Se og Hør-redaktør langer ut mot VG og NRK: - Gjør ikke jobben sin

Både VG- og NRK-ansatte var på Mette-Marits private kjendisfest, men nyhetsredaktørene fikk ikke vite om feiringen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Tobias Fredø Journalist
Dag Robert Jerijervi
Knut Kristian Hauger

Sjefredaktør Ulf André Andersen i Se og Hør går i dag hardt ut mot NRK og VG etter at de store nyhetsmediene glimret med sitt fravær under kronprinsesse Mette-Marits private 50-årsfeiring på Litteraturhuset i Oslo søndag 20. august, samtidig som profilerte NRK- og VG-ansatte var på gjestelisten.

VG-profil Anders Giæver og Hege Duckert i NRK var blant dem som ble foreviget av Se og Hørs fotograf på vei gjennom Slottsparken etter en privat gudstjeneste i Slottskapellet. Giæver er kommentator og podkast-programleder i VG, mens Duckert er stabsleder og rådgiver for kringkastingssjefen.

«Når mektige medieledere deltar i private fester med kongelige og maktelite, kan det så tvil om uavhengighet og upartiskhet som er avgjørende for troverdigheten. Når det havner i Se og Hør, er det rødmende flaut», skriver Se og Hør-redaktøren en kommentar i eget blad, som også Kampanje har publisert.

Når Kampanje tar kontakt, er Ulf André Andersen klinkende klar:

- Jeg mener at VG og NRK ikke gjør jobben sin. To av de største mediene i Norge visste om Mette-Marits private fest siden de begge hadde sentrale medarbeidere som gjester der, også konstaterer jeg at de ikke har dekket denne festen hvor man får innsyn i kronprinsessens virkelige nettverk og ikke bare det Slottet ønsker å vise. Det mener jeg har stor offentlig interesse. Det blir spennende å høre om VG og NRK mener noe annet, sier han.

Andersen mener at de ansatte i mediehusene som det her er snakk om har en «plikt til å informere sjefredaktøren.»

- Hvis ikke er det arbeidsforsømmelse. Så får det være opp til sjefredaktøren å ta en avgjørelse om det er interessant å dekke eller ikke, sier han.

- Og hvis de faller ned på at det ikke er interessant å dekke?

- Da er det sjefredaktøren som ikke gjør jobben sin, sier Andersen.

- Det har lenge vært kjent at Hege Duckert og Anders Giæver har vært venner av kronprinsparet. Hva er det som gjør at du ønsker å heise opp dette nå?

- De har veldig sentrale jobber i NRK og VG. Det kommer av at vi mener det er rett og rimelig at offentligheten får innblikk når det samles mange mennesker med mye makt på et arrangement som dette, sier han.

Les også: - Når medieledere deltar i private fester med kongelige kan det så tvil om uavhengigheten

Vi skulle gjerne visst om denne festen i nyhetsredaksjonen. Tora Bakke Håndlykken

- Også journalister har venner

At Anders Giæver er venn av kronprinsparet, er ikke en nyhet, påpeker politisk redaktør Hanne Skartveit i VG.

- Han har alltid vært åpen om dette, skriver hun i en tekstmelding til Kampanje og fortsetter:

- Også journalister har venner. Det avgjørende er at det er åpenhet rundt dette, og at de selvsagt ikke dekker saker som handler om vennene deres. Anders Giæver har ikke skrevet om kongehuset etter at han ble venn med kronprinsparet. Han deltar heller ikke i redaksjonelle vurderinger av kongehusdekningen.  

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG gir Se og Hør-redaktøren rett i én ting, at den private bursdagsfeiringen til kronprinsessen var av offentlig interesse. At VGs journalister likevel ikke var på plass for å dokumentere den, skyldes ifølge henne at de ikke visste om den.

- Vi skulle gjerne visst om denne festen i nyhetsredaksjonen. Hadde vi gjort det, ville det vært naturlig for oss å være til stede. Vi får ta selvpisking på at vi ikke satt på den informasjonen, sier hun til Kampanje.

