TV 2s humorsatsing får refs: - Frontes av hvite menn rundt 50

- Å «safe» det så til de grader kan nok straffe seg relativt raskt, tror juryleder for Humorprisen.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Dag Robert Jerijervi Journalist

I går inviterte TV 2 presse og reklamekjøpere til Grieghallen i Bergen, hvor de la frem høstens TV-meny. Her presenterte de også sin nye humorsatsing, som frontes av kjente profiler som Espen EckboBård og Vegard Ylvisåker, Thomas NummeHarald Rønneberg og Truls Svendsen. Samtidig er det kjent at Harald Eia og Petter Northug jobber i kulissene med et nytt humorkonsept for kanalen.

Programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen sier til Kampanje at han tror kanalen tidligere har slitt med troverdigheten rundt satsingen sin i humor-Norge fordi andre kanaler har satset mer på sjangeren.

- Komikere har lyst til å ha et godt hjem. Nå er det flere og flere som har lyst til å jobbe med oss fordi vi har en uttalt strategi på humor. Når én kommer, så kommer det flere, og sånn klarer vil lage et sted der humoristen har lyst til å være, sa han etter presentasjonen i Bergen torsdag.

Les mer: Går i humorkrigen for TV 2: - Det er det pinligste jeg ser

Men alle er ikke like begeistret for kanalens humorstall. Forfatter og  juryeleder for Humorprisen Fanny Vaager har forståelse for at kanalen ønsker å hente inn kjente og trygge profiler for å sikre seg seere, men reagerer på at humorlag er lite mangfoldig. 

- Å «safe» det så til de grader at hele satsningen frontes av hvite menn rundt 50, kan nok straffe seg relativt raskt. Humor bør føles friskt for å funke, og å ikke ta med en eneste ung person eller kvinne, eller person med flerkulturell bakgrunn i miksen føles støvete.

- Jeg synes dette er overraskende og merkelig i 2023, legger hun til.

Blir bekymret:

Fanny Vaager liker ikke programredaktør Trygve Rønningens uttalelse om hvite menn som ender opp på TV. - Jeg tror ikke noen faktisk mener at det er litt tilfeldig. Men litt uheldig er det helt klart, sier hun. 

- En lang vei å gå

Vaager mener at TV 2 er med på å «forsterke den forslitte ideen om at menn er morsommere enn damer». 

- Dette handler om hvem som får hvilke muligheter, og her har hele bransjen fremdeles en lang vei å gå. At en stor aktør som TV 2 ikke er sitt ansvar bevisst synes jeg er pinlig, understreker hun. 

Vaager får støtte fra redaktør i kvinnemagasinet Altså, Ida Eliassen-Coker, som også savner mer variasjon. Hun skulle ønske kanalen jobbet litt mer med å finne nye stemmer og ansikter. 

- Det krever en del jobb hvis man skal få til endring. Det kan hende de ikke bryr seg så mye, at de velger det som er trygt og som man vet slår an. For det er jo morsomme folk de har samlet. Men det er litt latskap fra TV 2, mener hun.

- Det viser at mangfold ikke er noe man er bevisst på.  

Altså-redaktøren mener TV 2s nye humorstall sender signaler om at det ikke er plass til alle.

- De sier at det ikke er noe vits for andre å prøve, at du har ikke sjans hvis du ikke ligner på dem. De kunne ha gått foran med et godt eksempel, og gitt synlighet til andre grupper, sånn at oppvoksende generasjoner kan se seg der også, sier hun og legger til: 

- Det er ekstremt viktig for enkeltpersoner, men også for samfunnet at vi har et samfunn der alle kan delta på alle områder, enten det er næringsliv, poltikk eller underholdning, og kultur. Alt er en del av en stor og viktig helhet, påpeker hun. 

Etterlyser endring:

Altså redaktøren mener det er på tide produksjonsselskap blir mer bevisst på mangfold. - Før de blir «called out», påpeker hun.

TV 2: - Dette er vi opptatt av

 Da Kampanje snakket med programredaktør og direktør for innholdsstrategi i TV 2, Trygve Rønningen, om mannsdominansen i humorsatsingen i Bergen på torsdag, fortalte han at det er snakk om tilfeldigheter som gjør at humorstallen ser ut som den gjør.

- Noen store profiler som man kanskje kan ønske seg på kvinnesiden er bundet opp, og noen ganger går komikere andre veier enn det vi ønsker. Det er klart at dette er vi opptatt av, og over tid så tror jeg det skal balansere seg godt ut, sa Rønningen.

På spørsmål om de har hentet inn en kvinnelig humorprofil som han kan nevne på stående fot, svarte Rønningen, nei. - Det du har hørt i dag er det du får høre, og noe annet kommer jeg ikke til å fortelle nå, sa han da. 

Fredag ettermiddag konfronterte Kampanje Rønningen med kritikken mot TV 2s humorstall. Da sa han følgende: 

-  Vi anerkjenner problemstillingen og er enig i at det er en utfordring for TV-bransjen, som vi ønsker å ta på alvor. Men bildet er litt mer nyansert enn at vi kun fronter hvite menn som pusher 50.  

Han trekker frem humordramaserien «Evig singel», der tre av skuespillerne er kvinner. 

- Vi har også en kvinnelig programleder i «Ylvis mot Ylvis», samtidig som at halvparten av skuespillerne i ungdomsserien «Fling» er kvinner, forteller Rønningen. 

 - I fjor hadde vi serien «Kasko» med Jonis Josef som frontfigur, så det hender vi får det til. Men når fasiten skrives er bildet litt mer nyansert, selv om vi anerkjenner problemstillingen. Det er også noe vi har jobbet med, og kommer til å jobbe med fremover, avslutter han.   

TV 2s humorsatsing får refs: - Frontes av hvite menn rundt 50