Kulturdepartementet svarer TV 2-veteraner: - Mediemomsen ikke den eneste grunnen

Kostnadskutt, ny allmennkringkasteravtale og mediemoms er noe av det som preger forholdet mellom TV 2 og den nye kulturministeren for tiden.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Fredag forrige uke ble det kjent at TV 2 må kutte med om lag 400 millioner kroner, og TV 2-sjef Olav Sandnes kunne samtidig ikke utelukke nedbemanning. Da ble fjerningen av momsfritaket for TV-nyheter nevnt av flere TV 2-profiler som en av grunnene til at TV 2 må kutte anslagsvis flere hundretalls millioner kroner. 

- Veldig mye av dette kunne ha vært unngått hadde vi ikke fått en ekstra avgift på formidling av nyheter. Med de tidene vi er inne i nå, synes jeg dette nådestøtet fra politikerne er veldig dumt, sa nyhetsanker i TV 2, Sturla Dyregrov, til Kampanje.

Kampanje har vært i kontakt med Kulturdepartementet for å høre hva den relativt ferske medieministeren, Lubna Jaffery, tenker om kritikken fra TV 2-veteranene.

I en e-post skriver Jaffreys statssekretær Erlend Hanstveit at de «har forståelse for at TV 2 går en krevende tid i møte med kutt».

- Men det er også viktig å nevne at mediemomsen ikke er den eneste grunnen til krevende tider i mediebransjen, skriver statssekretæren til Kampanje. 

1. januar ble momsfritaket for nyheter i form av lyd og levende bilder avviklet, noe som først og fremst rammer TV 2 i den norske mediebransjen. TV 2 har beregnet at de nå får merkostnader på 150 millioner kroner hvert år. 

Les også: - Et kraftig signal til kulturministeren fra TV 2

Vi har full forståelse for at avviklingen av merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester er krevende for TV 2. Erlend Hanstveit, statssekretær

- Kuttene får ikke konsekvenser for søknaden

Hanstveit understreker samtidig at TV 2 spiller en viktig rolle i det norske medielandskapet. 

- Vi er glad for at TV 2 ønsker å påta seg oppdraget som kommersiell allmennkringkaster for en ny periode. Det er nødvendig å legge til rette for at det er flere tilbydere av daglige nyhetssendinger – dette er en veldig viktig avtale for mediemangfoldet. De varslede kuttene vil ikke få konsekvenser for departementets behandling av søknaden, fortsetter Hanstveit. 

Det ble nemlig også nylig klart at TV 2 går for nok en avtaleperiode som kommersiell allmennkringkaster. Nå vil derimot planer om kutt også ligge som et bakteppe utover høsten for mediehuset med over 900 ansatte. Sist gang TV 2 måtte kutte, kjørte Olav Sandnes gjennom den største nedbemanningen i mediehusets historie. Da sparte man 350 millione kroner i kostnader og kuttet 177 årsverk.

Les også: Slik skal TV 2-sjefen vinne kampen om den nye TV-avtalen: - Vi er stolte over å søke

Bekymret TV 2-sjef:

Det var en bekymret TV 2-sjef, Olav Sandnes, som var til stede i Arendal og fulgte den nye kulturministeren da Lubna Jaffery deltok i sin første mediepolitiske debatt som statsråd. Foto: Eivor Eriksen.

- Vil vurdere konsekvenser

Leder i Familie- og kulturkomiteen og stortingspolitiker for Venstre, Grunde Almeland, har lenge vært tydelig i sin motstand mot fjerningen av momsfritaket for TV-nyheter. Han kom også på banen fredag ettermiddag i kjølvannet av TV 2s varslede kutt, og kom samtidig med en oppfordring til medieministeren.

- Det de nå kan gjøre er å kraftig forbedre det forslaget som har vært ute på høring og gjeninnføre en ny variant av momsfritaket på en måte som fortsatt treffer målet vårt; en god dekning av norske nyheter formidlet på en rekke ulike plattformer, sa han og la til:
 
- Nytt forslag må være plattformnøytralt, og det ligger ikke på bordet i dag. Det må den nye medieministeren rette opp i.
 
Hanstveit opplyser at regjeringen vil gjøre en vurdering av hvilke konsekvenser avviklingen har hatt.
 
- Vi har full forståelse for at avviklingen av merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester er krevende for TV 2. Finansdepartementet har nylig hørt et forslag til justering av merverdiavgiftsloven, og på sikt vil regjeringen også gjøre en vurdering av hvilke konsekvenser avviklingen har hatt, skriver statssekretæren.

Kulturdepartementet svarer TV 2-veteraner: - Mediemomsen ikke den eneste grunnen