- Det var høyprofilerte VG-ansatte til stede. Burde de ha tipset kollegaene om det som skjedde?

- Det må være opp til den enkelte ansatte. Journalister har også vanlige liv med venner og nettverk som er private for dem. Noen ganger er det naturlig å ta informasjon man får tilgang til privat inn i redaksjonen, andre ganger ikke. Det er opp til den enkelte å ta den vurderingen.

Informerte kringkastingssjefen om festen

Redaktør Knut Magnus Berge i NRKs nyhetsdivisjon forteller Kampanje at heller ikke han hadde kjennskap til feiringen.

- Samtidig har ikke NRK tradisjon for å dekke private fester, og hadde jeg visst om denne festen tror jeg likevel ikke vi ville ha dekket den, sier han.

- Har ikke festen offentlig interesse?

- Jeg mener det er lov å ha et privatliv og private venner. Når det gjelder Hege Duckert, så er dette noe hun har vært åpen om i alle sammenhenger, både da hun kom til oss og i de sammenhenger der det er relevant. 

I dette tilfellet skal Hege Duckert ha informert kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen om feiringen.

- Ja, hun sa ifra til sin sjef, altså kringkastingssjefen om denne festen. Den informasjonen gikk ikke videre til meg. Jeg synes heller ikke det var naturlig at kringkastingssjefen skulle informere meg om det. Dette var ikke noe Hege gjorde noe forsøk på å skjule.

- Blir NRK styrt av Slottet når dere dekker den offisielle feiringen, men ikke den private?

- Jeg tenker det er helt naturlig av oss å gjøre bred dekning av en offisiell fest. Jeg synes ikke det ligger forpliktelser til å dekke private arrangementer, selv om vi dekker den store, offisielle festen.

- Det var naturlig for meg å si fra til kringkastingssjefen om hva jeg skulle den helgen, siden vi jobber så tett på hverandre. Hege Duckert

- Forbauset over at dette kommer nå

Hege Duckert understreker overfor Kampanje at hun i dag er helt åpen om vennskapet med kronprinsparet.

- Jeg har kjent kronprinsparet i 20 år, og Se og Hør skrev om dette da de var gjester i mitt bryllup for 20 år siden. Jeg undervurderte interessen for vennskapet da, tok lærdom og har siden vært åpen om det i alle sammenhenger. Da jeg ble ansatt i NRK i 2009, sa jeg fra om det, og jeg har informert alle mine ledere underveis, sier Duckert til Kampanje.

- Det var naturlig for meg å si fra til kringkastingssjefen om hva jeg skulle den helgen, siden vi jobber så tett på hverandre.

Hun er overrasket over at Se og Hør-sjefen går så hardt ut som han gjør.

- Jeg er litt forbauset over at dette kommer som en sak nå, fordi dette vennskapet er såpass gammelt nytt, og fordi jeg ikke lenger er redaktør i NRK.

- Er du uenig i kritikken?

- Mitt utgangspunkt er at alle mennesker i Norge har rett til venner. Det er alltid lurt uansett hvor man jobber, og særlig i en mediebedrift, å være åpen om kontakter og bindinger. Det har jeg vært og NRK har sagt at dette ikke er noe problem.

- Hva synes du om å bli avbildet i Se og Hør på vei til festen?

- Det synes jeg var helt greit. Jeg sto på offentlig grunn utenfor Slottskapellet så jeg har ingenting å utsette på det. Dette er ikke noe som er hemmelig fra min side.

Anders Giæver skriver i en tekstmelding til Kampanje at hans forbindelse til kongehuset har vært kjent i nærmere 20 år og omtalt en rekke ganger, også i Se og Hør.

- VGs ledelse er og har vært orientert hele veien, med de følger at jeg selvfølgelig ikke skriver om eller på andre måter bidrar til den redaksjonelle dekningen av kongehuset, skriver han.

Se og Hør-redaktør langer ut mot VG og NRK: - Gjør ikke jobben sin