende konsept som vi liker godt, sier Restrup Strand.

- Hva tror du ikke treffer i denne filmen?

- Historisk sett har vi sammenlignet renter og sett på forbrukslån. Det er litt stigmatisert i Norge. Jeg tror at hvis vi klarer å flytte oss litt fra det, og fokusere på de nye produktene, så vil det hjelpe oss med likingen. Men sånt tar tid, sier han. 

Lendo på bunn:

Denne oversikten viser hvilke filmer som er blant de best og dårligst likte og denne gangen har EssenceMediacom målt hele åtte reklamefilmer. Lendo, McDonald's og Pepsi Max kommer svakest ut. Foto: Skjermdump.

Coop klatrer til topps

På toppen av den ferskeste utgaven av Reklamebørsen finner vi Farmasiet og Coop Prix. Farmasiet fikk månedens beste likte film med deres grillreklame «Ikke bli grilla når du griller». 

- Farmasiet valgte å spille på grilluniverset for å få folk til å handle
solkrem på nett hos Farmasiet, sier Ose i EssenceMediacom.

Han forteller videre at filmen faller ut av pallen på sammenlaglisten da den scorer svært dårlig på «branding».

- Grilluniverset ble imidlertid for langt unna både Farmasiet og apotekkategoriens «språk», forklarer Ose.

Sammenlagtseieren går dermed til Coop Prix og deres dovendyr.

- Dovendyret har siden lanseringen i 2019 blitt en garantist for både effektiv oppmerksomhet og god branding. Filmene engasjerer ikke like mye på liking, men i et startfelt hvor ingen filmer leverte sterkt på alt var det likevel nok til å hente hjem sammenlagtseieren, sier Ose.

Her kan du se Farmasiets grillreklame fra reklamebyrået Anorak. 

- Vi har et relativt beskjedent markedsbudsjett

Markedssjef i Coop Prix, Maria Skundberg, er godt fornøyd med at de klatrer helt til topps i Reklamebørsen, og at det langvarige konseptet med dovendyret i hovedrollen gir resultater.

- Det er kun noen år siden vi introduserte dovendyret for første gang, og hen har levert resultater siden. Med ny musikk og mindre tid i butikk var vi ekstra spente på resultatene denne gangen, så det er ekstra gøy å se hvor sterk merkemarkør dovendyret allerede er blitt for oss, sier Skundberg.

Hun forteller videre at dovendyret vil fortsette å figurere i deres reklamefilmer, også i fremtiden.

- Vi vil definitivt se mer av hen fremover. Dovendyret ble etablert som en del av en langsiktig strategi og vi var forberedt på at det ville ta flere år før det ga resultater. At vi allerede ser resultater er vi selvsagt godt fornøyd med og motiverer oss til fortsettelsen. 

- I dag er det mye snakk om matvarer og matbutikker. Er det en fordel at dere kan stikke dere ut med et konsept dere nå har hatt over flere år?

- Absolutt. Vi har et relativt beskjedent markedsbusjett sammenlignet med resten av dagligvarektørene, og da er det ekstra viktig for oss å være ute med noe som er distinkt, lett å like, og lett å huske. 

Det er reklamebyrået Anti som står bak Prix-reklamen.

- Jeg vil si at Anti har gjort en fantastisk jobb med reklamene våre. Det er et veldig godt samarbeid mellom oss og Anti, sier Skundberg.

Se dovendyret drømme seg bort her:

Lendo treffer bunnen i ny reklamebørs: - Kan være folk blir litt provosert